fbpx
 
La Iași, timpul stă în loc: Costisitoarele ceasuri stradale s-au stricat din nou

La Iași, timpul stă în loc: Costisitoarele ceasuri stradale s-au stricat din nou


Timp de mai multe săptămâni, ceasurile stradale de sute de mii de lei din Iași nu au mai funcționat. Brusc, după ce REPORTER DE IAȘI a discutat cu Laurențiu Ivan, de la Servicii Publice, în legătură cu situația acestor ceasuri, cinci dintre ele au început să funcționeze. Nu este prima dată când aceste ceasuri se opresc iar cei care ar trebui să aibă grijă de ele se uită în Lună.

În Fundație, una dintre fațete arăta cu o oră mai mult decât alta

Cinci din opt nu mergeau

Dintre cele opt ceasuri stradale din Iași, cinci s-au transformat de ceva vreme în simple obiecte de decor. În urma unei verificări de săptămâna trecută a REPORTER DE IAȘI, am constatat că doar trei ceasuri funcționau, restul fiind oprite. De exemplu, Ceasul din Tătărași, de pe Esplanada Oancea, era blocat pe un cadran la ora 12.00, iar pe celălalt cadran la 4.57.

Singurele care funcționau, cu ceva diferențe față de ora reală, erau cele de la Fundație, Râpa Galbenă și din Copou. Primul, deși mergea, arăta ore și minute diferite pe cele fiecare dintre cele patru cadrane. Ceasul de la Râpa Galbenă avea un decalaj de trei minute, în timp ce cel din Copou -  decalaj de cinci minute.

Directorul Ivan a lăsat de izbeliște problema ceasurilor

Ivan: Mecanismele sunt defecte

Laurențiu Ivan, șeful Servicii Publice, instituție subordonată Primăriei Iași care are în întreținere aceste ceasuri, susține că știe că nu funcționează și că a înștiințat municipalitatea în legătură cu aceste probleme. Explicația nefuncționării a fost pusă de Ivan pe seama problemelor cu mecanismele.

„Știm că o parte dintre ceasuri nu funcționează și am făcut încă de anul trecut un referat către Direcția Tehnică din Primărie, în care am arătat că, deși noi le reglăm, acestea se defectează din nou, având probleme la mecanism. Din cauza uzurii nu mai arată ora exact și se decalează. Am vorbit cu șeful de secție de la noi și mi-a explicat că, din cauza uzurii, într-un interval de 24 de ore se decalează“, ne-a spus Laurențiu Ivan.

„Nu știm câte sunt stricate!“

Deși a precizat că a făcut un referat către primărie, Ivan nu a știut să spună câte dintre ceasuri sunt stricate și care mai funcționează. „Sincer, nu știu dacă sunt stricate șase sau șapte. De luni (21 ianuarie n.r.), vom mai face o verificare pentru a ști exact care mai pot funcționa normal și care nu. La unele problema nu este mecanică și pot fi repornite. În cazul unor căderi de curent, chiar dacă au un acumulator, acestea se opresc dacă nu au alimentare. Unele probleme s-ar putea să fi apărut și din cauza întreruperii furnizării energiei electrice. În mod normal, ceasurile nu se reglează pentru că au în componență un GPS și își fixează automat ora, la fel ca la telefoanele mobile. Din păcate, la unele nu funcționează nici sistemul respectiv“, a mai declarat Ivan.

Un ceas fixist în Tătărași: s-a oprit la fix

Mister legat de prețurile de reparare

Șeful Servicii Publcie nu a știut să ne spună cât ar costa exact înlocuirea mecanismelor la ceasurile despre care a spus că sunt defecte. „Noi am solicitat de mai mult timp niște oferte de preț de la firma din Arad care a livrat ceasurile, dar nu mai știu exact cât costă. Mă interesez și vi le comunic“, ne-a transmis Ivan, care ulterior nu a mai răspuns la telefon.

Ca prin minune, o parte merg

În week-end, ulterior discuției cu REPORTER DE IAȘI, o parte dintre ceasurile care nu funcționau cu o zi în urmă au început brusc să indice ora exactă. Astfel, deși șeful Servicii Publice spunea despre ele că ar avea probleme cu partea mecanică, iar unele cu cea electrică, ceasurile din Alexandru cel Bun, Podu Roș și Piața Unirii arătau ora exactă.

Ceasul din Tătărași nu funcționa nici luni, 21 ianuarie, în timp ce cel de la Fundație continuă să indice ore diferite pe cele patru cadrane.

Întrebarea care se pune este dacă acestea sunt, într-adevăr, stricate sau nu au mai funcționat de ceva vreme pentru că cineva nu și-a făcut timp să verifice acest lucru și să le repornească în cazul unor întreruperi a furnizării energiei electrice?

Ceasul din Alexandru o fi înghețat printre nămeți, săracul

Cumpărate cu 361.000 de lei

Cele opt ceasuri stradale din Iași au fost cumpărate la sfârșitul anului 2008, Primăria achiziționându-le de la firma Apel Industries din Arad cu aproximativ 361.000 de lei.

Acestea sunt de două tipuri, cinci ceasuri rotitoare, cu două fețe și au fost montate în Piața Unirii, Esplanada Oancea, Alexandru cel Bun, Grădina Copou și în rondul de la Râpa Galbenă, iar celelalte trei, cu formă cubică, au fost montate în Podu Roș, în Parcul Expoziției și la Fundație.

Presa locală a scris în mod repetat, de exemplu în 2012 și 2015, că nu funcționau.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30