Duminica, 16 06 2019
Echipele de fotbal din Moldova, mărire și decădere

Echipele de fotbal din Moldova, mărire și decădere

Printr-o amară „selecţie economică naturală”, regiunea catalogată drept cea mai săracă din Uniunea Europeană a rămas fără mai multe cluburi de tradiţie. Dependente de capriciul unor patroni al căror acces la bani depindea de puterea politică sau prosperitatea economică din ţară, cluburile de tradiţie din zona Moldovei au sucombat, unul după altul. Şi ce vremuri erau: Sechelariu, Pinalti sau „pasagerii” prin prima ligă Eugen Huţu de la Foresta şi Nicolae Puiu de la Oneşti făceau deliciul microbiştilor prin comportamentul nebunesc şi declaraţiile trăsnite. Rămâne antologic modul în care patronii Ceahlăului şi Bacăului pierdeau jucători la poker sau cum ameninţau arbitrii. Pe de altă parte, aceste echipe jucau deseori în Europa şi nu se făceau de râs.

 

În trecut, Moldova era o „nucă tare” în prima ligă, fiind reprezentată de echipe precum Oţelul Galaţi, FCM Bacău, Ceahlăul Piatra Neamţ sau FC Vaslui, formaţii care au fost patronate de oameni de afaceri puternici. Aceste echipe au ajuns însă aproape de desfiinţare după ce patronii nu au mai investit sau au avut probleme cu legea.

 

Altă echipă a Sucevei

Actuala echipă care evoluează acum în Liga a II-a sub numele de Foresta Suceava este continuatoarea echipei CFR Iţcani, care şi-a schimbat de mai multe ori denumirea, ultimul nume sub care a jucat fiind Rapid CFR Suceava. Adevărata Foresta Fălticeni, club înfiinţat în 1952, care are în palmares o finală de Cupa României cu Steaua Bucureşti şi memorabila victorie cu Dinamo, scor 5-4, după ce a fost condusă cu 4-0, s-a desfiinţat în 2003.

Reprezentanta de acum a Sucevei a început cu gânduri mari, dar problemele financiare l-au făcut pe fostul preşedinte Dorin Goian să renunţe. „Am renunţat pentru că una s-a promis în 2016, în vară, şi alta s-a făcut. Bugetul alocat pe anul trecut era de 1,7 milioane lei, dar nu a fost acoperit în totalitate. Şi aşa bugetul nostru era mic comparativ cu al altor echipe din Liga a II-a. Eu am jucat la un anumit nivel şi ştiu cum reacţionează un jucător când e vorba de bani. De când am venit preşedinte, cred că s-a auzit de Suceava în plan fotbalistic mai mult ca oricând în ultimii ani”, a spus fostul stelist.

 

Porumboiu a dat, Porumboiu a luat

Echipa moldavă cu cea mai spectaculoasă ascensiune în ultimii 20 de ani a fost Fotbal Club Municipal Vaslui. Înfiinţat în 2002, clubul a fost preluat din 2007 de fostul mare arbitru Adrian Porumboiu, cel care a investit masiv în transferul de jucători, plătind salarii foarte mari. Astfel, a reuşit să ducă echipa de mai multe ori în Cupa UEFA. Având restanţe financiare de 37 de milioane de lei, echipa a retrogradat în 2014. Rămânând fără jucători, a fost dezafiliată de FRF. Mai mult, la cererea Fiscului, firma care administra echipa a intrat în insolvenţă în octombrie 2014. Pentru dispariţia echipei fostul finanţator, Adrian Porumboiu, dă vina pe Ciprian Damian, cel care preluase clubul în 2014. „Datoria era de aproximativ 5,6-5,7 milioane euro. Clubul putea să supravieţuiască. Valoarea de piaţă a jucătorilor era de 14 milioane euro. Păcat că o echipă valoroasă a fost măcelarită de Ciprian Damian! Vasluiul a avut rezultate extraordinare cu Inter, Lazio Roma, Fenerbahce sau Sporting Lisabona, iar acum a dispărut“, susţine Adrian Porumboiu. Acum Vasluiul are o echipă care joacă în Liga a IV-a.

 

„Barosanii”: fostul preşedinte al Ligii Profesioniste, Dumitru Dragomir (cu cravată albastră) înconjurat de boşii Moldovei (de la stânga la dreapta): Gheorghe Ştefan, Dumitru Sechelariu, Adrian Porumboiu şi Gheorghe Chivorchian (în picioare)

 

De la Liga Campionilor, la desfiinţare

Oţelul Galaţi a reprezentat timp de mulţi ani echipa fanion a Moldovei. Înfiinţat în 1964, Oţelul a jucat de mai multe ori în Cupa UEFA, dar cea mai mare performanţă a fost realizată în sezonul 2010-2011, când a câştigat campionatul şi Supercupa României. A participat în Liga Campionilor, într-o grupă cu Manchester United, Benfica Lisabona şi FC Basel.

Această reuşită a fost, de fapt, începutul sfârşitului pentru gruparea de la malul Dunării. Deşi în club au intrat atunci sume mari de bani, a început declinul, iar clubul a intrat în insolvenţă în 2013, iar în 2015, Dan Adamescu, patronul Oţelului, a fost arestat, iar echipa a retrogradat.

Fără bani şi fără stadion, clubul gălăţean s-a desfiinţat anul trecut. „În 2012, când eu a trebuit să-mi dau demisia, în cont erau 7,3 milioane de euro. Eu am intuit ce va face domnul Adamescu, dar am vorbit în van. A trebuit să asist la distrugerea unei legende frumoase“, susţine Marius Stan, preşedintele clubului în momentul în care Oţelul a câştigat campionatul.

