fbpx
 
Statuia de 1 milion de lei: Cuza, Ferdinand și Mihai Viteazu vor trona în fața Casei Pătrate

Statuia de 1 milion de lei: Cuza, Ferdinand și Mihai Viteazu vor trona în fața Casei Pătrate


Tandemul Văleanu-Neacșu a acuzat faptul că l-au evaluat pe colegul și prietenul lor. Eșec pentru contracandidații lui Dan Covătaru, sculptorul ce a câștigat concursul organizat pentru un monument care să celebreze Cele Trei Uniri. Consiliul Județean le-a răspuns că trei dintre membrii juriului nu s-au aflat în conflict de interese.

Scandalul iscat de desemnarea câștigătorului concursului de soluții în valoare de 1 milion de lei pentru realizarea monumentului de for public cu tematica „Iași- Capitala Celor Trei Uniri“ este departe de a se fi încheiat. Contracandidații lui Dan Covătaru, cel care a câștigat concursul, contestă modalitatea de evaluare a proiectelor și acuză faptul că ar exista o incompatibilitate între trei dintre membrii comisiei (Constantin Tofan, Bogdan Bârleanu și Simion Cristea) și câștigător.

Consiliul Județean nu vede incompatibilitatea

Arheologul Mădălin Văleanu a solicitat Consiliului Județean (CJ) Iași să se pronunțe în legătură cu posibila incompatibilitate. În răspunsul primit de la CJ Iași, reprezentanții instituției susțin că nu a fost identificat niciun conflict de interese în cadrul concursului. „Având în vedere faptul că numele membrilor juriului au fost aduse la cunoștința potențialilor participanți (…)

declarațiile de confidențialitate și imparțialitate completate de membrii juriului (…) că pe parcursul derulării procedurii de atribuire (….) membrii juriului nu au identificat și nici nu au semnalat existența unei situații potențial generatoare de conflict de interese (….) că au fost solicitate puncte de vedere membrilor juriului și câșigătorului concursului cu privire la existența unui potențial conflict de interese (…) declarațiile de confidențialitate și imparțialitate completate de membrii juriului sub sancțiunea falsului în declarații, precum și reconfirmarea acestora prin răspunsurile transmise la punctele de vedere solicitate,

Prin prezenta, vă comunicăm faptul că raportat la dispozițiile art. 62 din Legea nr. 98/2016 și pe baza documentelor enumerate mai sus, autoritatea contractantă nu a identificat existența unui conflict de interese”, se arată în răspunsul primit.

Dan Covătaru se poate apuca de treabă

Neacșu: „Este inadmisibil!“

Mădălin Văleanu, parte a echipei contestatare, consideră că instituțiile statului ar trebui să se autosesizeze. „Conflictul de interese este definit de lege și nu se poate pronunța Consiliul Județean. Chiar domnul Covătaru a spus că este deranjat de faptul că niște foști elevi i-au dat punctaj mic. Adică el a fost evaluat de niște colegi și niște foști elevi. Ăsta nu este conflict de interese?! Adică unul fură o găină și primește șapte ani de pușcărie, iar alții fură un milion de lei și totul este minunat! Din păcate, noi nu putem acționa în instanță. În acest caz ar trebui să se sesizeze instituțiile statului“, spune Văleanu.

Și sculptorul Alin Neacșu, cel care a realizat proiectul cu Mădălin Văleanu, critică răspunsul primit de la CJ Iași: „Este inadmisibil așa ceva! Normal era ca toți participanții să beneficeze de aceleași șanse.“

Contracandidații lui Covătaru acuză faptul că acesta ar fi coleg la Universitatea de Arte cu trei dintre membrii comisiei. În plus, cei patru ar fi și prieteni apropiați.

Citește și Consiliul Județean: scandal pe statuia de 1 milion de lei

 ANI poate face lumină în acest caz

Avocatul Maria Aldea consideră că este imoral ca la un concurs să participe o persoană ai cărei colegi sunt în comisia de evaluare. „Când în juriu sunt prieteni apropiați, iar tu participi și câștigi, incontestabil o asemenea situație ține de moralitatea care nu există în România. Noi nu respectăm așa ceva. Nu avem simțul moral. Strict legal, e greu să dovedești în mod real un conflict de interese“, menționează Aldea.

Aldea susține că orice persoană care se consideră nedreptățită poate sesiza Agenția Națională de Integritate (ANI). REPORTER DE IAȘI a solicitat un punct de vedere din partea ANI, însă până la închiderea ediției nu am primit un răspuns din partea Agenției. „În cel mai scurt timp vom răspunde solicitării“, ne-a transmis Ana Maria Tunaru de la Departamentul Comunicare.

Pare că sculptorul s-a inspirat de peste mări și țări

Seamănă cu statuia lui Hristos de la Rio de Janeiro

În ceea ce privește monumentul ce va fi făcut de Dan Covătaru, reprezentanții CJ Iași susțin că nu pot face încă public proiectul.

„Legal, nu putem face încă public conținutul proiectului. Suntem în procedura de negociere fără publicare prealabilă. În această etapă se renegociază prețul și durata. De-abia după această etapă se va stabili momentul în care începe efectiv lucrarea și durata“, spun reprezentanții CJ.

REPORTER DE IAȘI a aflat că lucrarea lui Covătaru se apropie de statuia lui Hristos de la Rio de Janeiro. Pe soclul statuii vor fi trei basoreliefuri reprezentându-i pe Mihai Viteazu, Alexandru Ioan Cuza și Ferdinand I, în timpul cărora au avut loc cele trei uniri, din 1600, 1859 și 1918.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: