Vineri, 19 04 2019
Show-urile muzicale: telenovela bate vocea

Show-urile muzicale: telenovela bate vocea

În dispută epopeică pentru titlul de lider al pieţei de televiziune, ProTV şi Antena1 dau totul pentru acelaşi tip de emisiune. Adevărat fenomen, emisiunile-concurs de muzică de la primele două televiziuni româneşti strâng milioane de telespectatori la fiecare ediţie. Mihaela Loredana Gârlea, o profesionistă în domeniu, a analizat pentru REPORTER DE IAŞI cât este regie şi cât valoare în derularea Vocii României şi a Xfactor.

 

O profesoară de muzică uşoară din Iaşi a analizat pe larg, pentru REPORTER DE IAŞI, cele mai importante emisiuni-concurs de muzică de la noi. Lector universitar la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu”, Mihaela Loredana Gârlea cunoaşte foarte bine fenomenul, aceasta fiind, în 2015, semifinalistă, alături de colegii de la Tierra Sin Pan, la una dintre aceste emisiuni.

 

Se urmăreşte vânzarea unui show

În calitate de spectator, Mihaela Loredana Gârlea consideră că este mai atrasă de Vocea României, apreciind regia din spatele acestui show, dar nu crede că ar participa la o asemenea emisiune. „Mi se pare de departe cea mai bună. Ca solist vocal, nu aş alege nici XFactor, nici Vocea României. Sau cel puţin nu acum, la vârsta mea. Dacă aş fi mai tânără cu vreo 10 ani, poate aş alege «Vocea». Cele două formate de emisiuni de televiziune, deşi diferite prin structură, au acelaşi scop. Teoretic, am putea spune că acest scop ar fi descoperirea de voci. Practic însă, ambele formate s-au născut, au evoluat şi trăiesc pentru/şi din vânzarea produsului finit numit XFactor, respectiv Vocea României. Ce înseamnă produs finit în media? Ceva care să se vândă“, spune profesoara din Iaşi.

 

Câştigi dacă ai o poveste

Gârlea afirmă că nu ar avea nicio şansă să câştige deoarece nu are o „poveste”. „Probabil nu aş câştiga niciuna dintre cele două aşa-zis competiţii pentru că una din condiţiile esenţiale pentru a ajunge în finală este să ai în spate o poveste de tip telenovelă. Dacă nu o ai, trebuie să o inventezi şi să crezi în ea. Un dezavantaj foarte mare este să ai studii de specialitate. «Dacă eşti profesor de muzică, ce cauţi în concurs?» Şi toată lumea te blamează. Ceea ce nu se ştie e că, uneori, producătorii aud de tine şi te caută. E un fel de momeală foarte perfidă la care, de ce să nu recunoaştem, provinciali fiind, nu prea reuşim să ţinem piept. Uneori crezi că acel moment e atunci şi nu trebuie ratat. Nu câştigă cea mai bună voce fie pentru că lipseşte povestea tristă, fie pentru că se încearcă manipularea maselor cu solişti tineri cărora «trebuie să le dăm o şans㻓, adaugă profesoara de muzică.

 

Septetul „Tierra Sin Pan”, cu Gârlea în centru, a participat la „Românii au talent” în 2015

 

„Cu noduli pe coarde vocale, asta da performanţă!“

În ceea ce priveşte câştigătorii de anul acesta, de la cele două emisiuni, Mihaela Gârlea are păreri împărţite. „La Vocea României, aş aprecia că a câştigat cine trebuia, deşi pe parcursul concursului am auzit şi voci mai bune. Teodora, câştigătoare ediţiei din acest an (n.r. - Teodora Buciu), începe să arate o voce cameleonică, având capacitatea de a se plia rapid de la un gen muzical la altul, calitate pe care nu mulţi solişti o au. Asta ţine de o anumită inteligenţă muzicală pe care o ai sau nu. Emisia vocală diferă de la un gen la altul, iar ea a dovedit că înţelege. Cu fata din Chişinău (Olga Verbiţchi, la XFactor n.r.) pur şi simplu nu am înţeles nimic! Dar, pentru că sunt un om care a lucrat în televiziune nişte ani, Olga este motivul pentru care aş crede că printre scopurile acestor emisiuni am putea adăuga şi promovarea juraţilor! Mă îndoiesc teribil că cea mai bună voce din concursul X-Factor a fost Olga! Toată piesa este cântată fals! Am citit că e bolnavă, pe lângă sora ei. Ce are Olga? Noduli pe cordele vocale! Să fii câştigător de concurs naţional cu noduli pe coarde vocale, asta da performanţă!“, spune Mihaela Gârlea.

 

Egalitate la valoarea juraţilor

La capitolul juraţi, Mihaela Gârlea consideră că ambele televiziuni au câte două vedete care cântă bine. „Dacă ar fi să judec după calitatea prestaţiilor live, aş spune că avem un scor de 2-2. La ProTV, cântă bine live Tudor şi Loredana, iar la Antena1, Delia şi Ştefan. Dacă judecăm după vânzări, clar juraţii de la ProTV sunt pe primul loc. Tudor Chirilă este un artist pe care l-am descoperit în timp. Pe lângă muzică, joacă bine teatru, scrie foarte bine. Pur şi simplu îl găsesc mult mai bine ancorat în ceea ce înseamnă scena. Un solist vocal nu doar cântă. Am observat că Tudor a reuşit să inoculeze în soliştii din echipa lui câte ceva din sincretismul specific spectacolului de divertisment, în ansamblu. Mi-ar plăcea să lucrez cu Tudor Chirilă. Horia Brenciu mi se pare foarte spontan. Experienţa lui ca prezentator de emisiuni de televiziune îl ajută foarte mult, dar cred că e şi un om spiritual în viaţa de zi cu zi. Nu sunt fan al prestaţiilor sale, dar nu-i contest valoarea“, menţionează ieşeanca.

 

 Mihaela Gârlea vrea să sprijine speranţele

 

Proiect legat de promovarea unor talente

Pe pagina sa de Facebook, Mihaela Loredana Gârlea a promovat în ultimul timp mai multe voci pe care le consideră reale talente. „Câţi dintre noi nu cunoaştem oameni foarte talentaţi care cântă minunat, dar pe care nu-i vedem la televizor? Măcar prin proiecte de mici dimensiuni merită să fie promovaţi, să li se dea ceea ce merită şi anume dreptul la exprimare artistică! Unii au fost şi la XFactor şi la Vocea României, alţii nici nu au vrut să audă, iar alţii ar vrea, dar sunt total descurajaţi de ceea ce văd, de ceea ce aud. Dacă totul va merge bine, pe unii dintre aceşti oameni îi voi aşeza sub umbreluţa «Talent în stare pură» şi poate vom reuşi să îi aducem mai mult în casele şi în conştiinţa publicului. Încerc!“, povesteşte Gârlea.

 

Le-a lipsit „povestea“ la „Românii au talent”?

În ceea ce priveşte participarea la „Românii au talent”, în 2015, Mihaela Gârlea consideră că formaţiei sale i-a lipsit „telenovela ieftină“. „Pe noi, formaţia Tierra Sin Pan, alcătuită numai din profesionişti, ne-au căutat mult. Ne-am hotărât destul de greu. Ştiam cumva formatul emisiunii, ştiam că de obicei trebuie să fii bolnav tu sau cineva apropiat, să fii sărac, să lupţi pentru o cauză, adesea inventată pe loc, etc. Nu voi blama emisiunea prin prisma faptului că nu am intrat în finală, dar voi readuce în discuţie insistenţa cu care ni s-a cerut o poveste tristă cu care să ne înhămăm pe acest drum. Nu am avut povestea... A câştigat zidarul (Bogdan Dumitraşcu, în iunie 2015 n.r.)!“, conchide profesoara de muzică.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Clipul zilei

Go to top