fbpx
 
Atenție, au revenit  în Piața Unirii: cum  să faci mii de euro din țeapa cu „fotomodelul”

Atenție, au revenit în Piața Unirii: cum să faci mii de euro din țeapa cu „fotomodelul”


Înşelăciune de doi bani în centrul Iaşului. O firmă înfiinţată anul trecut în Bucureşti agaţă fete şi bătrâni în Piaţa Unirii, promiţându-le o carieră în modelling contra sumei de 100 de lei. Naivilor li se fac nişte poze de tot râsul, postate ulterior pe un site şi asta-i tot. Câţiva ieşeni au depus deja plângere la Poliţie.

De mai bine de o lună, la Iaşi a revenit moda „ţepelor cu modellingul”. Firma bucureşteană SC The Eccentric Concept Company SRL, ce aparţine lui Nicolae Dorel Vasile şi lui Marius Bogdan Bănică, a fost înfiinţată în luna iunie a anului trecut şi şi-a deschis un punct de lucru în Piaţa Unirii, câştigând bani frumoşi pe seama naivităţii oamenilor care visează că pot deveni modele peste noapte. Este doar unul dintre cazurile de acest gen care au avut loc în ultimii ani la Iaşi.

 

Dai 100 de lei şi devii model“

Modul în care sunt păcăliţi oamenii nu reprezintă o mare inginerie economică. Trei băieţi stau în fiecare zi, începând cu ora 10, în staţia de tramvai din Piaţa Unirii, şi racolează în special tinere, pe care le păcălesc că pot ajunge „vedete”.

Acostează fete şi insistă să le acorde câteva minute, fluturându-le un flyer tipărit special. Victimele sunt credulele care se visează fotomodele, dar şi părinţi sau bunici care cred că micuţii pot deveni peste noapte modele în gale de prezentare.

După ce acceptă să afle despre ce este vorba, victimele sunt conduse într-un birou aflat chiar în staţia de tramvai. Două fete, care joacă rolul de director şi de agent, le prezintă celor interesaţi viaţa „roz“ de model care-i aşteaptă dacă dau 100 de lei. În convenţia semnată, este stipulat clar că firma asigură participarea la eventualele preselecţii organizate de prestator şi publică o poză pe site-ul www.totalcastingservices.com.

 

Prezentare de modă o dată pe lună”

Ulterior, persoanele nu mai sunt contactate. Accesând site-ul, la galerie foto, apar pozele unor persoane, însă din data ce apare pe poză se vede că au fost făcute anul trecut, cel mai probabil la Craiova, ultimul loc unde a activat firma „itinerantă” în şmecherii.

Unele tinere se prind că pot fi păcălite şi refuză să semneze convenţia.

Mi s-a propus să semnez o convenţie, prin care eu trebuia să dau 100 de lei. Mi se făceau poze şi, o dată pe lună, la început, trebuia să merg la un salon unde să fiu machiată şi să particip la şedinţe de prezentare de modă. Mi s-a spus că pe urmă voi fi plătită cu sume mari pentru pozat. Eu nu am timp pentru aşa ceva şi nici nu-i cred“, ne-a spus Andreea, o tânără în vârstă de 20 de ani, racolată de către cei de la firma cu sediul în Piaţa Unirii.

 

Acces gratuit la Carrefour Park“

O altă practică folosită de cei de la SC The Eccentric Concept Company SRL atunci când vine vorba despre părinţi sau bunici: „Mi-au spus că pentru 100 de lei îi fac băiatului nişte poze şi că avem posibilitatea să câştigăm bani din prezentarea de către el de produse. În plus, mi-au zis că băiatul va avea acces gratuit timp de un an la parcul de joacă de la Carrefour“, ne explică Lia S., bunica unui băieţel de patru ani care le-a dat celor de la firmă 100 de lei.

După ce a fost la parcul de joacă, femeia a realizat că, de fapt, a fost păcălită, dar a spus că nu va face plângere la poliţie: „Am pierdut banii. Asta e!“

 

Polițiștii anchetează, dar nu prea au ce

Alte persoane, în schimb, când au realizat că au fost păcălite au venit la sediu să-şi ceară banii înapoi. Li s-a spus pe un ton ridicat că nu mai văd înapoi niciun ban. Au fost trei situaţii în care a fost chemată şi poliţia, însă cei de la firmă nu au păţit nimic deoarece aveau convenţii încheiate cu respectivele persoane. „Am primit mai multe sesizări de la cetăţeni legate de aceste posibile înşelăciuni şi am înaintat adresă spre soluţionare către Poliţia Municipiului Iaşi, nefiind de competenţa noastră“, spune Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Iaşi.

Plângeri împotriva firmei bucureştene au fost depuse şi la Poliţie. „La Secţia de Poliţie 3 s-au primit două sesizări legate de această firmă. În funcţie de ce se va constata, se vor dispune măsurile legale“, declară purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi, Anca Vâjiac.

 

Profitul este garantat

Deschis la începutul lunii ianuarie, punctul de lucru de la Iaşi se află în două birouri de la mezaninul clădirii din staţia de tramvai din Piaţa Unirii şi pentru care firma plăteşte o chirie lunară de 500 de euro. Vadul este cât se poate de generos, zona fiind tranzitată zilnic de mii de tinere şi de părinţi sau bunici cu copii. Zilnic, cel puţin 50-60 dintre aceştia cad în plasa celor trei băieţi cu accent ardelenesc ce îi ademenesc în birouri. Dintre aceştia, cam 10-15 acceptă să dea 100 de lei, visând să devină model. Având în vedere că firma lucrează şi sâmbăta, câştigul lunar poate ajunge la aproximativ 30.000-35.000 lei.

Reprezentanţii societăţii din sediu nu au dorit să ofere informaţii despre activitatea lor.

 

Tepe trase şi în Craiova

Anul trecut, firma a mizat pe naivitatea oltenilor, zeci de craioveni depunând plângere la poliţie după ce au declarat că au fost păcăliţi de către cei de la SC Eccentric Concept Company SRL. Firma a operat timp de câteva luni în capitala Olteniei, având sediul în zona Trezoreriei, la parterul unui hotel.

Metodă veche

În ultimii doi ani, echipa REPORTER DE IAŞI a prezentat modul în care firme similare au escrocat sute de ieşeni bazându-se pe naivitatea acestora.

În 2016, Dorel Săvuc, un tânâr din Scânteia, a înşelat prin intermediul firmei RGB Casting Service SRL mai mulţi părinţi de copii şi tinere după acelaşi scenariu practicat acum de firma bucureşteană.

Atunci mai multe persoane s-au plâns că au dat 99 de lei pentru a li se face nişte poze copiilor, cu promisiunea că vor participa la castinguri pentru prezentare de produse.

La începutul lui 2017, o femeie în vârstă de 69 de ani a fost şi ea păcălită de firma fantomă. Întâi a dat 99 de lei pentru poze, după care încă 1.500 de lei, în rate, cu promisiunea că i se va face un catalog de prezentare şi că urma să câştige bani frumoşi din prezentarea de haine pentru vârsta a treia. Când femeia a realizat că a fost păcălită şi a cerut banii înapoi, a fost amânată luni la rând, până ce firma şi-a închis punctul de lucru.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: