fbpx
 
Asimionesei şi-a luat tainul: PUZ pentru două blocuri în Sărărie

Asimionesei şi-a luat tainul: PUZ pentru două blocuri în Sărărie


Patronul de ziar condamnat pentru şantaj de presă face şi desface pe piaţa imobiliară. Cu un teren concesionat prin contract de asociere cu Primăria şi trecut de pe o firmă pe alta, Ghiocel Asimionesei a reușit să treacă prin Consiliul Local un PUZ pe Sărărie. Construcţiile, două imobile P+4, le scot deja păr alb vecinilor. „Aici fuge terenul la vale. Nu se gândesc deloc la casele noastre. Am scris la Primărie şi n-am primit nici un răspuns”, spun oamenii din zonă. Arhitectul care a desenat proiectul afirmă că, într-o primă fază, apare acolo doar o clădire şi rămâne o rezervă de teren pentru cea de-a doua.

 

Ghiocel Asimionesei, fondatorul și liderul din umbră al cotidianului Bună Ziua Iaşi (BZI), s-a ales cu o aprobare pentru ridicarea a două imobile cu 4 etaje pe strada Sărărie, în zona cunoscută de ieşeni drept „Zoiosu”. Clădirile vor fi realizate pe un teren concesionat în 2005, de la Primărie, pe numele unei firme băgate ulterior în insolvenţă. Afacerea a fost trecută ulterior pe o altă societate comercială, fără aprobarea Consiliului Local. Vecinii din zonă spun că au cerut explicaţii şi garanţii din partea Primăriei că nu le vor fi afectate proprietăţile, dar nu au primit răspunsuri.

 

Povestea terenului

În anul 2005, Ghiocel Asimionesei a semnat un contract de asociere în participaţiune cu Consiliul Local (CL). Prin firma sa, Delta Press Investment SRL, el primea 1.351 mp de teren aparţinând Primăriei, pe strada Sărăriei nr. 202 (fosta terasă „Zoiosu’”). La acea vreme terenul era evaluat la 75 euro/mp, iar Asimionesei promitea prin contract construirea unei pensiuni şi a unui centru de afaceri în valoare de 900.000 de euro. Tot conform contractului, ziarul său urma să publice hotărârile de Consiliu Local. Prefectul de atunci, Radu Prisăcaru, a atacat contractul în contencios administrativ, dar a pierdut procesul.

În anii următori, contractul dintre Delta Press Investment şi Primăria Iaşi nu a fost pus în aplicare, astfel că, în 2011, CL a solicitat la Tribunal rezilierea, pe motiv că firma nu a respectat înţelegerea. Aceasta a fost respinsă, în 2012, pentru că nici Primăria nu respectase partea ei din contract: nu  eliberase certificatul de carte funciară, în lipsa căreia firma lui Asimionesei nu a obţinut autorizaţia de construcţie. După acest proces, acesta a transferat concesiunea de pe Delta Press Investment către altă firmă de-a sa, Global Impex Distribution, fără acceptul celeilalte părţi, Primăria, care ar fi avut nevoie de votul Consiliului Local.

În toamna lui 2016, Global Impex Distribution a solicitat aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru două imobile pe Sărărie nr. 202 – clădire de birouri şi spaţii de cazare. Aprobarea a fost dat în şedinţa de Consiliu Local de ieri, 31 mai.

 

Zonele din vecinătatea terenului lui Asimionesei (foto mic) arată înclinarea versantului

 

Zonă cu probleme

Dincolo de dubiile legate de transferul contractului pentru suprafaţa de 1.351 mp de pe Sărărie de pe o firmă pe alta, imobilele pe care doreşte să le construiască Ghiocel Asimionesei mai au o problemă: sunt într-o zonă cunoscută pentru că terenul alunecă. „Problemele din Sărărie sunt cunoscute de toată lumea. Cei care au verificat terenul, cei care au făcut studiile, cei care au propus soluţiile au fost foarte atenţi la ce fac. Dacă, prin absurd, acolo ar fi o problemă, intră la puşcărie ei, în primul rând, apoi inginerul structurist şi şeful de proiect”, explică arhitectul Marian Jan Chiriţa, cel care a semnat proiectul lui Asimionesei.

Acesta spune că, într-o primă fază, conform noilor reglementări, va fi ridicat doar imobilul de birouri. „Rămâne o rezervă de teren pe care va fi făcut, în anii următori, al doilea imobil”, mai spune Chiriţa.

 

Vecin: „Noi ne opunem”

Vecinii explică însă că nu au motive să creadă pe nimeni pe cuvânt. „Noi ne opunem şi să ne intre un camion pe stradă, pentru că vibrează, se crapă casele. Toate materialele care se aduc aici se aduc cu maşini mici. Când vor săpa sus sau vor bate piloţi, ce va fi? Toţi avem în spatele caselor făcute întăriri din beton pe care am dat bani mulţi. Nimeni de aici nu are grădină, toţi am plantat salcâmi. Avem nevoie de două clădiri care să ne apese sus dealul? În nici un caz. Primăria ne-a spus prima dată, acum câţiva ani, că va fi un heliport aici. Ar fi urmat să deservească Cardiologia şi, la vremea aceea, Spitalul de Urgenţe. Am scris Primăriei, am explicat toate aceste probleme după ce, în februarie, am văzut un afiş pe un stâlp că urmează să apară două imobile. Nici până acum nu am primit răspuns”, explică unul dintre proprietarii de case de pe stradela Sărărie, alăturată terenului unde vor apărea imobilele lui Asimionesei.

 

BZI este subordonat, din punct de vedere editorial, intereselor lui Chirica

 

Proiect aprobat, apoi refuzat de Gheorghe Nichita

Contractul de asociere în participaţiune semnat între fosta firmă a lui Asimionesei şi Primăria Iaşi a fost tărăgănat ani de zile din cauza răcirii relaţiilor dintre fostul primar şi proprietarul BZI. Ideea construirii imobilelor a fost reactivată din momentul venirii la conducerea Primăriei a lui Mihai Chirica. BZI este perceput drept un „aplaudac” al primarului în funcţie, fiind folosit de acesta pentru „reglări de conturi”. De exemplu pentru a scăpa de personaje nedorite din administraţia pe care o conduce.

 

Palas: s-a trecut prin Consiliul Local

Un alt contract în participaţiune, unul dintre puţinele ale Primăriei Iaşi, este cel în urma căruia a fost ridicat Ansamblul Palas. În acest caz, consilierii au votat modificări care transferau obligaţii ale titularului către altă societate. Un astfel de vot a lipsit în cazul transferului contractului de la Delta Press Investment la Global Impex Distribution.

 

Alunecările, confirmate de asigurători

Societăţile de asigurare cu filiale în Iaşi au confirmat, pentru REPORTER DE IAŞI, faptul că zona Sărărie este expusă alunecărilor de teren şi nu apare în contractele încheiate. Reprezentanţii Generali România ne-au explicat că, în cazul Sărărie, în aproape toată zona de urcare până la Inspectoratul de Poliţie, de pe partea dreaptă, sunt exceptate din contractele de asigurare a locuinţelor alunecările de teren. Adică, solicitanţii de asigurări din zonă sunt obligaţi să semneze, pe propria răspundere, un document prin care îşi asumă faptul că societatea nu despăgubeşte acest risc. Cei care spun că nu sunt într-o zonă cu alunecări pot beneficia şi de acoperirea acestui risc, dar dacă o eventuală expertiză ulterioară unui incident arată altceva, proprietarul nu este despăgubit.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: