fbpx
 
UPDATE. Alegeri prezidentiale 2019, turul 2: Iohannis vs. Dăncilă. Câți români au ieșit să-și aleagă președintele

UPDATE. Alegeri prezidentiale 2019, turul 2: Iohannis vs. Dăncilă. Câți români au ieșit să-și aleagă președintele


Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă se confruntă în turul 2 al alegerilor prezidențiale 2019, primele rezultate exit poll urmând a fi prezentate la ora 21.00. În primul tur al alegerilor prezidențiale, Klaus Iohannis a obținut 37,82% (3.485.292 voturi), iar Viorica Dăncilă - 22,26% (2.051.275 voturi).

UPDATE - 20.52

În acest moment s-au depășit ZECE MILIOANE DE VOTURI în țară și în diaspora, la turul al doilea de la alegerile prezidențiale.

UPDATE - 20.40

Prezența la vot în diaspora se apropie de 1 milion. Astfel, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central, până duminică la ora 20:00 au votat 900.314 de români în diaspora. 

882.881 dintre votanți și-au exercitat dreptul la vot într-o secție din străinătate, iar 17.503 prin corespondență. Prezența este fără precedent în străinătate în istoria electorală a României.

UPDATE - 20.04

La această oră, prezența la nivel național este de 49.11%, 8.947.705 români prezentându-se la urne. Doar 347.579 dintre ieșeni - 44,71% - și-au exprimat până acum opțiunea de vot. Până la închiderea secțiilor de votare mai sunt 56 de minute.

Comunicat MAI

Potrivit centralizării de la acest moment, de la deschiderea procesului de votare au fost înregistrate 182 de sesizări de contravenții sau infracțiuni electorale. În urma verificărilor, peste 50 la sută dintre sesizări nu s-au confirmat.

Cele mai multe sesizări au fost înregistrate în București și în județele Dâmbovița, Dolj, Giurgiu și Olt.

Efectivele MAI au aplicat 17 amenzi în valoare de 16.200 de lei, precum și 16 avertismente scrise.

De asemenea, sunt în cercetare 25 de posibile infracțiuni, printre care coruperea alegătorilor, violarea confidențialității votului, fraudă la vot, vot multiplu, acces ilegal la un sistem informatic.

Permiteți-mi să vă prezint câteva exemple:

Polițiștii din Mangalia au sancționat cu avertisment un bărbat care a continuat propaganda electorală în mediul online.

În Brăila, a fost întocmit dosar penal pentru abuz în serviciu pe numele unui bărbat în vârstă de 68 de ani, angajat al primăriei care s-a deplasat cu microbuzul instituției având afișate două postere electorale. De asemenea, bărbatul a fost amendat cu  1.500 de lei pentru continuarea propagandei electorale.

Polițiștii din județul Gorj efectuează cercetări față de o femeie și un bărbat care au depus cerere pentru a vota cu urna mobilă în numele unor rude mai în vârstă, semnând în fals cererile cu numele acestora. În baza cererilor, persoanele în vârstă și-au exercitat dreptul de vot prin intermediul urnei speciale.

În județul Bacău, un bărbat a fost amendat cu 1.500 de lei pentru că sfătuia alegătorii să voteze un anumit candidat.

În județul Prahova, s-a întocmit dosar penal pentru vot multiplu pe numele unui membru al biroului electoral al unei secții de votare. Acesta a votat pe listele suplimentare la secția de votare unde își desfășura activitatea, iar ulterior s-a prezentat și la secția unde era arondat de drept. Cercetările continuă sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte.

În județul Olt, se fac cercetări după ce la o secție de votare s-a prezentat o persoană care în evidențele de stare civilă figura ca fiind decedată.

Polițiștii din Sibiu fac verificări ca urmare a unei sesizări cu privire la faptul că o persoană a votat de două ori. Și în județul Mehedinți, poliţiştii au deschis dosar penal pentru fraudă pe numele unui bărbat, de 50 de ani care a votat în două secţii de pe raza judeţului.

