fbpx
 
Stația din Independenței, 2016, modificată fără autorizație de construcție. Dacă acoperișul cădea peste călători, n-ar fi răspuns nimeni Stația din Independenței, 2016, modificată fără autorizație de construcție. Dacă acoperișul cădea peste călători, n-ar fi răspuns nimeni

AFACEREA WINK: Chirica ascunde o căpușă care dă 1 euro/mp la Primărie și încasează 30 euro/mp. Cel mai mare jaf din ultimii 4 ani


* Firma Wink plătește 20 euro lunar pe fiecare stație de autobuz și vinde publicitate de 600 euro lunar. Anual, se încasează 800.000 de euro, iar Primăria nu primește nici 5%, nefiind organizată nicio licitație.
* Stațiile s-au transformat în vaci de muls, ieșenii fiind practic alungați din aceste refugii: s-au pus biciclete ergonomice, grătar de picnic, paturi de spital, șezlonguri total inutilizabile. Stațiile și-au pierdut rolul de serviciu public, în interesul ieșenilor, devenind simple module de publicitate.
* Wink nu are autorizații de construcție pe modificările făcute și a instalat trei stații pe domeniul public fără niciun act justificativ. Curentul la stații e suportat tot de bugetul local.
* Oficial, Wink plătește 48.000 de euro/an către CTP pentru ecranele din autobuze, dar compania publică îi dă de fapt dublu din cumpărarea de publicitate și din alte achiziții.
* Pentru că Mihai Chirica refuză să dea explicații, REPORTER DE IAȘI sesizează DNA și Curtea de Conturi.

REPORTER DE IAȘI a aflat pe cont propriu ceea ce primarul Mihai Chirica se tot chinuie să ascundă: Wink Network plătește doar 20 euro/lună taxă de publicitate pentru fiecare stație de autobuz personalizată și, în același timp, încasează de la clienți 600 euro/lună, în medie. Un profit de 580 de euro lunar pentru fiecare stație, iar Wink are peste 30 de contracte în derulare în orice moment. E ceea ce Mihai Chirica nu vrea să știți.
Întreaga relație Wink Network-Primăria Iași este un furt în grup organizat, care durează din 2015, de când primarul a venit interimar. Informațiile din acest articol, care vă vor scandaliza, sunt obținute pe surse autorizate din interiul administrației locale. Un grup de criză s-a activat după primele dezvăluiri din REPORTER despre Afacerea Wink.

Mihai Chirica și conducerea Companiei de Transport Public (CTP) refuză să ofere datele solicitate, încălcând grav Legea privind accesul la informații cu caracter public. Directorul CTP a spus, de exemplu, că numărul de stații gestionate de Wink reprezintă secret comercial.
Suntem în plină epocă de îngheț a drepturilor civile. Mihai Chirica a reînviat Uniunea Sovietică, iar administrația sa a devenit stat în stat. Disidenții se ascund, instituțiile mușamalizează orice potențial scandal. Frică și reacțiune. Toate întrebările adresate primarului și conducerii CTP vor fi inserate în cuprinsul acestui articol.

Mihai Chirica este un mare apărător al Wink, o afacere de 800.000 de euro pe an. Fuge de întrebările despre licitarea drepturilor de publicitate și dă firmei libertate totală în relația cu CTP

Firma lui Chirica încasa de la cel care vindea stațiile către Primărie

Pe 29 mai 2010, Primăria Iași anunța achiziția de echipamente pentru 50 de stații a mijloacelor de transport: copertine și city-light-uri. Finanțarea era din bani europeni, iar licitația a provocat, atunci, un scandal public, Primăria venind cu o cerință nefirească: fiecare participant trebuia să aducă un prototip în mărime naturală a unei stații. Timpul era scurt, iar investiția, de aproximativ 3.000 de euro, nu mai putea fi recuperată.
Un singur participant a adus prototipul și a câștigat. Smart Production, deținută de Cătălin Drăgan, un apropiat al lui Mihai Chirica, a obținut contractul de 780.000 de lei (187.000 de euro la cursul din 2010). Rezulta un preț de 3.740 euro/stație.
Chirica era, la acea dată, director tehnic în Primărie, dar firma deținută în acte de fratele său, Eurodesign Consulting, a avut o relația fructuoasă de afaceri cu Drăgan, exact în aceeași perioadă. Concret, firmele lui Drăgan au încasat de la Primăria Iași 2 milioane de lei pe diverse contracte, iar simultan, a făcut plăți către Eurodesign, a lui Chirica, de 450.000 de lei. Simplă coincidență.

