fbpx
 
Ceea ce vede locatarul de la etajul 1 când deschide geamul de la bucătărie. E un fel de invazie extraterestră Ceea ce vede locatarul de la etajul 1 când deschide geamul de la bucătărie. E un fel de invazie extraterestră

Infernul crâșmei care îți intră în casă. Poliția Locală aplaudă calvarul a zeci de familii


Război în centru: locatarii de la blocul Dunărea sunt puși la afumat de Atelierul de Bere. Oamenii spun că s-au făcut modificări la aerisire și că tot fumul și uleiul ars ajung în apartamente. Tubulatura și ventilatoarele sunt practic pe terasa apartamentelor de la etajul 1.

Locuitorii blocului de la fosta „Dunărea” se plâng, de un an, autorităților de conviețuirea cu restaurantul de la parter: instalație de aerisire montată fără acte, zgomot, fum, coloană de aerisire modificată ce produce deversări de fecale în apartamente.

Pentru proprietarii apartamentelor de deasupra Atelierului cu Bere, viața este imposibilă. Vara nu pot deschide geamurile din cauza fumului, iarna acesta le intră prin pardoseală.
Poliția Locală și Primăria mimează grija față de cetățeni. „Este halucinant cum Poliția Locală ne răspunde nouă într-un fel, Primăriei în alt fel, pe același caz. În ambele cazuri efectiv răspund pe lângă subiect”, spune președintele Asociației de Proprietari PT Hala Centrală Blocurile H, Sorin Livinschi.

„Eu respir uleiul lor”

„Am ajuns să iau Xanax, am nopți în care mă culc la ora 4, mă enervez de la orice, într-o noapte am scos fecalele din apartament, deversate de o modificare pe care au făcut-o în bucătăria lor”, spune unul dintre locatari. Pentru el, traiul în apartamentul din blocul H de deasupra Atelierului cu Bere este un coșmar.
Administratorii pub-ului i-au luat lumina și aerul din bucătărie, montând o copertină ridicată până deasupra geamului, apoi au început să-l afume zilnic. „Să deschizi geamul este imposibil. Dimineața, la prânz, seara, nu se poate deshide din cauza fumului. Vara stau cu geamurile închise, îmi miroase numai a mici. În plus, instalația lor de aerisire, montată fără niciun proiect, fără autorizație, îmi împroașcă aerul cu ulei din bucătărie. Eu asta respir, uleiul lor”, spune Sorin Livinschi, președintele Asociației de Proprietari PT Hala Centrală Blocurile H.

Sistemul nou de ventilație instalat pe terasa de la etajul 1 în această vară. Poliția Locală nu spune dacă trebuie sau nu autorizație, răspunde cu totul altceva

Instituțiile se contrazic reciproc

Alți 10 vecini s-au plâns de aceleași lucruri. Au pus totul pe hârtie, au trimis petiții la instituții, sperând că cineva le va face dreptate. S-au înșelat. Poliția Locală, prima instituție chemată să verifice, a luat apărarea Atelierului de Bere. Oamenii din bloc îi acuză pe agenți că s-au lăsat înduplecați de șefii restaurantului.
Primăria a răspuns asociației exact cu mesajul transmis deja de Poliția Locală: totul e perfect legal. Nici Direcția de Sănătate Publică nu s-a lăsat impresionată. Singurii care n-au fost de acord cu argumentele celor de la Atelierul de Bere: Agenția de Protecția Mediului și Pompierii.

Zgomotul lângă sistemul de aerisire: 72 decibeli

Ce reclamă oamenii

„Din cauza modificărilor făcute, fără niciun aviz sau autorizație de construcție, fără acordul proprietarilor și Asociației de Proprietari, acestea nu sunt eficiente și o parte din fumul și uleiurile arse, provenite din bucătăria lor, intră în apartamentele de deasupra restaurantului.
În aceste condiții, geamurile de la baie și bucătărie nu pot fi deschise din cauza mirosului și fumului înecăcios”, scriu oamenii în plângerile adresate autorităților.
Ei s-au mai plâns și de montarea prea aproape de balcoane a unui coș de fum de la centrala restaurantului, de faptul că angajații spală grătarele din lemn în fața scării, dar și de faptul că firma care deține Atelierul de Bere, SC CH2 Food&Drinks SRL, a distrus și modificat coloana de aerisire ce vine de pe bloc până în subsol, pentru a face loc în bucătărie.
„Din această cauză, mi-am petrecut o noapte întreagă scoțând fecalele din casa mea”, spune Sorin Livinschi.
Este și cel mai afectat dintre toți. Pardoseala apartamentului său este tavanul bucătăriei de dedesubt. „Îmi intră fum din bucătărie în casă. Oricât aș izola cu spumă la țevi, orice aș face, tot este fum la mine”, mai spune președintele Asociației de Proprietari.

Și-a izolat țevile, ca la Cernobâl, cu spumă poliuretanică pentru a nu mai intra fum în apartament

Ce au constatat autoritățile

Mediul și Pompierii au întocmit procese verbale consemnând că cele afirmate de oameni sunt reale. Agenția de Mediu a întocmit documente menționând că restaurantul nu are aviz de mediu și i-a acordat un termen să-l obțină. Pompierii au impus firmei să prelungească coșul de fum al centralei, care ieșea, chiar din contorul de gaz, sub balcoanele oamenilor. Era, de fapt, o improvizație cu țevi de plastic pentru canalizare.
Administratorul firmei a confirmat inspectorilor de la mediu că au spălat, într-adevăr, grătarele din restaurant în fața scării. Nu mai avea ce face, existau filmări. Dar a susținut că a fost un caz izolat.

Ocupație la 1 noaptea: discuții disperate cu administratorul Atelierului de Bere

Tubulatura, mărul discordiei

Primăria, Poliția Locală și DSP au fost dezamăgitori pentru locuitorii din bloc. Primii au fost inspectorii DSP, care le-au comunicat oficial locatarilor că nu au găsit nimic în neregulă.
„Tubulatura care deservește unitatea este situată pe vechiul amplasament. A fost reabilitată cu o firmă specializată, în iulie 2019. Asta scriu cei de la DSP. Serios? Tubulatura este nouă, modificată în acest an, fără proiect, fără autorizație, să ne distrugă pe noi”, spun oamenii.
Au urmat răspunsurile de la Primărie, care au ocolit subiectul, pasându-l la Poliția Locală și trecându-l în registre drept caz rezolvat favorabil. „Favorabil pentru cine? Că pentru noi nu. Este favorabil pentru Atelierul de Bere”, explică Sorin Livinschi.

Cei de la restaurant au baricadat practic complet apartamentul de deasupra, iar aerul nu mai circulă, persistând un miros greoi

Poliția Locală răspunde ce vrea

Ce a nedumerit sunt cele două răspunsuri formulate lapidar de către Poliția Locală: unul pentru oamenii din bloc și celălalt în cadrul corespondenței cu Primăria.
„Măsurile de verificare întreprinse de polițiștii locali, potrivit competențelor, au evidențiat faptul că SC CH2 Food& Drinks SRL deține autorizație de funcționare emisă de Primăria Municipiului Iași pentru punctul de lucru situat pe strada Anastasie (Panu – n.r.) nr 52, având ca obiect de activitate alimentație publică – bistro”. Oamenii nu contestau autorizația de funcționare a restaurantului, ci autorizația tubulaturii de aerisire. Un dialog al surzilor.
Aceeași instituție a răspuns și Primăriei, aceasta cerând un punct de vedere la solicitarea locatarilor. “Din verificările efectuate de către polițiștii locali, s-a constatat faptul că SC CH2 Food&Drinks SRL își desfășoară activitatea în baza autorizației de funcționare nr 75/01.02.2013 emisă de Primăria Municipiului Iași. Ultima acțiune de revizie, reparație și igienizare a instalației de evacuare a fumului, existentă din perioada funcționării Restaurantului Dunărea, a fost executată în luna iulie 2019 (deviz 002/23.07.2010 – probabil 2019 – n.r.) de către firma Expert All Clean Bistrița, fără a aduce modificări unor instalații ale blocului”, scriu polițiștii către Primărie.
Or locatarii spun că această instalație a fost vizibil modificată și prezintă deficiențe. „Ne iau la mișto, răspund pe lângă subiect, nu poți rămâne politicos în relația cu Primăria”, se plânge președintele asociației.

Altfel e „mișto” la Atelierul de bere, câteva familii afectate nu mai contează

Patronul pub-ului: „Nu e nevoie de autorizație”
Administratorul firmei care deține Atelierul de Bere, Cristian Chilom, spune că nu are ce să-și reproșeze în privința aerisirii de la restaurant. „Nu există tubulatură neautorizată acolo. Sunt construcții nepermanente, nu este nevoie de autorizare. Restaurantul a fost construit ca atare odată cu blocul, acele tuburi sunt montate din construcția blocului. Am investit o grămadă de bani în curățarea tubulaturii, în renovare. Am încercat să fac tot posibilul pentru confortul oamenilor de acolo. Toate controalele care au fost au arătat că tubulatura este corespunzătoare, toate lucrările au fost în regulă”, a precizat Cristian Chilom.

La Cafeneaua Piața Unirii a fost nevoie de autorizație pentru aerisire

La cafeneaua Piața Unirii, firma care deține afacerea, Micul Verde SRL, a montat pe bloc o instalație de aer condiționat fără autorizație. Locatarii din bloc au făcut scandal, ulterior SC Micul Verde SRL a cerut de la Primărie intrarea în legalitate. A și obținut autorizarea.

Article image
Treabă de mântuială: lucrările la realizarea termosistemului în cele trei turnuri din Piața Unirii au fost întârziate cu un an, iar Uniunea Europeană nu a vrut să mai plătească. Președintele Asociației acuză indolența șefilor din Primărie. Mihai Chirica le trimite notificări celor 156 de familii, cerându-le câte 1.500 de lei de apartament. Povestea lenei: binele s-a transformat în rău. Peste 150 de familii din cele trei bl...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 12 Noiembrie 2019


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30