fbpx
 
Povestea unui campion: cursa de la 140 kg, la... 42 km de maraton

Povestea unui campion: cursa de la 140 kg, la... 42 km de maraton


Povestea unui campion: de la obezitate morbidă la mii de kilometri alergați în competiții. Cristi Ungureanu a slăbit prin voință și echilibru mental, iar apoi i-a învățat și pe alții să slăbească. Și-a schimbat viața fundamental după 35 de ani, acum se ocupă de nutriția sportivilor de performanță. O mașină l-a aruncat 15 m în aer și i-a ras un sfert din calota craniului – un nou test de voință și o supraviețuire miraculoasă.

 

A fost „proprietarul” a 140 de kilograme. În jumătate de an a slăbit 80 de kilograme, printr-o cură de…maratoane. Sportul i-a adus echilibrul psihic şi fizic.

A urmat accidentul înfiorător care i-a sfârmat un sfert din calota craniană şi l-a băgat în comă. Puterea de a ajunge victorios la finalul vieţii a fost mai puternică. A înviat din morţi, iar maratonistul a revenit în competiţia vieţii. O poveste impresionantă despre dramele celor de lângă noi şi forţa impresionantă a spiritului în lupta pentru viaţă.  

 

Ture în jurul Casei Poporului

În anul 2004 avea 140 de kilograme. Esenţa vieţii lui se rezuma la ceea ce mânca. Implicit, problemele de sănătate l-au însoţit peste tot. Doctorii l-au avertizat că dacă vrea să mai trăiască, trebuie să facă ordine în viaţa lui. Lucra în acea perioadă ca agent de vânzări în Bucureşti. A început cura de slăbit în 2005, cu o alergare în jurul Casei Poporului care apoi a devenit dependenţă. În 6 luni a slăbit 80 de kilograme, prin voinţă şi alergare, după care au venit şi celelalte recunoaşteri ale efortului său.

 

Campionul de azi, obezul din urmă cu 12 ani

 

Cursă de Guinness Book

A câştigat primele trei medalii la curse oficiale, iar apoi a intrat în Guinness World Records în urma participării în echipa care realizează prin ştafetă cea mai lungă distanţă alergată din lume, de 3.096 de kilometri.

Rezultatele l-au impulsionat şi, după 4 ani de la debutul în atletismul de amator, dar cu performanţe de sportiv profesionist, a intrat în cursele oficiale. „Mişcarea mai este în viaţa mea şi acum, dar nu mai sunt competiţiile. Eu am ţinut să rămână ca şi dar de la viaţă, ca şi stil de viaţă. Am urcat pe podiumuri la mai multe maratoane, fără să fiu un sportiv profesionist”, ne-a spus Cristi Ungureanu.

 

Vârsta critică: 35 de ani

Performanţa extraordinară de „a arde” 80 de kilograme în 6 luni îl ajută acum să scrie articole ştiinţifice şi să acorde sfaturi în nutriţie. În 2015 a participat la prima Conferinţă de Nutriţie Sportivă organizată de către Facultatea de Medicină din Târgu Mureş, cu lucrarea „De la obezitate morbidă la maraton”, care a fost acceptată sub titlu academic.

„A fost voinţa de a renunţa la aceste kilograme şi apoi dorinţa de a cunoaşte. Totul porneşte dintr-o căutare a unei stări de bine. Fiziologic, după vârsta de 35 de ani, corpul uman pierde mai multe celule decât se reproduc. De la această vârstă, ar trebui să acordăm mai multă atenţie mediului din organism”, ne-a spus Cristi Ungureanu.

 

4 elemente-cheie în viață

Tot viaţa l-a adus la o concluzie, şi anume aceea că oamenii trebuie să capete inteligenţa de a trăi frumos. „Omul trebuie să mănânce de toate. Corpul are nevoie şi de proteine, şi de o calorie, o glucidă sau o lipidă, minerale, vegetale sau fibre. Trebuie construite toate în nişte limite pe care le are corpul şi vârsta sa. Moderaţia şi efortul continuu şi constant, de intensitate mică, opreşte moartea celulelor, deci îmbătrânirea, ca şi înfometarea de scurtă durată”, a spus maratonistul.

În concluzie, cele trei lucruri care contează pentru o viaţă armonioasă sunt apa, alimentaţia echilibrată şi puţină transpiraţie zilnică. Al patrulea element cheie este gândirea pozitivă. „Eu m-am reconstruit încet-încet, ca om. Toate gândurile pzitive din jur m-au ajutat pentru că omul, cât de tare ar fi, are nevoie de recunoaştere. Atunci te linişteşti şi vezi bine şi ziua de mâine”, a spus Cristi.

 

A supraviețuit unui accident cumplit, fiindu-i ras un sfert din craniu

 

Teribilul accident

Într-o fatidică zi de 16 aprilie a avut loc teribilul accident. O maşină l-a aruncat 15 metri prin aer pe o trecere de pietoni din Zona Industrială, unde ieşise să facă o cursă pregătitoare pentru Ecomaratonul de la Moeciu. Diagnosticul medicilor în privinţa şanselor lui de supravieţuire a fost destul de rezervat.

A stat 54 de zile în spital şi a fost nevoie de zeci de reveniri şi intervenţii. Avea semipareză pe toată partea stângă a feţei iar piciorul stâng îi era sfărâmat, drept pentru care a trebuit să i se facă reconstrucţie cu plăci şi şuruburi. Cea mai gravă afecţiune a fost însă în zona capului – fractură cu înfundare de os în zona occipitală dreaptă şi hematoame pe creier. Practic, în urma accidentului, alergătorul ieşean a rămas fără un sfert din cap.

 

Revelaţia de după accident

Imediat după accident a început să pună accent pe partea spirituală a vieţii. „Eram pe patul de spital, tot rănit. Mi-a picat privirea pe un ziar rătăcit prin salon. Era un text care spunea să faci în fiecare zi o faptă bună cuiva. Asta a rezonat în sufletul meu”, ne-a spus Cristi.

A început prin a împărţi bomboane şi zîmbete tuturor celor care treceau pe lângă patul lui de spital. “Eram înconjurat numai de bolnavi, mulţi dintre ei peste 80 de ani. Eu, cum eram în cârje şi cuprins de paralizie, am încercat să-i bărbieresc. Asta îmi dădea motivaţia existenţei”, îşi aminteşte Cristi.

 

Alături de idolul său în sport, Gabriela Szabo

 

Candidat la Primărie

În cursul anului 2016 a candidat pentru funcţia de primar la Aroneanu. „A fost o conjunctură, că nu sunt implicat politic. Cei de la UNPR au rămas atunci fără candidat la Primăria din comuna mea natală. Accidental am cunoscut pe cineva şi am intrat în joc din mers”, a spus Cristi Ungureanu.

 

Antrenor de campioni

Cristi Ungureanu a reuşit să ia licenţa cu 10 la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii Cuza, şi a terminat şi masterul în „Fitness şi estetică corporală”, cu aceeaşi notă. „Pe partea de antrenament şi nutriţie sportivă m-am ocupat de doi sportivi din Zărneşti. Cu unul din ei, Alexandru Vlad, am participat acum 3 ani la Campionatul de schi alpin din Elveţia şi a prins locul 10 mondial, şi celălalt băiat este Rareş Manea, care a ieşit campion naţional anul trecut”, a spus Cristi.

 

Locul III la maraton

În cursul anului trecut a reuşit să prindă locul III la Openul „Street Maraton Iaşi”, la 45 de ani. „Încet, încet, mă voi retrage. Bucuria va veni din sfaturile pe care le voi putea da în cazul accidentărilor sau dietelor de slăbit. Îmi place să dau o mână de ajutor”, ne-a spus cu simplitate Cristi Ungureanu. Destinul i-a aşezat drumul în aşa fel încât a gustat din toate. A simţit şi gustul morţii şi pe cel al vieţii.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30