Stația Dosoftei, amplasată ilegal de Wink pe domeniul public, are inclusiv contract de publicitate cu BCR. Modelul este exact cel din caietul de sarcini prin care Primăria cumpără alte 100 de stații. Drepturile de autor aparțin firmei Wink, deși banii sunt plătiți de ieșeni

S-au pus călare pe afacere

Mihai Chirica devine primar interimar pe 30 aprilie 2015, iar imediat expiră și cei 5 ani post-implementare a proiectului cu stațiile pentru mijloacele de transport. În doar câteva săptămâni, primarul transferă administrarea echipamentelor de la Primărie către RATP (actuala CTP), iar aceasta le pasează imediat către Wink, printr-un contract de închiriere ascuns marelui public. De 30 de zile, primarul refuză să-l prezinte. Motivul: nu a existat o licitație pentru aceste servicii.
Wink s-a apucat să modifice cele 50 de stații preluate. Sticla a fost înlocuită cu alcubond (un plastic opac), permițând astfel creșterea suprafeței de afișare publicitară, obținând câte 20-25 mp pentru fiecare stație. „Toate modificările au fost făcute fără autorizație, pur și simplu printr-un acord verbal”, spun sursele REPORTER.

.............................................................................................................................

ÎNTREBAREA NR. 1 la care primarul Mihai Chirica nu vrea să răspundă:
„Cele 50 de stații au fost modificate respectând legislația în construcții?”
........................................................................................................................

De la creșterea suprafeței de afișaj în stații, Wink ajunge repede la ideea de a le schimba cu totul, pentru a le transforma în vectori de publicitate comercializați mult mai eficient. De exemplu, în februarie 2016, stația de autobuz din Bd. Independenței (fosta piață agroalimentară) devine o căsuță în toată regula, acoperită cu țiglă Caretta.
Nu mai rămâne nimic din vechea stație. Toată amenajarea a fost plătită de către client, Caretta în acest caz. Se montează un acoperiș de casă cu țiglă, fără proiect și fără autorizație de construcție. Întrebare: cine plătea dacă acel acoperiș ar fi căzut în capul călătorilor din stație? Unde se află documentația care a dus la aprobarea acestei modificări?

Tarif minuscul în modulele de stații

După falimentul RATP, contractul Wink este cesionat către noua societate, CTP. Tot fără licitație.
Wink plătește o taxă de publicitate pe fiecare stație în parte de doar 20 de euro/lună. Tariful apare menționat într-o Hotărâre CA a CTP (6, Anexa 2/17.01.2018 – vezi Facsimil). Răspunderea pentru această valoare mult subevaluată este  a tuturor membrilor Consiliului de Administrație de la acea dată.
Directorul CTP, Cristian Stoica, a făcut doar propunerea, dar nu a informat membrii CA că, prin Hotărârea 184/2018 (Anexa 19/1), Consiliul Local fixase tariful de publicitate pe stâlpii companiei de transport public la 20 euro/mp. Astfel, 1 mp de publicitate pe un stâlp este vândut cu 20 de euro/lună, iar un modul de stație, cu 20 mp de afișaj, este comercializat tot cu 20 de euro/lună.
Wink a dat o lovitură colosală: i s-a cerut un tarif de publicitate de numai 1 euro/mp, practic primind la cheie o afacere de sute de mii de euro anual. Situația e de domeniul penalului: Primăria percepe un tarif de 20 de euro/mp de la Profi, Lidl, Carrefour, McDonalds, dar numai 1 euro/mp de la Wink.

Ștefan Holicov deține 80% din Wink și se află în grațiile primarului și a directorului CTP, Cristian Stoica. Presa nu are acces la informații privind afacerile firmei

.................................................................................................................................
ÎNTREBAREA NR. 2 la care primarul Mihai Chirica nu vrea să răspundă:
„Cum explicați că 1 mp de publicitate pe un stâlp costă 20 euro/lună,
iar 20 mp de publicitate pe un modul întreg de stație costă tot 20 euro/lună?”
................................................................................................................................