 

FCM Bacău şi „epoca Sechelariu“

FCM Bacău a fost înfiinţat în 1950 şi a purtat mai multe nume de-a lungul timpului. Preluată de Dumitru Sechelariu, în 1992, echipa băcăuană a jucat în Cupa Cupelor, iar în 1998 a câştigat Cupa Ligii. Marea ambiţie a lui Sechelariu a fost să ducă echipa în Liga Campionilor, dar nu a reuşit să se claseze mai sus de locul 4.

Decesul patronului, în 2013, a făcut ca echipa să se retragă din campionat, iar în 2015 să se dizolve. Numit de mulţi „baron local“, pitorescul patron a avut mai multe probleme cu legea, dar a rămas în memoria băcăuanilor ca omul care a revitalizat fotbalul din oraşul lui Bacovia. Asta chiar dacă despre el se spune că a fost unul dintre „părinţii“ Cooperativei din fotbalul românesc, că a ameninţat arbitrii cu pistolul, a ţinut legat de calorifier un arbitru timp de o noapte şi a pierdut la poker, în faţa lui Gigi Becali, trei jucători. Aşa au ajuns la Steaua Dorin Goian, Florin Lovin şi Eugen Baciu. „Domnul Sechelariu a fost un om extraordinar. Nu ştiu cum ar fi arătat cariera mea de fotbalist fără sprijinul dumnealui. Şi după ce am plecat de la Bacău, am continuat să ţinem legătura. Era mereu alături de mine şi mă susţinea. S-a bucurat foarte mult când am cucerit titlul de golgheter al României. A fost un adevărat simbol pentru oraşul Bacău“, spune despre Sechelariu actualul atacant al formaţiei ieşene, Andrei Cristea.

În prezent, o echipă nouă, SC Bacău, evoluează în Liga a III-a, dar, din cauza problemelor financiare, a fost depunctată de mai multe ori, fiind pe ultimul loc.

 

Ceahlăul, Oţelul şi FCM Bacău, trei steme intrate în arhiva prăfuită a fotbalului

 

Sub „Pietricica“, film comic cu Pinalti

Ceahlăul Piatra Neamţ, club înfiinţat în 1919, a jucat de trei ori în Cupa UEFA Intertoto, iar în 2015 a retrogradat şi apoi s-a desfiinţat. Din 1991 şi până în 2014, clubul a fost patronat de Gheorghe Ştefan, cel cunoscut în mediul fotbalistic drept „Pinalti“, pentru că solicita mereu lovituri de pedeapsă la meciurile nemţenilor.

La fel ca Sechelariu, Ştefan este cunoscut drept unul dintre cei care au pus,  imediat după Revoluţie, bazele „Cooperativei“, a “reprocităţilor” din fotbalul românesc.

O replică faimoasă a lui Ştefan a rămas „ti fac io pe tini“, adresată fiind arbitrului Anghelinei, în 2001, la un meci pierdut în deplasare în faţa echipei Sportul Studenţesc. Memorabil rămâne în amintirea iubitorilor fotbalului şi episodul „folcloristelor”, din 2010, când arbitrilor francezi de la meciul Ceahlăului, din Cupa UEFA Intertoto, cu Austria Viena, li s-au adus la hotel prostituate. Atunci, UEFA a suspendat clubul pietrean cinci ani din cupele europene. Ulterior, pedeapsa a fost redusă la un sezon.

La fel ca Sechelariu, şi Ştefan a pierdut la poker trei jucători, doi în faţa lui Adrian Porumboiu şi al treilea chiar în faţa la „Seche“. Astfel, Costel Ilie şi Dumitru Botez au ajuns la FC Vaslui, iar Dorin Goian la FCM Bacău.

„Gheorghe Ştefan a făcut foarte multe lucruri bune pentru fotbalul nemţean. Am făcut 1-1 cu Juventus, când juca Van der Saar, Tachinardi sau Kovacevici. Au fost multe momente extraordinare. Ştefan a făcut însă marea greşeală să aibă încredere în mai mulţi oameni care au dus echipa la desfiinţare. Acei conducători, în loc să se gândească la binele echipei, s-au gândit la binele personal“, susţine Gelu Crăcană, care a fost mulţi ani ofiţer de presă al clubului nemţean.

Acum, Piatra Neamţ este reprezentată în Liga a V-a tot de o echipă nouă,  Ceahlăul CSM Ceahlăul.

 

Meciurile dintre Iaşi şi Botoşani, palide derby-uri ale Moldovei

 

Doar trei echipe din Moldova

În primele două ligi de fotbal din România, dintre cele 31 de echipe care mai participă la competiţii, Moldova mai este reprezentată doar de trei formaţii: CSM Politehnica Iaşi şi FC Botoşani, în Liga I şi Foresta Suceava, în Liga a II-a. Niciuna dintre aceste formaţii nu este una cu tradiţie, fiind înfiinţate destul de recent.

La Iaşi, actualul club a fost înfiinţat în 2010, în urma fuziunii dintre Tricolorul Breaza şi Navobi Iaşi, echipa numindu-se iniţial ACSMU Politehnica Iaşi, iar acum Clubul Sportiv Municipal Politehnica Iaşi. Societatea care deţine brandul “Politehnica Iaşi”, club înfiinţat acum 70 de ani, este în faliment, numele şi palmaresul urmând să fie scoase la licitaţie, aşa cum s-a întâmplat şi cu denumirea “Oţelul Galaţi”.

Fotbal Club Botoşani este fondat în 2001 şi, din 2004, echipa a fost preluată de actualul patron, Valeriu Iftime.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Go to top