Miercuri, 23 05 2018
Mamutul de stat. La Poștă se lucrează cu catastiful ca în Epoca de Piatră

Mamutul de stat. La Poștă se lucrează cu catastiful ca în Epoca de Piatră

În lume se lucrează automat şi nu se ratează livrări. La Iaşi, Poşta lucrează pe catastif şi îşi bate joc de oameni. În decembrie, mai mulţi ieşeni care au cumpărat bilete pentru un spectacol de la Casa Studenţilor s-au trezit fără ele în ziua spectacolului, pentru că Poşta Română nu a reuşit să le livreze la timp. Norocul păgubiţilor a fost că organizatorii, care au mai trecut prin astfel de situaţii, i-au lăsat să intre doar în baza rezervărilor online.

 

Decembrie 2016, pe trei continente: America de Nord, Asia şi Europa. În San Francisco, un taxi Uber, fără şofer, preia clienţi. Într-o staţie de pe linia Shinbundang din Seoul apare o garnitură de metrou fără mecanic. Iaşi, tot în decembrie şi tot 2016. Funcţionara de la Oficiul Poştal Vasile Lupu caută disperată ceva, pe birou. Fericirea îi luminează faţa când îl zăreşte pe biroul colegei: îşi poate continua munca. Pentru că tocmai a pus mâna pe atotputernicul catastif, scris de mână, fără de care nu mişcă nimic într-o societate a statului total în afara vremurilor pe care le trăim.

 

Cum se ratează o livrare

Sute de ieşeni şi-au cumpărat bilete, online, pentru un spectacol de balet care a avut loc, la mijlocul lui decembrie, la Casa Studenţilor. Unele dintre comenzi trebuiau livrate prin Poşta Română, care urma ca, până la data spectacolului, să aducă biletele cumpărate cu 150 şi 200 de lei. Numai că, în ziua spectacolului, acestea încă nu sosiseră. Organizatorii au acceptat intrarea spectatorilor în baza dovezilor online de achiziţionare a tichetelor. “M-am ocupat de acest spectacol, dar eram în sală atunci când au început să intre spectatorii. Impresarul de la Bucureşti a fost la uşă şi a decis să rezolve problema lăsând să intre şi persoanele care spuneau că nu au primit bilete. În trecut, la alte spectacole, m-am mai lovit de astfel de situaţii, dar nu mai ştiu dacă erau bilete aşteptate prin Poşta Română sau prin Fan Curier”, a explicat Benone Albert, organizator de spectacole la Iaşi. Conducerea Oficiul Judeţean de Poştă a refuzat să facă orice comentariu despre încurcătură.

 

La oficiul poştal de Vasile Lupu viitorul nu există

 

Sfântul catastif

Înainte de a cere organizatorilor accesul în sală pe baza rezervărilor online, oamenii au încercat să-şi ia biletele aşteptate de la oficiile poştale. Doar că nu au reuşit. Unul dintre oficiile poştale în care s-a încercat obţinerea biletelor a fost cel din Tătăraşi, de pe strada Vasile Lupu. Angajaţii acestuia ţin o evidenţă pe calculatoare, dar, mai presus de acestea, este un caiet în care sunt notate, cu sfinţenie, toate mişcările de scrisori sau colete. Reprezentanţii oficiului au refuzat să comenteze acest subiect, spunând că singurii care pot vorbi sunt cei din conducerea Oficiului Judeţean de Poştă.

 

Sisteme automat de sortare

Două mari companii de poştă din lume au trecut demult în viitor. Nu doar că nu mai folosesc caiete pentru a lua urma coletelor sau corespondenţei, dar au sisteme automate de sortare. United State Postal Service şi British Royal Mail, doi dintre giganţi, folosesc de ani de zile astfel de sisteme care, susţin cei care le-au implementat, sunt foarte rapide şi nu greşesc. Ambele companii garantează termene de 2-8 zile pentru primirea corespondenţei standard, pe teritoriul naţional, şi 1-3 zile pentru corespondenţă cu prioritate, taxată suplimentar.

Livrările Poştei Române se fac, conform informaţiilor de pe site-ul companiei, în 6 zile pentru cele standard, 12 ore pentru cele express în acelaşi oraş, 24 de ore pentru trimiteri între reşedinţe de judeţ şi intrajudeţean şi 36 de ore către oricare alte două localităţi din judeţe diferite.

Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Logheaza-te pentru a adauga un comentariu

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Mai 2018 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Clipul zilei

Go to top