Sambata, 15 12 2018
„Oraşul Zero Deşeuri” este, de fapt, „Oraşul Tone de Deşeuri”

„Oraşul Zero Deşeuri” este, de fapt, „Oraşul Tone de Deşeuri”

Zonele împădurite din imediata apropiere a Iaşului arată ca nişte munţi de gunoaie. Primarul Mihai Chirica a anunţat pompos că Iaşul a aderat la reţeaua internaţională „Oraşe Zero Deşeuri”. Pe hârtie, ştirea dă bine, dar pe teren este jale. Zonele împădurite de pe teritoriul oraşului reprezintă spaţii de depozitare pentru grămezi uriaşe gunoaie. Salubris n-a călcat niciodată prin aceste locuri. Este o imagine oribilă, care se vede deja din avioanele ce ajung la Iaşi şi din satelit.

 

Aderarea la reţeaua internaţională „Oraşe Zero Deşeuri” este pentru Primărie o laudă exprimată pe toate canalele. Realitatea este cu totul alta. Peste tot în jurul Iaşului, dar în zone aflate pe teritoriul oraşului, nu a comunelor din jur, se găsesc munţi de gunoi. În parte provine de la vilele ridicate în ultimii ani. Pe nimeni nu pare să deranjeze dezolanta privelişte. Nici măcar pe cei în faţa cărora movilele cresc de la un an la altul. Apariţia şi „dezvoltarea” netulburată a zecilor de mici gropi de gunoi de lângă oraş se măsoară în ani, ca la straturile sedimentare.

 

Doar centrul contează?

Pentru autorităţile locale, Iaşul este compus exclusiv din zona centrală. Ce trece dincolo, nu mai contează la imagine. Printre blocuri este gunoi, străzile şi trotuarele sunt distruse, spaţiile verzi neîntreţinute, copacii stau să cadă. Dar, nicăieri nu este mai urât să priveşti decât în cele câteva pâlcuri de pădure care mărginesc Iaşul. Inclusiv la Ciric, unde pădurea este murdară şi chiar există câteva gropi de gunoi improvizate. „Am avut o acţiune de ecologizare la Ciric, s-au strâns saci cu gunoi. Foarte mulţi. Era multă mizerie, erau zone cu mult gunoi aruncat grămadă, câini morţi”, ne-a povestit Radu Plămădeală, care a participat la o acţiune de ecologizare iniţiată de actualul consilier local Andrei Postolache.

Drama este că gropile de gunoi din zonele din jurul oraşului sunt vizibile pe traseul de aterizare şi decolare de la Iaşi (pe ambele capete – spre Bucium şi spre Aroneanu), astfel că orice musafir îşi crează prima impresie despre Iaşi chiar din avion. În plus, multe dintre aceste gropi de gunoi improvizate sunt văzute şi din spaţiu. La propriu. Imaginile de pe Google Earth le arată în toată splendoarea lor.

 

Ciric, Galata şi Păun, trei zone afectate de vandalism

 

Primăria: „Vom face controale”

Nu este nici o zonă mai aglomerată cu resturi din gospodării sau cu rămăşiţe de materiale de construcţii aşa cum este urcarea dinspre Trei Fântâni către Păun, prin spatele cartierului de vile I.C. Brătianu. Imaginile amintesc de vechea groapă de gunoi de la Tomeşti, iar spectacolul sinistru este aşezat fix sub nasurile zecilor de ieşeni care au dat sute de mii de euro ca să aibă vile. „Este o zonă pe care în trecut am mai verificat-o. În general ajungem acolo la sesizări, dar avem şi controale în teren. În baza constatărilor solicităm Primăriei unele măsuri”, explică Gheorghe Bacuşcă, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Iaşi. Măsurile luate sunt fie amenzi, fie solicitarea adresată municipalităţii ca Salubris să cureţe locurile respective. „Este o problemă veche în acea zonă. Mult gunoi este lăsat de către constructori sau de cei care şi-au făcut case. Vom face controale pe contractele cu firmele de salubritate. Avem acest drept, este obligatoriu ca toate gospodăriile şi toţi dezvoltatorii să aibă contract de salubritate. Cine nu are, înseamnă că îşi aruncă gunoiul unde apucă”, spune Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.

 

Galata: nici acolo nu a ajuns Salubris

O altă zonă unde oamenii aruncă gunoiul în pădure este Galata. Pe versantul care duce spre mănăstire s-au strâns deja mormane impresionante. Nici acolo Salubris nu a curăţat nimic, iar autorităţile par să nu ştie că nu este în regulă ceva acolo. „În general, reacţionăm la sesizări. Primim în mail fotografii, avem 13 oameni de teren. Dar trebuie să verificăm tot Iaşul. Este un volum imens de muncă. Acolo unde constatăm abateri de genul gunoiului aruncat aiurea, cerem Primăriei să strângă şi încercăm să găsim vinovaţii”, a mai spus comisarul-şef al Gărzii de Mediu. Acesta afirmă că urmează mai multe controale exact pe tema gropilor de gunoi improvizate, la toate primăriile din judeţ.

 

Ce înseamnă „Oraş Zero Deşeuri”

Această reţea internaţională are rolul de a găsi şi asigura vizibilitatea pentru cele mai performante comunităţi în domeniul gunoiului menajer. Şi oraşele de genul Iaşului, unde gunoiul este o mare problemă, sunt încurajate să adere la reţea în schimbul promisiunii că îşi vor rezolva deficienţele. În cadrul reţelei, primăriile beneficiază de expertiza unor specialişti recunoscuţi, inclusiv de la Comisia Europeană. Cel mai performant oraş din această structură este Hernani, oraş din nordul Spaniei unde s-a reuşit ca peste 90 % din gunoi să fie reciclat, astfel că aproape nu mai ajunge nimic în groapa ecologică.

 

Această fotografie, în care angajaţi ai restaurantului aruncau gunoiul, a fost punctul de pornire

 

Revanşa Lord Gust de pe Platoul Beldiman

În trecut au existat şi flagrante în care au căzut în plasă cei care aruncă gunoiul la întâmplare. Este cazul unor fotografii cu muncitori în construcţii care au aruncat materiale pe câmp, lângă Lacul Chiriţa. Recent o postare de pe Facebook a afectat credibilitatea unui restaurant din Iaşi. Angajaţii de la Restaurantul Lord Gust au fost fotografiaţi exact când descărcau gunoiul din maşină pe câmp, pe Platoul Beldiman de la Valea Lupului. Ulterior, şefii localului au realizat o ecologizare în zona platoului, strângând toate gunoaiele din zonă.

Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2018 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Clipul zilei

Go to top