Când a fixat tariful de doar 20 euro/lună de stație, CTP a încălcat inclusiv legea contabilității în materie de amortizare a mijloacelor fixe de către societățile administrate public. Modulele trebuie amortizate în 5 ani, conform legislației fiscale. Prețul inițial, de 3.740 euro, împărțit la 60 de luni dă o valoare de amortizare de 62 euro/lună. Or, Wink plătește doar 20 de euro/lună.
Practic, Primăria a investit 187.000 de euro în cele 50 de stații, dar încasează în 5 ani, până la degradarea lor, doar 60.000 de euro. Restul de 1287.000 de euro sunt cadou pentru Wink.
De răsul curcilor este faptul că Wink plătește la CTP doar 1.000 de euro lunar pentru închirierea a 50 de stații de autobuze și tramvaie, module construite tot din bani publici. Într-o singură lună, Wink vinde publicitate în fiecare stație cu prețuri între 450 și 800 de euro. 600 de euro în medie. Într-o singură lună, Wink încasează 30.000 de euro și plătește deținătorului stațiilor doar 1.000 de euro.
Și face acest lucru pe baza unui contract obținut fără licitație, CTP neavând curiozitatea să vadă cât oferă concurența pe o piață reală.

Wink a depus în nume propriu înregistrarea drepturilor intelectuale asupra modelului de stație ce va fi montat peste tot în Iași. Nu Primăria și nici furnizorul nu vor avea controlul asupra acestor stații, deși Wink nu contribuie cu nimic

....................................................................................................................
ÎNTREBAREA NR. 3 la care primarul Mihai Chirica nu vrea să răspundă:
„De ce nu a fost organizată licitație pentru concesionarea spațiului de publicitate
din cele peste 300 de stații pentru transport public din Iași? Câte stații exploatează Wink, fără licitație?”
.......................................................................................................................................................

Wink a transformat Primăria în propria sa casă în care poate sta și cu picioarele pe masă. Firma lui Ștefan Holicov și Doru Chirica a amplasat trei module de stații în oraș fără niciun document legal. Oficial, cele trei stații practic nu există. Una este pe Independenței (Piața Veche – unde în 2016 era Caretta), alta în dreptul Spitalului Sf. Spiridon și o a treia în dreptul Casei Dosoftei (pe A. Panu).
Toate cele trei stații sunt proprietatea Wink și sunt amplasate fără proiect aprobat și fără autorizații de construcție. Stația de la Casa Dosoftei este pe un amplasament nou, fiind instalată în luna mai.
.........................................................................................................................................

ÎNTREBAREA NR. 4 la care primarul Mihai Chirica nu vrea să răspundă:
„Cum poate un agent economic să amplaseze bunurile proprii pe terenul Primăriei
fără să aibă autorizație și fără să aibă contract de închiriere cu Primăria?”
....................................................................................................................................

Cazul de la Dosoftei este flagrant, pentru că Wink nu poate invoca vechiul contract de închiriere cu RATP (cesionat apoi către CTP), pentru că este un nou amplasament. Terenul din Centru trebuia scos la licitație ca domeniu public. Abia după închirierea terenului, Wink putea amplasa modulul de stație. 

Culmea este că Wink a vândut suprafața de afișaj publicitar către BCR, deci are venituri pe o stație-pirat, amplasată fără niciun document legal: nu plan de situație la scara 500:1, nu autorizație de construcție, nu contract de închiriere a terenului.
Este neclar dacă Wink declară către CTP veniturile de publicitate pe această stație, venituri care sunt obținute ilegal. De mâine, orice ieșean ar putea amplasa un modul de 20 mp de afișaj pe un teren public și să facă venituri din publicitate, doar pentru că este vad comercial și fără a declara nimic la Primărie.

Wink și-a inscripționat numele pe panoul unei stații de autobuz, ca și cum ar fi proprietatea sa. Wink e un simplu partener-căpușă pe patrimoniul public

Wink a dat modelul noilor stații
Un detaliu-bombă este faptul că cele 100 de stații pe care Primăria Iași le-a contractat printr-o licitație adjudecată în această toamnă sunt copia perfectă a modulului instalat de Wink lângă Casa Dosoftei. Absolut toți parametrii din caietul de sarcini respectă caracteristicile acestei stații, dimensiuni, materiale, dispunerea spațiului de publicitate, inclusiv sistemul de ancorare a stâlpilor în beton.
Wink a solicitat chiar drepturile de proprietate intelectuală pe modelul de stație ce a fost achiziționat de Primărie. Cererea a fost înregistrată la Oficiul European de Proprietate Intelectuală pe 3 noiembrie 2019. Deci Wink va fi cea care va deține patentul acestui modul, și nu Primăria Iași, care le plătește, le instalează și le întreține.
În viitor, Wink va putea condiționa achiziția stațiilor din Iași de deținerea drepturilor intelectuale.

