fbpx
 
Vânătoarea de funcții a lui Vasile Cîtea: stăpân peste falimentul boxului românesc

Vânătoarea de funcții a lui Vasile Cîtea: stăpân peste falimentul boxului românesc


Cîtea a vrut director la Salubris, a vrut președinte la FRB, a vrut deputat, a vrut și în conducerea COSR, toate într-un singur an. Nimic nu poate merge bine în țara asta fără el. Însă boxul românesc e practic dispărut la nivel internațional, iar Cîtea spune că nu poate face nimic. Toată vara a stat în parcarea Prefecturii, discutând cu primarii PSD despre alegeri.

 

Deși e primul la cerut funcții publice, Vasile Cîtea, locul trei pe lista PSD Iași la Camera Deputaților, are în cârcă un eșec major ca președinte la Federația Română de Box (FRB). Una dintre cele mai mari și mai influente federații din sportul românesc, până în urmă cu un deceniu, FRB este acum o instituție-fantomă, cu sportivi care n-au ce să mănânce, la propriu, nu ajung la competiții și nu se mai apropie demult de nicio medalie.


Vasile Cîtea a fost în ultimii ani vicepreședinte la federație, iar de 11 luni este președinte. FRB este înglodată în datorii, nu mai susține financiar niciun sportiv și nu mai organizează cantonamente. Totul este lăsat în seama cluburilor și a sponsorilor.

Cu toate acestea, Vasile Cîtea dă pe la federație o dată la trei luni, după cum singur recunoaște, însă e foarte mulțumit de realizările sale. În 2016, Cîtea a pretins și câștigat nu doar șefia la FRB, ci a devenit și director adjunct la Salubris, plus s-a lansat în politica mare, ajungând pe un loc eligibil la Camera Deputaților, pentru merite deosebite în menținerea unui tonus ridicat în rândul primarilor PSD din județ. Zilnic, timp de 2-3 ore, Vasile Cîtea putea fi văzut în parcarea Prefecturii vorbind cu primarii, deși era pontat ca fiind la serviciu la Salubris.
La FRB recunoaște că nu prea are ce face: „Ședințele sunt trimestriale. Dacă intervine ceva, discutăm online, că avem internet”.

 

Vasile Cîtea face mai mult activism politic decât treabă, deși e plătit în funcții publice din banii ieșenilor


Starea dezastruoasă a federației nu s-a schimbat deloc în 2016. Datoriile sunt de 1,2 milioane de lei, existând și numeroase procese cu terți care vor să-și recupereze creanțele. „N-am făcut mare lucru pentru că am moștenit o situație grea și o imagine pătată de dosarele penale rezultate din organizarea Galei Bute, din perioada ministrului Elena Udrea”, explică fostul boxer.


El a mai explicat că programul competițional național și internațional nu a fost perturbat, dar a fost susținut prin chetă și cu ajutorul părinților tinerilor sportivi. „Federația a trebuit să se descurce din resursele proprii. Sunt probleme din 2010, care s-au tot rostogolit. Noi am solicitat o reeșalonare a datoriilor, dar ni s-a impus să le plătim într-un an, ceea ce este imposibil. Am cerut ajutorul la Președinție, la Guvern. Situația de acum constă în faptul că nu putem susține deplasările și cantonamentele. Am încercat și cu sponsori, dar nu ni se mai deschid ușile de când cu Gala Bute și cu Rudel Obreja. La 90 de ani de la înființarea Federației am fost susținuți de Alexandrion. Au oferit și o mie de mănuși. La Iași, turneul internațional Centura de Aur a fost susținut de Fundația Sportului Ieșean”, a declarat Vasile Cîtea.

Sportivii fac chetă

Președintele FRB a recunoscut că nu a putut susține financiar sportivii românii care au participat la campionatele de la Sofia și Sankt Petersburg. „La Campionatul Mondial de Tineret, de la Sankt Petersburg, și la cel de fete, organizat la Sofia, s-a făcut chetă, au sprijinit părinții. În Rusia am avut 9 sportivi, iar în Bulgaria 4 sportivi. În țară sunt 170 de structuri sportive, sub formă de cluburi sau asociații. Sperăm să existe înțelegere și să reușim să ne revenim. Nu s-a ratat nicio competiție din calendarul intern. Îmi pare rău că am boicotat Campionatul European, ca o formă de protest. Nu a contat pentru nimeni. A fost o greșeală”, a mai spus Vasile Cîtea.

 

KO: Boxul românesc e la pământ, dar Vasile Cîtea e mereu călare pe-o funcție

 

Boxer ieșean: „Nu am primit nimic din 2012”

Ieșeanul Mihai Nistor, singurul boxer român calificat la Jocurile olimpice din 2016, a povestit că din 2012 nu a mai văzut vreun leu de la Federația Română de Box. Acum, se bucură de condițiile oferite de clubul Steaua București. „Eu nu am mai primit nimic din 2012. Este vorba de indemnizație, echipamente, cantonamente, suplimente. Acum, ne plătește clubul. Este mai bine acum, sunt într-un departament de la Steau București. Situația de la Federație este cea mai rea. Este vorba de politică aici și nu vrea să comentez”, a explicat boxerul ieșean.

 

Falimentul boxului

Încă din perioada în care la conducerea FRB se afla Leonard Doroftei au fost sesizate o serie de nereguli. Din totalul datoriilor de 1,2 milioane lei o parte trebuie returnată și către Ministerul Tineretului și Sportului. Motivul: membri ai Biroului Federal au depus deconturi cu sume ce nu pot fi justificate. Adică, s-a furat.
La alegerile din ianuarie 2016, Vasile Cîtea a preluat funcția de președinte după ce a obținut 88 de voturi. Mihai Lauruc, contracandidatul său, a primit 38 de voturi. Participanți în cursă au fost și Mihai Craiu și Marian Siomion, care s-au retras.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: