fbpx
 

Items filtered by date: Sambata, 20 Ianuarie 2018

Situaţie dramatică la rugby, handbal şi baschet: neplătiţi cu lunile, jucătorii fac foamea şi îşi iau tălpăşiţa. Toate aceste echipe depind de finanţarea Primăriei, lovită la rându-i, în buget, de decizii ale Guvernului. Pe de altă parte, cele trei formaţii nici nu rup gura târgului, ba dimpotrivă: toate sunt pe ultimul loc în campionatele în care participă.

Situaţia dezastruoasă de la CS Politehnica Iaşi, unde sportivii nu mai sunt plătiţi de câteva luni bune – rugbiştii, de exemplu, nemaivăzând un ban de cinci luni, aruncă în colaps gruparea ieşeană. Fără banii de la Fundaţia Sportului Ieşean, echipele de rugby, handbal şi baschet sunt ca şi retrogradate. „De la Minister am primit anul trecut 3,2 milioane lei. Din aceşti bani, aproximativ 70% s-au cheltuit cu cele trei echipe. Numai o deplasare la Timişoara înseamnă 13.000 lei. Aşteptăm data de 16 februarie, după ce se stabileşte bugetul Consiliului Local. Din ce am înţeles, e o reducere a bugetului de aproape 16 milioane de euro faţă de anul trecut. Dacă nu vin banii de la Fundaţie, situaţia este foarte grea“, spune Vasile Manole, preşedintele CS Politehnica Iaşi. Mesajul transmis de primarul Mihai Chirica este cât se poate de clar: „Jucătorii dacă au răbdare, continuăm cu ei, dacă nu... continuăm cu alţii!“

 

Bugete doar pe hârtie

Anul trecut, până în vară, echipa de handbal a primit lunar de la Fundaţia Sportului Ieşean 100.000 lei, cea de rugby – 100.000 lei, iar la baschet au ajuns câte 40.000 lei. „Din toamnă, după ce handbalul şi baschetul au promovat în prima ligă, sumele propuse au fost de 100.000 lei pentru handbal, la rugby – 80.000 lei şi 120.000 lei, la baschet. La rugby a scăzut, iar la baschet suma s-a triplat deoarece acolo salariile sunt mult mai mari la nivelul primului eşalon. La rugby, salariile jucătorilor sunt de 2-3.000 lei, la handbal la fel, iar la baschet 1.000-3.000 euro, cu excepţia lui Tzintzadze – 5.000 euro“, precizează Manole.

 

Nu au ce pune pe masă

Din septembrie, rugbiştii nu au mai primit niciun leu, astfel că mulţi au ajuns în situaţia de a nu avea nici măcar ce să pună pe masă. „Marea majoritate şi-a căutat şi şi-a găsit echipe în altă parte. Jucătorii din Tonga şi Africa de Sud nu s-au mai întors la echipă. Clubul le-a propus celor care rămân să le dea o indemnizaţie lunară de 500 lei, iar celor care nu sunt din Iaşi să le asigure cazare şi masă“, spune antrenorul Cosmin Raţiu.

Una dintre cele mai grele situaţii o are George Mătasă. „El are doi copii mici, de care are grijă soţia. Ei practic trăiesc din banii de la rugby. Este tragic ce se întâmplă“, adaugă Raţiu. „Nu aş vrea să treacă nimeni prin ce am trecut eu. Să nu ai bani să le iei copiilor ceva de Sărbători! Foarte greu ne descurcăm. Am avut noroc că ne-a mai ajutat mama soţiei, dar nu putem să mai continuăm aşa“, spune Mătasă. „Situaţia este imposibilă! Sunt mulţi dintre băieţi care au rate la bănci şi pe care nu le-au mai putut plăti. Unii sunt studenţi şi nu au bani să achite căminul. Alţii au copii şi nu au ce să le dea să mănânce“, completează căpitanul echipei, Ştefan Druşcă.