Wink plătește teoretic 48.000 euro/an pentru cele 200 de ecrane din autobuze, dar în realitate CTP dă către Wink peste 75.000 de euro pe an. E ca la Radio Erevan, nu s-a dat cadou o mașină, ci s-a furat o bicicletă

...................................................................................................................
ÎNTREBAREA NR. 5 la care primarul Mihai Chirica nu vrea să răspundă:
„Poate comanda Wink demontarea tuturor stațiilor din oraș, motivând  
că deține
certificat EUIPO asupra acestui model? De ce orașul Iași sau câștigătorul
acestei licitații nu dețin drepturile de autor asupra stațiilor ce urmează a fi instalate?
............................................................................................................................

O altă discuție este modul în care a fost racordată la energie electrică stația de lângă Casa Dosoftei, în condițiile în care nu există niciun document pentru amplasarea modulului. Stația fost branșată în luna septembrie, odată cu postarea afișelor de promovare a FILIT.
Modulul consumă energie din rețeaua stradală, dar este proprietatea Wink. A obținut firma de publicitate un aviz pentru acest branșament? Orice autorizare de racordare a unui consumator pe domeniul public se face doar dacă există autorizație de construcție anterioară.
Întrebarea-cheie la care conducerea Primăriei și a CTP nu răspund este: plătește Wink pentru lumina consumată de cele 50 de stații pe care le exploatează?

Stație din Copou impracticabilă pentru călători

Stațiile nu mai folosesc scopului inițial: să-i adăpostească pe călători

Firmei Wink îi lipsește întreg dosarul de autorizare a tuturor stațiilor personalizate în ultimii ani. Modulele pentru călători au fost transformate în destinații exclusiv de advertising. S-au îndoit panouri de tablă, s-au scos băncile, s-au pus grătare de picnic, paturi de spital din mușama care s-a descusut, practic au fost confiscate călătorilor și li s-a dat o altă destinație. Oamenii nu mai aveau unde să se adăpostească sau pe ce să se așeze. Stațiile de călători au devenit un circ.
La Vivertine erau trei biciclete ergonomice, total inutilizabile pentru călători. În fața McDonald’s de la Gară, într-o stație de călători se adusese un RMN stilizat. Wink plătește doar 20 de euro/lună pentru închirierea fiecărei stații, iar primarul Mihai Chirica a acceptat ca acestea să-și piardă destinația de serviciu în interesul cetățenilor. Se pun șezlonguri pentru o agenție de turism, Wink face 600 de euro profit/lună, iar ieșenii nu mai pot utiliza stația.
În schimb, lipsesc informațiile esențiale: legăturile între diversele trasee de autobuze și tramvaie și lipsește o hartă a Iașului. Un străin în Iași nu are niciun sistem de ghidare în stațiile pentru transport public, ceea ce există în toate orașele importante din Europa.

Directorul Stoica de la CTP spune pentru REPORTER DE IAȘI că întreaga relație cu Wink este secret comercial și nicio instituție serioasă nu-l ia la întrebări
.....................................................................................................................................................

ÎNTREBAREA NR. 6 la care primarul Mihai Chirica nu vrea să răspundă:
„Au autorizații de construcție toate stațiile personalizate de către firma Wink în ultimii 5 ani?
Ce sens mai au stațiile în care poți face un grătar, dar în care oamenii nu mai au loc să stea?”
.........................................................................................................................................................

Wink a montat și 200 de ecrane în cele 100 de autobuze noi achiziționate de Primărie în 2016. CTP nu a organizat nicio licitație pentru cumpărarea drepturilor de publicitate în autobuze. Wink s-a instalat cu de la sine putere.
Tariful de publicitate perceput de CTP este de 20 euro/ecran lunar. Pentru fiecare autobuz, Wink plătește 40 de euro/lunar, iar la 100 de autobuze sunt 4.000 de euro lunar, aproape 50.000 de euro/an.
În Galați însă, oraș de două ori mai mic ca Iașul, cu mai puține trasee și cu mijloace de transport mai vechi, tariful de publicitate în autobuze este de 40 euro/ecran.
Teoretic, Wink ar trebui să plătească 48.000 de euro anual către CTP, pentru ecranele din autobuze, dar REPORTER DE IAȘI a divulgat recent că societatea Primăriei achită anual către Wink 130.000 de lei/an (27.000 de euro) pentru a-și face publicitate în aceleași autobuze. În plus, Wink a vândut către CTP cinci module de stații în ultimul an, la prețul exorbitant de 7.500 euro/bucată. Se mai fac încă 38.000 de euro. Aceste stații nici măcar nu pot fi identificate în oraș, fiind inexistente.
Astfel, Wink nu numai că nu dă nimic către CTP din cei 48.000 de euro anual, ci, mai mult, chiar primește niște bani în plus. CTP plătește către Wink inclusiv pentru dreptul de a anunța pe ecrane ce stație urmează. Următoarea stație care e mulsă tot de Wink.

