fbpx
 
Ieșenii cu hepatită C sunt discriminați: „Te salvez doar dacă mori”

Ieșenii cu hepatită C sunt discriminați: „Te salvez doar dacă mori”


Dramele din spatele unui virus, cel mai straniu caz de discriminare în România. Statul nu asigură tratament decât pentru cei din faza 4, terminală. Medicamentația, extrem de scumpă, nu este decontată celor din fazele 2 și 3. Disperarea oamenilor este tratată cu indiferență de guvernele din ultimii ani, care amână extinderea programului național.

 

Sute de drame ale ieşenilor diagnosticaţi cu Hepatita C se pierd în anonimatul neputinţei sau, uneori, chiar sub pietrele funerare. Cea mai mare parte dintre acești pacienți nu are acces la tratament. Doar bolnavii din pragul superior al bolii se pot trata, doar pentru aceștia statul asigură medicamente subvenționate.

 

20 de ani de viaţă împărţită cu virusul C

Sunt sute de bolnavi cu afecţiuni maligne, dar cu şanse reale de vindecare, ale căror şanse la tratament sunt blocate de indiferența din sistemul de Sănătate. În anul 2017, statul nu îi recunoaşte decât pe bolnavii care au virusul hepatic în fază terminală. Cei care au o şansă la însănătoşire, sunt ignoraţi de ani de zile.

Adriana Sandu a fost diagnosticată în 1996 cu virusul C, în urma unui tratament dentar. A reusit să scape de acest virus, după 20 de ani de chinuri. „Niciun medic nu-ţi spune care-ţi sunt drepturile, trebuie să ţi le ceri. Peste acest lucru, trebuie să găseşti înţelegere şi acasă, pentru că în afecţiunea asta nu e recomandat efortul, nici stresul, psihicul fiind un factor foarte important în evoluţia bolii”, a spus ieşeanca.

 

 Depresia bolnavilor de hepatită C este cumplită, o spun chiar medicii

 

Cumplitul tratament clasic

Iniţial, a refuzat să facă biopsie şi a fost externată în aceeaşi zi în care s-a internat. Nimeni nu a vrut să o aibă pe conştiinţă. Apoi a urmat tratamentul cu Interferon şi Ribavirină, cu toate reacţiile adverse posibile, cu stări de depresie grave, stări de somnolenţă prelungită, greţuri severe sau oboseală.

În toamna anului  2015 şi-a depus dosarul, după vreo 2 săptămâni i s-a aprobat tratamentul cu Interferon Free, iar în martie anul trecut l-a terminat. Tot acest tratament nu a fost lipsit de surprize neplăcute. „În timpul unei călătorii cu trenul la Bucureşti am făcut lichid în burtă. Aveam deja ciroză şi mi s-a interzis să mai călătoresc cu trenul. Mi s-au interzis multe, dar am continuat să lupt, de cele mai multe ori singură, pentru că vreau să mă bucur de ultimii ani în preajma copiilor şi a nepoţilor. Încă mai am nunţi şi botezuri de făcut. Nu sunt pregătită pentru înmormântare”, ne-a spus Adriana Sandu.

 

 Cel mai frecvent, virusul hepatic este contractat în cabinetele stomatologice

 

Te tratezi doar dacă faci ciroză!

Deşi România are una dintre cele mai ridicate rate privind numărul celor cu hepatită virală C, rata de diagnosticare şi tratament este una dintre cele mai mici. Aşa se face că, deşi există un număr foarte mare de pacienţi cu hepatită C, accesul la tratament fără interferon în 2016 a fost disponibil doar pentru pacienţii cu ciroză.

„Ştiu că pentru fiecare e o dramă personală, dar există o ordine a priorităţilor, fiind trataţi întâi cei cu grad de fibroză F4, urmând să se ajungă şi la F3 sau F2. Nu recomand tratamentul cu Interferon şi Ribavirină, date fiind efectele secundare pe care le are, putând să aducă bolnavul şi în situaţia de a-şi arunca copiii pe fereastră. Se pot lua hepatoprotectoare, dar astea nu rezolvă problema. Nu vreau să fiu cinică, dar ar trebui ca boala să evolueze până la stadiul F4, faza de început de ciroză, ca un pacient să obţină tratament, dat fiind faptul că acum nu avem tratament pentru pacienţii cu grad de fibroză F3”, a declarat medicul Anca Trifan, fost manager al Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie (IGH) Iaşi.

 

„Din câte știu, anul acesta vor fi admiși în program și bolnavii de faza a treia. Știu că e o dramă și solicitările sunt foarte numeroase. Nici până acum nu am abandonat pe nimeni. Pentru bolnavii din fazele doi și trei s-au făcut dosare separate, pe bază de cerere, și a fost analizat fiecare caz în parte, asigurându-se medicamentația.” Robert Dâncă, director CJAS Iași

 

Ignoranță la Guvern

Deşi accesul la tratament trebuie să fie nediscriminatoriu, indiferent de stadiile de fibroză ale bolii hepatice, în cursul anului trecut, au beneficiat de tratament fără interferon aproximativ 6.000 de pacienţi cu hepatită cronică virală de tip C, accesul în program fiind disponibil doar pentru pacienţii cu ciroză.
Programul nou de tratament cu Interferon Free a fost adus în România, în 2015, de fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi gândit să înceapă de la bolnavii cei mai grav, care nu aveau timp să aştepte, urmând ca programul să continue cu fazele descrescătoare de fibroză, respectiv F3, F2 şi F1.

„Problema în România este că F3, şi anumite stadii din F2, trebuiau să fie deja rezolvate. Înţeleg acum că sunt în stadiul de a se semna acele contracte, pentru că acești bolnavi au fost minţiţi prea mult. În momentul de faţă, foarte mulţi dintre cei care aveau F3 în 2015, au făcut F4, ba chiar, mulţi au făcut ciroză decompensată, un stadiu foarte dificil al bolii, care se poate solda cu complicaţii şi chiar cu decese. Pentru stadiul 3, Ministerul Sănătăţii trebuie să includă rapid procedurile, fără să mai piardă niciun pic de timp. Trebuie să dea drumul la demersuri pentru că, dacă se întârzie, bolnavii nu vor avea medicamente nici în acest an, şi dacă vor fi contestaţii, nici în 2018”, a spus Bănicioiu.

 

 

Dosare analizate la nivel local

La rândul său, Petru Movilă, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputatilor, susţine că “teoretic, în 10–15 zile ar trebui să intre în linie dreaptă programul, în condiţiile în care negocierile cu firmele care produc medicamentele necesare s-au finalizat. În plus, se va merge mai repede întrucât dosarele nu vor mai fi analizate la Bucureşti, ci local. La prima şedinţă a Comisiei de Sănătate voi pune în discuţie subiectul prezentat de dv., pentru a vedea dacă ministerul şi-a respectat toate promisiunile şi dacă programul este funcţional”, a spus deputatul Petru Movilă.

La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi şi a Casei de Asigurări de Sănătate nu există o situaţie cu pacienţii cu virus hepatic din judeţul Iaşi, dar nici cu factorii de risc funcţionabili, gen cabinete stomatologice deficitare pe partea de sterilizarea a instrumentarului medical.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31