 

Vina domnului Manole“

În viziunea jucătorilor, principalul vinovat pentru situaţia dezastruoasă în care s-a ajuns este preşedintele clubului. „La rugby nu a fost niciodată roz situaţia, dar nici atât de grav cum este acum. Sincer, regret că m-am întors din Franţa să joc la Iaşi. Principalul vinovat pentru dezastrul de acum este domnul Manole. El a fost pus politic şi nu a ştiut să managerieze situaţia de la club. I-am spus de mai multe ori că pot aduce nişte sponsori mici la echipă, însă dumnealui a refuzat. În Franţa echipele din eşaloanele inferioare sunt susţinute de mai mulţi sponsori locali. Aşa puteam face şi la Iaşi, dar nu s-a dorit. Eu, din decembrie, am renunţat să mai joc şi sunt preparator fizic. De multe ori, în acest campionat, am pus bani de la mine pentru a avea băieţii ce să mănânce. Nu e normal să ai sâmbătă după-amiază meci şi tu, ca jucător, să nu mai fi mâncat de vineri!“, acuză Marian Moroşan.

 

Salariaţii şi-au luat banii

Dacă sportivii nu au mai văzut vreun ban de câteva luni bune, salariaţii de la CS Politehnica sunt cu salariile la zi. „Fiind instituţie publică, suntem obligaţi să plătim din banii de la Minister salariile angajaţilor. Organigrama noastră cuprinde un director, doi referenţi, doi contabili, o secretară, doi şoferi, administrator la cămin, femeie de serviciu şi portar. Antrenorii nu şi-au primit banii pentru că nu fac parte din acea organigramă“, explică Manole. Bugetul lunar de salarii este de aproximativ 60.000 lei.

 

În Divizia Naţională cu juniorii

În Superligă mai sunt şase etape de jucat, însă ieşenii vor evolua în aceste partide cu juniorii, soarta echipei fiind deja pecetluită. „Neplătiţi de cinci luni, am ajuns în situaţia de a-i lăsa pe jucători să plece la alte echipe. Toader, Butnariu şi Plai cu certitudine pleacă. Nu vreau să desfiinţez echipa, dar nu pot ţine jucătorii dacă nu-i plătesc. Am făcut cerere la Federaţie să ne permită să jucăm cu juniorii. Sunt câţiva la final de carieră care vor rămâne. Cel mai bine pentru noi, în condiţiile în care sunt probleme cu finanţarea, să jucăm cu juniorii în Divizia Naţională de Seniori. Aşa vor putea creşte în câţiva ani şi vom putea reveni în Superligă. Altă variantă nu avem“, zice Manole.

Preşedintele Manole aşteaptă din nou bani publici, de data asta de la CJ

 

Speranţe de doi bani pentru handbalişti

Departe de a fi roză este şi situaţia echipei de handbal. Manole speră ca echipa să fie ajutată financiar de Consiliul Judeţean. În cazul în care se materializează discuţiile cu CJ-ul şi vin banii solicitaţi până la finele lunii ianuarie, cu trei jucători buni transferaţi, echipa poate rămâne în prima ligă, consideră şeful CS Politehnica. Varianta pesimistă, în care banii nu vin, înseamnă automat retrogradarea şi căutarea unor juniori cu care să se formeze o nouă echipă.

La baschet, unde întârzierile la plata salariilor au ajuns la trei luni, Manole are norocul că managerul Gabriel Toma a reuşit să-i convingă pe jucători să nu plece. „Varianta de avarie acolo ar fi să renunţăm la străini şi să folosim jucătorii locali, de la echipa a doua, dar asta ar însemna revenirea în liga secundă de sezonul viitor“, mai spune Manole.

 

Bani mai puţini sau deloc

Anul trecut, Fundaţia Sportului Ieşean a alocat aproape 800.000 de euro pentru echipele de handbal, baschet şi rugby, însă anul acesta sumele se vor reduce drastic. „Ştim că situaţia este dificilă şi că jucătorii nu şi-au primit bani ide câteva luni, dar până pe 16 februarie, când ar trebui să se stabilească bugetul Primăriei, echipele nu vor primi niciun ban. În momentul în care vin banii de la Primărie, imediat noi îi dăm echipelor“, spune directorul executiv al Fundaţiei Sportului Ieşean, Cosmin Coman.


Publicat in Reportaje