fbpx
 
Locurile din Iași unde poți fi rupt de câini

Locurile din Iași unde poți fi rupt de câini


Ar fi timpul ca primarul Mihai Chirica să rezolve o problemă gravă: maidanezii care ocupă teritorii întinse din oraș. Sunt cel puțin 15 zone în care e periculos să te plimbi seara. Sterilizarea, obligatorie prin lege, nu este aplicată la Iași. Printre cele mai impresionante haite de maidanezi sunt în Zona Industrială, Metalurgie, Tătărași, Trei Fântâni, Păcurari și Alexandru. Ziua mai stau ascunși, dar după lăsarea întunericului își iau în stăpânire teritoriile. Salubris spune că sunt aduși din afara Iașului, dar reprezentanții asociațiilor de protecție îi contrazic: sunt pui ai câinilor din oraș, care n-au fost sterilizați. Cele două cazuri de atacuri din ultima vreme pot fi doar începutul.

 

O hartă a Iașului trebuie neapărat să conțină o adăugire, o steluță cum i se spune. Ce zone să eviți dacă vrei să ajungi întreg acasă. Spre deosebire de zonele violente din lume, unde atacurile armate sunt zilnice, la Iași trebuie bifate pe hartă locurile în care maidanezii se înmulțesc și atacă.

 

Reprezentanții Salubris susțin că nu au nici o vină. Spun că adună câinii de pe străzi. Și că vina ar fi, de fapt, a ieșenilor care-i lasă să umble liberi, să se înmulțească, să atace, sau a primăriilor din comunele din jur, care trimit câini cu mașinile în municipiu.

O altă variantă este rostită de reprezentanții asociațiilor de protecția animalelor: sunt pui ai câinilor pe care Primăria i-a ignorat ani de zile. Lor li se mai adaugă cei de pe terenurile fostelor fabrici comuniste, zone nebuloase unde nu este clar cine-i proprietar și până unde.

 

Trei Fântâni

Cea mai distrusă stradă din Iași, tranzitată rar de pietoni, este una unde maidanezii se înmulțesc necontrolat. Stradă aflată totuși în Iași, este ignorată complet de Primărie. De-a lungul acesteia este amplasat Depoul Socola, un loc doar pentru aventurieri.

Dintr-o parte în alta a străzii Trei Fântâni există la vedere trei haite de câte 4-5 animale care pot deveni periculoase. „Sunt numeroase domenii private acolo și nu avem voie să intrăm. O putem face cu o notificare din partea Primăriei, dar de multe ori proprietarii caselor sau ai terenurilor refuză”, spune Mihaela Neamțu, purtător de cuvânt al Salubris Iași.

 

 

 

Câinii din curțile oamenilor se înmulțesc pe străzi

Următorul loc în care câinii maidanezi sunt în libertate, în imediata apropiere a Trei Fântâni, este Buciumul. Pe drumul către Vaslui, parte a domeniului Municipiului Iași, sunt două haite de câini mari, proveniți, cel mai probabil, de la casele din zonă. „Sunt din categoria iubitorilor de animale care consideră că nu au ce căuta pe stradă. Și trebuie să arăt cine este vinovatul principal: Primăria. Această instituție poate decide că este o problemă gravă și să acționeze în consecință, până a se ajunge la decese. Salubris este doar un executant al ordinelor pornite din strategia Primăriei și aș dori să mi se arate un singur document prin care Salubris a cerut unui proprietar să sterlizeze câinii și acesta a spus nu. Pentru că așa ceva nu există. Când vrei să rezolvi o problemă, găsești soluții”, ne-a explicat Cătălin Pavaliu, directorul executive al Fundației Sky.

 

Câini aduși din jurul Iașului

Haite de câte 4-5 câini există peste tot în Zona Industrială, mai ales unde a fost Terom. „Pe acel platou am fost de câteva ori, încercăm să luăm câini de acolo. Nu ne-a întrebat nimeni nimic, există un paznic care nu ne-a împiedicat, nu înțeleg de ce nu ar face la fel și Salubris. Pentru că zona este foarte periculoasă. Ziua se mai ascund, dar noaptea sunt mulți. Noi am numărat o haită de vreo 20 de câini”, ne-a mai spus Cătălin Pavaliu.

Câini mulți sunt vizavi de Electra, în Metalurgie. Nu pe un teren împrejmuit, ci în libertate. În zona Tătărași, între blocuri, există numeroși câini maidanezi, ca și spre Ciric, pornind din cartierul din apropierea Cimitirului Eternitatea.

„Unii câini din Iași sunt aduși din comunele din jur. Am avut plângeri, inclusiv de la Aeroport, care ne-a anunțat mai demult că în zona de securitate au apărut câteva mașini din care au fost descărcați câini. În afară de Iași, Miroslava și Pașcani, nicio primărie nu are padoc. Cei care nu au padoc cum rezolvă problema? Nu cumva îi aduc în Iași?”, ne-a spus Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

 

Haita din Sărărie, greu de ucis

Un atac asupra unui copil a avut loc la finalul lunii februarie, în zona Codrescu. Câinii ar fi ieșit din curtea fostului Taxicom. La două săptămâni după aceea, câinii sunt tot acolo, nederanjați. „De acolo au ieșit, tot acolo s-au întors. Salubris a mai încercat să prindă câini acolo, dar fără success. Nu stau niciodată să-i prindă hingherii, migrează, apoi se întorc”, ne-a explicat purtătorul de cuvânt de la Salubris, Mihaela Neamțu.

Din Copou se ajunge ușor în Păcurari, unde o haită foarte periculoasă este în zona fostei fabrici de bere. Proprietarii terenului, SC Continental Hotels, nu au avut un punct de vedere față de problema haitei de câini de pe terenul pe care-l deține la Iași.

 

Depoul CFR Socola

 

Pericol în Alexandru

Tot în Păcurari, pe stradă, la blocuri, o altă haită de 4 câini este văzută frecvent. În apropiere, peste liniile de cale ferată, spre Alexandru cel Bun, o haită numeroasă oscilează între cele două cartiere. „Avem informații despre o altă haită numeroasă în zona Fabricii de Țigarete, în interior. Am notificat de nenumărate ori proprietarul, Ioan Nicolae, la București, dar degeaba”, ne-a spus Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

 

Paznicii parcărilor

În continuare, spre Dacia și spre malul Bahluiului, există numeroase grupuri de câini. Inclusiv, foarte suprinzător, aproape de strada Sfântul Andrei, spre Palas. „Există oameni care îi țin la bloc. Că păzesc blocul, că păzesc mașina. Oricât de iubitor de animale aș fi, voi spune mereu. Locul lor nu este pe stradă, unde pot fi un real pericol. Faptul că eu nu mă tem de câini și sunt obișnuit nu înseamnă că toți oamenii sunt așa. Și acolo tot Primăria trebuie să intervină. Trebuie un plan realizat la Primărie de la nivelul primarului, care să dorească rezolvarea acestei probleme. Pentru că, deși avem legislație de trei ani, nu văd să dorească să dispară câinii de pe stradă”, ne-a mai spus Cătălin Pavaliu.

 

 Maidanele din Păcurari

 

Două atacuri oribile

La începutul lunii decembrie, o femeie de 51 de ani a fost atacată la Veneția de o haită de 15 câini. Reprezentanții Salubris au spus atunci că animalele nu au fost strânse pentru că erau într-o zonă administrată de Direcția Silvică. Pe 20 februarie, o fetiță din zona Sărărie a fost atacată, pe Codrescu, de doi câini maidanezi ieșiți, cel mai probabil, de pe terenul fostului Taxicom. Animalele nu au fost găsite.

 

Între 6.000 și 7.000 de câini anual

Deși cifrele nu ajută pe nimeni și realitatea de pe stradă arată că Salubris nu are rezultate pe acest segment, trebuie menționat că în 2016 au fost strânși din Iași aproximativ 6.500 de câini. Conform legii, în documentație se specifică faptul că au fost tratați, unii sterlizați și au fost adoptați.

Nu este clar ce s-a întâmplat cu cei care, după termenul de două săptămâni de stat în padocul Tomești, nu au fost adoptați. „Credem că au fost eutanasiați. Pentru că 80% dintre câinii de la Tomești sunt de mult timp aceiași, iar Salubris raportează sute de câini strânși lunar de pe stradă. Dar nu ar mai avea loc pentru ei”, a mai explicat Cătălin Pavaliu.

Reprezentanții Salubris au precizat că nu pot da informații despre soarta câinilor care au depășit termenul de două săptămâni la padoc.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30