Brăduții sunt tonici, dar călătorilor nu le mai rămâne loc să se așeze. Toată amenajarea stației este făcută cu banii clientului, Wink încasează 800 de euro/lună și plătește doar 20 de euro către CTP!
..........................................................................................................................................

ÎNTREBAREA NR. 7 la care primarul Mihai Chirica nu vrea să răspundă:
„Care este valoarea taxelor de publicitate plătite anual de către firma Wink,
având în vedere că regimul taxelor locale este informație cu caracter public?”
......................................................................................................................

Primăria va cheltui 1,7 milioane de lei (fără TVA) pentru schimbarea a 100 de stații, contractul fiind câștigat de firma Belmar Prod, din Piatra Neamț. Ieșenii finanțează practic înnoirea patrimoniului care va fi exploatat tot de către Wink. La fiecare 5 ani, noi plătim stațiile, iar Wink le valorifică. Printr-un contract despre care Mihai Chirica nu vrea să le spună nimic celor 400.000 de ieșeni. Un contract în care Wink plătește 1 euro/mp de afișaj și vinde același metru pătrat cu 30 de euro.
În marile orașe europene, primăriile nici măcar nu dețin stațiile pentru transport public, fiind scos la licitație dreptul de exploatare doar a trotuarelor (domeniu public) pe care sunt amplasate viitoarele stații. Se fac licitații mari la care se înscriu marile agenții de publicitate. Acestea investesc în construirea efectivă a 

modulelor, fără nicio cheltuială din partea Primăriei, și încheie contracte-cadru pe 5-10 ani cu administrația, timp în care vând publicitate prin afișaj, își amortizează investiția și fac profit.
La Iași, banul public plătește investiția, întreținerea, consumul de curent, iar tot profitul revine unei firme agreate fără licitație. Afacerea Wink se ridică la venituri totale de 825.000 de euro pe an, în ultimii cinci ani crescând cu 300%, pe baza căpușării CTP. Iașul nu primește nici măcar 10% din acești bani.

La acest material au refuzat să ofere informații Primăria Iași, Compania de Transport Public și administratorii firmei Wink. REPORTER DE IAȘI a anunțat că va sesiza oficial DNA, fiind pentru prima dată când recurgem la această soluție într-o situație limită. Nu vrem ca ieșenii să trăiască într-un oraș capturat.

Article image
Departamentele din Primărie își pasează, în bășcălie, responsabilitatea punerii în aplicare a sentinței definitive din 2016. Ștefan Holicov, care trebuie să-și dea jos panoul, vrea sechestru pe apartamentele familiilor de la ultimul etaj, cerându-le 23.000 de lei pentru că îi afectează afacerea. E o întoarcere cu susu-n jos a legilor statului. Wink are exclusivitate pe toate veniturile publicitare de la CTP, în condiții sec...
Autor Cezar Moraru Anchete 07 Noiembrie 2019

Article image
Afacerea Wink la CTP, un sistem de căpușare care frizează absurdul. CTP plătește 130.000 de lei către Wink pentru a transmite anunțuri de interes public pe rețeaua de monitoare din propriile sale autobuze. Comparativ, Apavital plătea pe an doar 57.000 de lei. În paralel, Wink rulează pe bani reclamele altor clienți în cele 100 de autobuze CTP. Cum ajunge CTP să plătească cu zeci de mii de euro accesul în propriile sale auto...
Autor cristi tanasa Anchete 06 Noiembrie 2019

Article image
De două săptămâni, conducerea Primăriei și cea a Companiei de Transport Public refuză să răspundă unor întrebări legitime ale REPORTER DE IAȘI: cât plătește Wink pentru stațiile de autobuz customizate, ce statut juridic au stațiile, de când durează contractul, a avut loc o licitație? Mai grav, au dispărut cinci module de stații vândute de Wink la exorbitantul preț de 7.500 de euro bucata. Nimeni nu știe unde sunt aceste sta...
Autor cristi tanasa Anchete 05 Noiembrie 2019


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: