fbpx
 
O mamă acuză „capetele pătrate” de la CJAS

O mamă acuză „capetele pătrate” de la CJAS


Caz uimitor: dacă năştea în România, copilul murea. Malformaţia, vindecată, dar cu decontare parţială. O ieşeancă a fost nevoită să nască la o clinică din Germania, pentru ca bebeluşul să aibă o şansă la viaţă. O intervenţie pe cord suferită de copil imediat după ce a venit pe lume a fost decontată de Casa de Asigurări, dar nu şi costurile legate de naştere, motivându-se că aceasta putea avea loc şi în ţară. 

 

Ieşeanca A.D. s-a lovit de refuzul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi de a-i deconta toţi banii cu toate că a arătat că operaţia trebuia să fie efectuată imediat după naştere, iar băieţelul nu ar fi supravieţuit unui eventual transfer între clinici din ţări diferite. Drept urmare, a dat în judecată Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi solicitând 3.040 de euro, contravaloarea costului naşterii, precum şi 10.000 de euro daune morale.

 

„Era singura variantă”

A.D. susţine că, în urma controalelor pe care le-a efectuat pe parcursul sarcinii, a aflat că fătul avea o malformaţie la inimă, iar acesta ar fi supravieţuit doar dacă imediat după naştere s-ar fi intervenit chirurgical. Medicii consultaţi de ieşeancă au informat-o şi că transportul bebeluşului imediat ce venea pe lume era interzis întrucât starea sa nu ar fi permis acest lucru. „Recomandarea ca naşterea să se facă lângă un centru în care se poate interveni pentru salvarea copilului a fost categorică şi era singura variantă ce putea fi luată în calcul, în România neexistând o clinică specializată pentru chirurgie cardiacă la nou-născuţi. Am suportat toate costurile din propriile resurse, apelând la împrumuturi şi la ajutor din partea rudelor”, se arată în acţiunea de la Judecătoria Iaşi.

 

O glumă, tristă, despre sistemul de sănătate românesc (Sursa: constanta.ro)

 

Operat în Germania

Părinţii spun că au completat toate formularele necesare pentru a li se restitui sumele achitate, mama având calitatea de asigurat şi plătind la zi contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

Naşterea şi operaţia pe cord a micuţului au avut loc la o clinică din Germania. Însă, doar contravaloarea intervenţiei copilului a fost decontată de Casa de Sănătate, reprezentanţii instituţiei arătând că operaţia de cezariană putea fi efectuată şi în România.

„Este practic o luptă cu sistemul. În acest caz nu poţi privi naşterea ca un element, iar operaţia copilului ca un alt element. Dacă naşterea avea loc în ţară, copilul nu avea nicio şansă să trăiască”, Avocat Doina Stupariu, cea care o reprezintă pe mamă

 

În timpul procesului, reprezentanţii pârâtului şi-au prezentat punctul de vedere legat de doleanţa mamei. „CJAS Iaşi (...) a formulat un răspuns negativ faţă de solicitările acesteia (a mamei - n.r.), aflându-se în imposibilitatea obiectivă de a emite formularul S2(E112) pentru serviciul medical naştere prin operaţie de cezariană. (...) Mai mult, doamna D.A. nu a prezentat nicio negaţie din partea altei clinici de specialitate decât cea din judeţul Iaşi (respectiv la cea din Târgu Mureş sau din Bucureşti) care ar fi atestat faptul că operaţia nu se poate realiza în timp util în niciuna dintre unităţile sanitare din România”, se arată în întâmpinarea depusă de CJAS Iaşi. Decizia în acest caz va fi luată, în final, de judecători.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: