fbpx
 
Valul SH se revarsă peste Iaşi: 2.000 de maşini vechi într-o lună

Valul SH se revarsă peste Iaşi: 2.000 de maşini vechi într-o lună


Aproape toate maşinile aduse luna trecută au cel puţin 15 ani vechime. Cifra este dublă faţă de lunile anterioare. Creşterea se datorează eliminării taxei de mediu, care uneori depăşea de două ori preţul maşinii. La acest ritm, în 2017 Iaşul va avea 10.000 de maşini în plus, toate vechi. Reversul medaliei: chiar dacă 30% dintre cereri sunt respinse, România riscă, totuşi, să aibă unul dintre cele mai vechi parcuri auto din Europa.

 

Decizia de a fi scoasă de la 1 februarie taxa de mediu a produs o adevărată goană a ieşenilor pentru maşini ieftine aduse din străinătate.

 

S-a schimbat programul pentru a face faţă

Şeful reprezentanţei Registrului Auto Român (RAR) Iaşi, Octavian Varvara, susţine că numărul de maşini venite luna trecută pentru a obţine certificatul de înmatriculare a fost cu aproximativ 40-50% mai mare decât în lunile anterioare. „De la 1 februarie, s-a aglomerat foarte mult. Dintre maşinile pe care le verificăm pentru omologare, aproape toate sunt luate la mâna a doua. Până în februarie, la noi erau programate aproximativ 40 de maşini pe zi. De la începutul lui februarie, numărul s-a dublat, ajungând la aproximativ 70 de maşini verificate pe zi. Dintre acestea, sunt care au mai fost respinse. Au fost zile în care am avut şi 100 de maşini”, spune Octavian Varvara, care precizează că luna trecută aici au fost înmatriculate aproximativ 2.000 de maşini second hand.

Oficialul RAR Iaşi susţine că, din cauza cererii foarte mari a fost nevoit să modifice programul de lucru: „Se lucrează la foc continuu de la prima oră a dimineţii. Joia, programul a fost prelungit, mergând până la ora 20.00, iar sâmbăta se lucrează în program normal, de la 08.00 la 14.00, deşi în mod normal aveam închis.“

 

Vechi şi ieftine

Aproape toate maşinile care sunt luate la mâna a doua au fost fabricate în urmă cu cel puţin 15 ani, dacă nu chiar mai mult. Preţurile acestora sunt între 1.000 şi 2.000 de euro, maşinile având Euro2 sau maximum Euro3 norma de poluare. „Anul de fabricaţie al maşinilor care vin la noi a scăzut cu cel puţin cinci ani faţă de perioadă anterioară, când exista taxa de mediu. Acum au venit şi maşini din 1996 sau 1998. Procentul de maşini mai noi de 10 ani este sub 5%. Marea majoritate a acestor maşini vine pentru omologare, dar mai sunt maşini care vin pentru certificarea autenticităţii şi acel certificat este valabil două luni. În cazul acelor maşini, se revine pentru înmatriculare. Procentul cred că este undeva de 20%“, susţine Varvara.

 

Cozile de la RAR Iaşi nu se mai termină

 

Mai mult de un sfert sunt respinse

Din totalul de maşini prezente în luna februarie la omologare, aproape 30% au fost respinse pentru diverse motive. „Având în vedere că maşinile sunt destul de vechi, e clar că acestea nu mai sunt conforme cu standardele şi atunci şi procentul de respingeri este destul de mare. Cele mai multe sunt respinse deoarece nu îndeplinesc normele de poluare, probleme la sistemul de direcţie sau la sistemul de frânare. Din cauza uzurii excesive şi a vârstei înaintate, multe dintre aceste maşini au coroziuni străpunse, adică rugina a făcut gaură în caroseria maşinii“, adaugă şeful RAR Iaşi. În cazul acestora, proprietarii sunt nevoiţi să vină la verificări şi a treia sau a patra oară.

 

Mulţi ieşeni aleg Botoşaniul

Creşterea numărului mare de maşini la mâna a doua aduse din străinătate de către ieşeni i-a determinat pe unii să aleagă varianta Botoşani pentru obţinerea certificatului de înmatriculare. „Toate judeţele din zonă se adresează serviciului nostru. Nu scrie nicăieri că nu se poate face RAR în alt judeţ. Din acest motiv este atât de aglomerat. Vin mulţi posesori auto din Suceava şi Iaşi. Pentru a putea onora toate cererile, am modificat programul de lucru. Se lucrează şi în zilele de sâmbătă, în zilele de joi se lucrează în două schimburi, iar în celelalte zile s-au adăugat câte două ore în plus la programul normal de lucru”, susţine Remus Dulgheru, directorul RAR Botoşani.

 

Se va introduce, din nou, o taxă?

Dacă pentru cei cu venituri mici sau foarte mici scoaterea taxei de mediu le permite cumpărarea unor chilipiruri la mâna a doua, acest fapt nu este benefic pentru România, care tinde să ajungă la nivelul anilor 2007-2010, când a fost în topul european al maşinilor second hand. „Anul de fabricaţie al parcului auto din România este în continuă scădere şi e clar că acest lucru nu este chiar benefic“, susţine Varvara.

Pentru a stopa acest aflux de maşini second hand, s-ar putea să fie introdusă o taxă de poluare sub formă de vignetă, diferenţiată ca valoare în funcţie de gradul de poluare al autoturismului, şoferii urmând să aibă acces în diferite zone ale marilor oraşe. „Nu ştiu cum va afecta piaţa această vignetă. Dacă maşina va fi luată pentru oraş, normal că nu îţi vei lua Euro2 sau 3, dar dacă stai la ţară, nu îţi iei o maşină scumpă“, spune şeful RAR Iaşi.

 

Volkswagen şi Ford, în topul preferinţelor

Cei mai mulţi dintre ieşenii care aduc maşini la mâna a doua optează pentru autoturisme Volkswagen, Ford şi Opel. „Am vrut o maşină mai ieftină. Am dat 1.200 de euro. E un Volkswagen din 2004, cu un motor de 2.000 de centimetri cubi, 24 de valve şi 130 cai putere. Are 130.000 de kilometri în bord, reali. Consumul e bun, undeva la 5 litri la 100 de kilometri“, spune Iulian, un tânăr care îşi aştepta rândul la RAR.

Corneliu, un alt tânăr care vrea să obţină certificatul de înmatriculare, a optat pentru o maşină Ford, fabricată în 2003: „Am dat 1.800 de euro. Are capacitate cilindrică de 160 centimetri cubi şi 100 de cai putere. Pentru ce am eu nevoie, îşi va face treaba. N-are rost să investesc mai mult.“

 

Coadă şi la Serviciul Înmatriculări din Dolj

 

Aproape 100.000 de maşini „noi” la nivel naţional

La nivel naţional, luna februarie a reprezentat un adevărat boom pentru piaţa maşinilor second hand. Astfel, românii au înscris zilnic, în medie, aproximativ 4.000 de astfel de autoturisme. Cifrele sunt de trei ori mai mari decât cele înregistrate anul trecut.

Eliminarea taxei de mediu a dus şi la o creştere cu câteva sute de euro a preţurilor maşinilor vechi din Bulgaria, Ungaria, Germania sau Spania. Statisticile arată că mai mult de jumătate dintre aceste autoturisme au fost fabricate în urmă cu peste 15 ani.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30