fbpx
 
Ora de sport fără manual: profesorii l-au aruncat la coș

Ora de sport fără manual: profesorii l-au aruncat la coș


O informație prețioasă: „Mersul e modalitatea de bază pentru deplasarea omului”. Mai mulţi profesori de Educaţie fizică din Iaşi nu găsesc utilitatea manualului impus recent la clasa a V-a. „Nu găsești nicio noutate”, afirmă unul dintre ei. Copiii țin manualul acasă, deci tirajul de 70.000 de exemplare e inutil. Decanul de la Sport apără produsul: completează cunoștințele.

 

Cei de la „firul ierbii” îl contestă, „specialiştii-teoreticieni” îl găsesc util.  Ioan Câmpeanu, profesor de sport la Şcoala Gimnazială „B. P. Haşdeu“ din Iaşi, consideră că manualul este util mai mult pentru profesori, însă conţine nişte informaţii pe care aceştia deja le ştiu şi le pun în practică de mulţi ani. „Nu pot spune că este un manual prost, dar informaţiile pe care le oferă sunt cunoscute. Nu este nicio noutate. Noi oricum lucram cu elevii tot ce conţine acest manual. Orice profesor de sport îşi învaţă elevii de clasa a V-a cum se stă în coloană, ce este acela un rând sau cum se face alinierea sau deplasarea cu mingea”, a declarat profesorul.

 

Formulări hilare

Câmpeanu susţine că a studiat foarte bine manualul şi că a găsit mai multe formulări hilare chiar şi pentru un copil de clasa a V-a. „Nu poţi să vii şi să spui că «mersul e modalitatea de bază pentru deplasarea omului». Asta ştie toată lumea. Sau să scrii că «prin alergare poţi să te deplasezi mai rapid», că «aruncarea la coş reprezintă elementul cel mai important al jocului de baschet» sau că «prin escaladare te poţi urca pe un obstacol mai înalt şi să treci pe partea cealaltă». Sunt lucruri deja ştiute şi de un copil de grădiniţă!“, precizează profesorul de educaţie fizică şi sport.

 

Clasa a V-a fără manual. Copiii sunt înnebuniți după minge

 

„Educaţia fizică nu se face cu cartea în mână!“

Un alt cadru didactic, care predă de mulţi ani educaţie fizică, afirmă că, prin natura ei, ora de educaţie fizică nu presupune contactul cu vreun manual. „Copiii nu vin cu manualul acesta la şcoală pentru că nu au ce face cu el. Educaţia fizică nu se face cu cartea în mână! Şi-atunci, dacă la şcoală nu-l foloseşte, îşi imaginează cineva că acel copil de clasa a V-a va merge acasă şi va citi din acest manual pentru a aprofunda, eventual, ce nu a înţeles la oră? Hai să fim serioşi! Educaţia fizică se face pe terenul de sport, nu citind din manual!“, consideră profesorul de sport.

 

„Totul este o făcătură politică”

Alt profesor de sport merge chiar mai departe şi crede că acest manual nu îşi are rostul şi că totul a fost o decizie politică. „Am văzut că şi ministrul a spus că nu prea îi vede utilitatea. E clar că totul a fost o găselniţă politică. Probabil că a existat un interes financiar din partea cuiva să scoată acest manual. Este o aberaţie să pui un copil să citească un manual de educaţie fizică, în loc să-l pui să facă într-adevăr mişcare. Nu e nici prima şi, probabil, nici ultima dată când aceşti copii sunt folosiţi pe post de cobai de nişte politicieni care nu-şi urmăresc decât propriul interes“, crede profesorul ieşean.

La nivelul întregii ţări au fost publicate 70.000 de astfel de manuale, preţul fiind de 10 lei. Rezultă o plată din bugetul minsterului de 700.000 de lei.

 

Ore de sport în care elevii ţin cartea în mână: perspectiva a creat rumoare în spaţiul public

 

Şcoli care nu l-au primit

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, profesor Sabina Manea, susţine că manualul de clasa a V-a a ajuns în toate şcolile ieşene.

„De la sfârşitul lunii august, au fost aduse 8.225 de manuale. La începutul lunii septembrie au fost distribuite toate, inclusiv acel compendiu pentru clasa a V-a şi manualul de educaţie fizică şi sport. Toate şcolile din Iaşi le-au primit “, afirmă Sabina Manea.

Sunt profesori de sport care susţin însă contrariul: „E ceva timp de când a început şcoala, dar eu nu am auzit ca acest manual să fi ajuns la noi. Am întrebat şi copiii şi mi-au spus că nu au primit acest manual.“

 

Cerc pedagogic pentru profesori

Deşi, la începutul anului şcolar, profesorii de sport au fost chemaţi la inspectorat pentru a învăţa cum să predea, unii fac acest lucru fără a avea nevoie de acest manual.

Mai mult, în această săptămână se va organiza un cerc pedagogic la o şcoală din Iaşi, la o clasă a V-a, unde profesorii de educaţie fizică şi sport din Iaşi vor fi din nou instruiţi cum să pună în practică tot ceea ce apare în noul manual de sport. „Nu ştiu ce rost are să fim chemaţi la aceste cercuri pedagogice, în condiţiile în care noi predăm aceste lucruri de atâta timp“, a spus, cu năduf, un alt profesor de sport.

Coperta manualului care a ajuns în acestă toamnă şi la Iaşi

 

Elveţia are un astfel de manual din 1930

Decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, conferenţiar Beatrice Abălaşei, nu împărtăşeşte opinia celorlaţi profesori de sport din şcolile ieşene. „Eu consider că acest manual este util, chiar dacă au fost multe voci împotrivă. S-a înţeles greşit că acest manual va înlocui activitatea practică a profesorului de sport. Acest manual completează nelămuririle elevilor asupra educaţiei fizice. Astfel de manuale există în alte ţări de foarte mulţi ani şi nu au fost atâtea discuţii ca la noi. În Elveţia, spre exemplu, manual de educaţie fizică este din 1930. În Italia există manual de educaţie fizică pentru fiecare an de studiu“, explică Abălaşei.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30