fbpx
 
Teroare: la adăpostul Primăriei, mai rău ca în pușcărie

Teroare: la adăpostul Primăriei, mai rău ca în pușcărie


Grave acuzaţii la un centru aflat în administrarea municipalităţii prin intermediul Direcţiei de Asistenţă Comunitară. Coordonatorul Adăpostului „Dumitru Mangeron”, Alexandru Andrei, este acuzat de chiriaşi că abuzează constant de funcţia sa, înjurându-i, lovindu-i, bruscându-i sau punând agentul de pază să-i bată. Toate acestea sub ameninţarea că vor fi aruncaţi în stradă. „Ne este frică! Nu putem spune nimic despre ce este aici pentru că riscăm să fim daţi afară“, se revoltă oamenii. În replică, Andrei spune că „sunt acuze pe fond politic”.

 

La Adăpostul „Dumitru Mangeron“, imobil de pe Bd. Poitiers ce aparţine de Direcţia de Asistenţă Comunitară (DAC) Iaşi, beneficiarii spun că sunt terorizaţi de coordonatorul Alexandru Andrei, şef de birou în cadrul Direcţiei. „Dacă vorbeşte vreunul despre ce se întâmplă aici zboară în secunda doi. Domnul Alex face ce vrea aici. Şi în celelalte adăposturi e la fel“, avertizează una dintre persoanele din adăpost.

 

Condiţii de ghetou

În imobil stau 65 de persoane, copii, femei, bărbaţi, de-a valma, în şapte camere. Condiţiile sunt mai rele decât cele de la închisoare, unde un deţinut are alocat aproximativ şase metri pătraţi. Aici, într-o cameră de cel mult 30 de metri pătraţi stau nouă persoane, dintre care doi bărbaţi, trei femei şi patru copii. Pe mijloc, printre paturile etajate, este un mic culoar, iar între paturi nu încap două persoane una lângă alta. Noaptea, temperatura nu depăşeşte în cameră 12 grade, asta deşi cei de acolo şi-au pus pe pereţi nişte plăci de polistiren şi au un calorifer electric. În cameră sunt şi calorifere alimentate de la Termoservice. „Le-am făcut aerisirea de mai multe ori, dar nu dau căldură“, spune una dintre persoanele din cameră.

Uşa de la intrare este mereu umedă din cauza condensului creat între temperatura de afară şi cea dinăuntru, iar între tocul uşii şi uşă este un spaţiu pe unde poţi băga uşor degetul. Paturile etajate au o calitate îndoielnică, deşi au fost aduse recent.

 

A muncit ca să nu-i dea mama afară

Persoanele din adăpost susţin că Alexandru Andrei l-a obligat pe fiul uneia dintre persoanele cazate aici să meargă anul trecut să muncească timp de o lună pentru părinţii săi, sub ameninţare. „Domnul Alex i-a spus unui băiat, Ciprian, anul trecut, prin toamnă, că o dă afară pe maică-sa, pe Maria, dacă nu merge să muncească la ţară, pentru părinţii lui. De frică, băiatul s-a dus şi a muncit o lună la strâns porumbul şi la culesul viei. I-au dat o cameră la ei, în casă, unde să doarmă, şi ceva de mâncare, să nu moară de foame. A muncit băiatul de la şapte dimineaţa până la opt seara, în fiecare zi. Ca să fie siguri că nu pleacă, i-au luat buletinul şi i l-au dat înapoi de-abia după ce a terminat. Mama lui plângea aproape tot timpul că fiul ei este obligat să muncească pentru ea“, povesteşte unul dintre bărbaţii cu care a stat de vorbă REPORTER DE IAŞI, care adaugă: „Au mai fost şi alţi băieţi, din alte adăposturi, duşi să muncească acasă la părinţii domnului Alex. La ăia le-a dat vreo 30 de lei. Acum vreo trei săptămâni pe Maria a dat-o afară din adăpost şi stă femeia pe străzi. Şi Ciprian a ajuns pe străzi.“

 

Este inadmisibil ca o Primărie de talia Iaşului să deţină astfel de spaţii şi le foloseşte pentru a caza oameni

 

Apă caldă cu porţia

În ceea ce priveşte igiena corporală, au parte de condiţii exact ca la închisoare: apă caldă de trei ori pe săptămână. „Aici nu te speli când vrei tu. E cu program. Avem voie doar marţi, joi şi sâmbătă. Nici măcar să ne spălăm rufele nu putem când vrem noi. Doar miercurea şi joia, între orele 13.00-14.00. La o fată de aici, domnul Alex i-a aruncat hainele pe jos şi a înjurat-o pentru că a prins-o că spală la altă oră decât la cea stabilită în program. E mai rău ca la închisoare! Vă daţi seama cum pot să-şi spele hainele 65 de oameni într-o singură oră, doar de două ori pe săptămână. Mai ales că între ora 13.00 şi 14.00 mulţi sunt la lucru... Sunt condiţii inumane!“, spune o altă persoană.

 

Bătuţi pentru orice

Mulţi dintre cei care stau la adăpost spun că au fost bătuţi de către agenţii de pază, puşi fiind de către Andrei. „A fost un băiat aici, Ştefănel. O mână de om. Câtă bătaie a luat băiatul acela... Îl băteau cu bastonul. L-au dat afară până la urmă. Era un băiat de la casa de copii. A fost şi o bătrână bătută de agenţii de pază, pe motiv că ar fi fost băută. I-au dat până i-au spart capul“, zice unul dintre oamenii intervievaţi de REPORTER DE IAŞI, care adaugă că nimeni nu îndrăzneşte să se plângă de Andrei: „Am chemat de vreo două ori şi Poliţia şi tot de noi s-au luat. Au fost făcute şi nişte plângeri la DAC şi doamna Luminiţa (n.r. – directorul Luminiţa Munteanu) a venit şi ne-a spus că noi nu avem ce comenta pentru că suntem nişte asistaţi sociali şi să le mulţumim că ne lasă să stăm aici!“

 

Andrei neagă că există un program la baie, dar afişul există şi e semnat de el

 

Andrei: „Sunt acuze pe fond politic“

Coordonatorul adăpostului, Alexandru Andrei, neagă toate acuzaţiile. „Este perioada asta mai dificilă şi pentru nişte bani ei pot să spună orice. Sunt acuze pe fond politic. Condiţiile sunt cât de cât umane! Dacă au ceva cu mine, pot să spună orice. Dacă iau vreunul să muncească, nu-l iau din adăpost. Dacă ar fi vreunul bătut, ar fi plângeri la Poliţie, ar exista dosare. În ceea ce priveşte paturile, acelea sunt noi. Dacă nu sunt rezistente, ar trebui să ne spună pentru că le putem schimba. Referitor la temperatura din cameră, eu ştiu că este cald. Dacă nu funcţionează cum trebuie caloriferele, se poate face o aerisire. O să mai facem nişte verificări să vedem ce probleme mai au. Spun că se tem de mine? Nu înţeleg de ce se tem. Nu-i pot da eu afară chiar aşa. Este un regulament“, spune Alexandru Andrei.

Acesta neagă că este un program afişat prin care sunt înştiinţaţi când persoanele din adăpost au voie să spele: „Este apă caldă non-stop. Pentru spălatul hainelor este un contract cu Fundaţia «Armata Salvării», care le spală hainele gratuit. Nu-i opreşte nimeni.“


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30