Marti, 24 01 2017

Ciprian Boaru

SCCF Iași are datorii de peste 50 de milioane lei dar se extind pe 3 ha în Canta: Horia Simu e în spate. După ce au întârzit cu doi ani pasajul de la Fundație, SCCF revine în trombă la Iași: vor un ansamblu rezidențial în Canta. Acționar a devenit Horia Simu, celebru pentru retrocedările de zeci de milioane de euro de la ANRP. Exemplu de protecție prin insolvență pentru alte afaceri înfloritoare, mai târziu.

 

Construcții Feroviare Iași renaște ca Pasărea Phoenix: falimentară în anii în care a întârziat, cu circa doi ani, executarea Pasajului de la Fundație, firma revine spectaculos cu un cartier rezidențial în Canta. Miracolul este cu atât mai mare cu cât printre acționari apare celebrul Horia Simu, piesă centrală în retrocedările ilegale de la ANRP.

 

Bătaie pe viață și pe moarte pentru un spațiu la Oncologie. Un spațiu liber de 45 mp de lângă IRO a fost vânat de toți jucătorii importanți din industria fast-food din Iași. S-a ajuns până la 5.000 euro/lună chirie, licitația anulându-se. A participat și firma lui Ghiocel Asimionesei. Când s-a mers pe achiziție directă, la Sf. Maria și Neuro, obținuse chirii de 200 de euro/lună.

 

O licitație organizată de Primărie, în urmă cu trei săptămâni, a condus la un deznodământ neașteptat. După ce s-a licitat nebunește pentru un spațiu de doar 45 metri pătrați, câștigătorul nu a semnat contractul, invocând motive personale.

Profesorii şi boşii din universitate au fost luaţi la ochi de colegii lor cu venituri mici. Asistenţii şi lectorii de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” se simt discriminaţi de criteriile aprobate pentru un concurs ce aduce cadrelor didactice 25% în plus la salariu, timp de 5 ani. Rectorul Tudorel Toader respinge acuzaţiile, dar recunoaşte că metodologia este „perfectibilă”.

 

Nemulţumiri la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” unde, în acestă perioadă, se desfăşoară, la nivelul facultăţilor, concursuri pentru gradaţiile de merit.

 

Laurenţiu Blăjuţă vine disciplinat la serviciul de bugetar şi întocmeşte cereri de preţ de la firme de construcţii. Pe de altă parte, e şi patron, societatea sa, care activează tot în domeniul construcţiilor, câştigând, în perioada septembrie-decembrie 2016, contracte de sute de mii de euro de la instituţii publice. Cum se dedublează Blăjuţă, zi de zi, între statutul de subordonat şi cel de patron.

 

Angajat la Direcţia Tehnică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Laurenţiu Blăjuţă a avut nişte afaceri care i-au mers strună în perioada de final a anului trecut.

 

Unde dai şi unde crapă: mai multe locuri pentru morţi datorită construirii unei sere. Societatea Primăriei care se ocupă de plantarea florilor şi copacilor în oraş va avea o seră nouă. Numărul de fire plantate din producţia proprie va fi de trei ori mai mare ca în trecut, ceea ce ar fi o lovitură pentru câteva firme private abonate la astfel de contracte până acum. Investiţia în această seră va fi de 420.000 de euro.

 

La finalul anului trecut, Servicii Publice Iaşi (SPI) SA, societate subordonată Primăriei, a semnat un contract de aproximativ 420.000 de euro pentru construirea unei sere.

 

Patronul unui club a făcut o afacere suspectă cu moştenitorii unei clădiri din Bucium. Pe 23 ianuarie se va scoate la licitaţie o clădire celebră a Iaşului. Pentru Hanul Trei Sarmale se cer 2,9 milioane lei. Vânzarea imobilului i-ar putea aduce fostului proprietar, omul de afaceri Dănuţ Prisecariu, o pagubă de 700.000 de lei.

 

Hanul Trei Sarmale din Bucium este scos la licitaţie pe data 23 ianuarie, cu un preţ de pornire de 2,9 milioane lei. Imobilul se vinde în urma unei solicitări făcute de George Bărbulescu, patronul clubului Skin. Acesta vrea să recupereze astfel sumele împrumutate în 2012 către proprietarii hanului, Rodica Luca, Magda Cristina Chiosac şi Grigore Luca.

 

Ieșeanca a revenit la magazin cu produsul alterat, dar i s-au oferit niște dulciuri drept scuze. Cazul confirmă declarațiile de la începutul anului ale ministrului Agriculturii: în România se importă pește cu larve pentru că suntem o piață săracă.

 

Caz de depistare a unor cantități de pește alterat la supermarketul Auchan. În urmă cu două săptămâni, o ieșeancă, profitând de dezlegarea la pește, a intrat în supermarket pentru a cumpăra o pungă de macrou congelat. După ce a achitat produsul la casă, s-a îndreptat spre locuință, unde familia aștepta nerăbdătoare. Femeia a decongelat peștele, după care s-a apucat de scos măruntaiele. Când a ajuns la ultimul pește, scena s-a transformat într-un film de groază. În burta macroului a găsit larve.

„Legea lui Simirad” a revenit în Palatul Roznovanu: angajații semnează pe fiecare document că își asumă „fundamentarea, corectitudinea și legalitatea înscrisului”. Juriștii cu experiență spun că măsura este excesivă, răspunderea penală existând oricum prin legile statului privind activitatea din administrație.

 

De câteva săptămâni, angajații din Primăria Iași tremură la fiecare hârtie pe care trebuie să o analizeze. Conform unei dispoziții emisă de primarul Mihai Chirica, fiecare hârtie întocmită de funcționarii Primăriei trebuie însoțită de mențiunea: „Îmi asum responsabilitatea pentru fundamentarea, corectitudinea, legalitatea acestui înscris”.

Imobilul a devenit celebru când a luat foc și s-a descoperit că fusese închiriat pentru video-chat. În 2006, Haraga cerea 1,6 milioane de euro pe aceeași clădire. Între timp, prețurile au revenit cu picioarele pe pâmânt. Fostul pesedist și peremist s-a retras complet din afaceri, mâncând o pâine albă la pensie.

 

Hotelul Diplomat, situat în șoseaua Bucium, ce a aparținut omului de afaceri Ioan Haraga, a fost vândut cu suma de 800.000 de euro. Cumpărătorul este un fost asociat al lui Haraga, Sergiu Drăguț. Acesta a precizat că va menține obiectul de activitate, cel de cazare hotelieră. „Într-adevăr, a avut loc această tranzacție. Păstrăm profilul. În ceea ce privește cealaltă proprietate, Belvedere, nu am cumpărat-o, ci am închiriat-o. Nu pot să vă dau relații despre domnul Haraga. Dumnealui este plecat”, a spus Drăguț.

Caz unic în comuna de lângă Iaşi: Primăria a decis să rezilieze un contract după ce şi-a dat seama că va trebui să plătească mai mult decât estimase. Cu toate acestea, edilii promit că proiectul va continua, după ce va fi modificat.

 

Situaţie bizară în Aroneanu, acolo unde primarul Benoni Moruzi anulează un contract de aproximativ 80.000 de euro, după ce şi-a dat seama că lucrările sunt prea scumpe.

 

Pagina 1 din 3

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Januarie 2017 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Clipul zilei

Go to top