La o secție din municipiul Iași a fost nevoie de intervenția jandarmilor după ce o femeie ar fi agresat un membru al biroului electoral al secției de votare. Femeia a fost internată la Institutul de Psihiatrie Socola.

Referitor la informațiile apărute în spațiul public cu privire la faptul că o tânără a fost răpită din fața unei secții de votare din Baia Mare, MAI precizează că în urma apelului la 112, polițiștii s-au mobilizat rapid și au depistat în trafic mașina în care martorii spuneau că tânăra a fost introdusă cu forța. Tânăra a declarat că nu este în nici un pericol ci pur și simplu a avut o discuție mai aprinsă cu prietenul ei.

De la deschiderea secțiilor de vot și până la această oră, au fost raportate peste 30 de cazuri medicale în municipiul București și la nivelul a 16 județe.

Efectivele MAI vor rămâne în dispozitiv până la încheierea procesului de votare pentru a asigura măsurile de ordine și siguranță, mai ales în zona secțiilor de vot.

De asemenea, conform legii, după finalizarea operațiunilor din secțiile de votare, vor însoți transporturile materialelor rezultate în urma votării până la sediile birourilor electorale județene și al Biroului Electoral Central.

UPDATE - 19.15

Iașul pierde poziția a doua în topul județelor cu cea mai mare prezență la secțiile de votare în dauna Clujului. Diferența este de aproximativ 16.000 de votanți. 58,37% dintre alegători s-au prezentat la urne la Cluj, în timp ce, în Iași, prezența este de doar 43,61%. La nivel național, prezența la această oră, este de 47,91%, 8.729.472 persoane cu drept de vot exprimându-și opțiunea.

UPDATE - 18.30

8.399.767 de persoane, reprezentând 45,77% din numărul total de alegători, s-au prezentat până la această oră la urne, în cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea președintelui României. Ilfov este de departe județul cu procentajul cel mai bun: 60,97%. Iașul, în schimb, se află pe locul al doilea, după București, în topul cu cel mai mare număr de alegători - 327.113 - prezenți la urne, până la aceată oră.

Știre inițială

6.524.336 de români au votat, până la ora 16.00, cu aproape 500.000 mai mult decât în urmă cu două săptămâni. Prezența la vot este de 35,81% .

Județul cu cea mai mare prezență la vot este Ilfov, cu 45,9%, urmat de Cluj (41,19%) și Brașov (40,76%).

La polul opus, județele cu cea mai scăzută prezență la vot sunt Harghita (15,76%), Covasna (17,67%) și Satu Mare (26,44%).

Iașul se află printre județele fruntașe în ceea ce privește numărul de persoane prezente la vot. La ora 16.50, au votat 289.005 persoane, reprezentând 37,17% din numărul total de alegători.

Prezența la urne la această oră (17.00), la nivel național este de 40%.

Totodată, 15.294 de persoane private de libertate și-au exercitat, duminică, dreptul de vot în cadrul alegerilor prezidențiale 2019, turul al II-lea.

„Ca urmare a dispunerii tuturor măsurilor organizatorice de natură să asigure desfăşurarea în condiții optime a procesului de vot în cadrul alegerilor pentru Președintele României din anul 2019 –turul al II-lea, unităţile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor au raportat finalizarea activităţii de votare, fără a fi înregistrate incidente sau manifestări de natură a perturba procesul electoral”, se arată într-un comunicat al Administrației Penitenciarelor.

Potrivit sursei citate, numărul persoanelor private de libertate care au solicitat să voteze a fost de 20.458.

Fostul președinte al PSD, Ion Iliescu, a cerut din nou urna mobilă pentru a-și exprima votul la alegerile prezidențiale 2019, turul doi, informează Europa FM.

Potrivit sursei citate, Ion Iliescu a făcut solicitare către Secția de votare 63 din București, la fel cum s-a întâmplat și în primul tur.

Ion Iliescu a fost internat de mai multe ori în cursul anului 2019 la Spitalul Elias din București, din cauza problemelor cardiace. Cel mai recent, fostul președinte a fost internat câteva zile, în luna octombrie.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: