fbpx
 
Viața la „Dream” Village: praf, zgomot și noroaie

Viața la „Dream” Village: praf, zgomot și noroaie


Complexul capcană din capătul Iaşului: locatarii își plâng de milă pe marginea căii ferate. Cel mai mare eșec de pe piața imobiliară a Iașului. După 10 ani de la inaugurare, mai sunt încă 40 de apartamente de vânzare. Cei care s-au mutat primii se simt prizonieri: s-ar muta, dar nu le cumpără nimeni locuințele. Pasajul subteran, parcul dendrologic și locul de joacă nu s-au mai construit, în jurul blocurilor crescând bălăriile.

 

Complexul rezidenţial Dream Village este exemplul clasic al capcanei imobiliare. Cei care au apucat să îşi cumpere apartamente în acest complex, în urmă cu 8 ani de zile, atunci când a fost dat în folosinţă, s-au pomenit că nu beneficiază de parcuri şi magazine, dar nici măcar de pasajul subteran prevăzut prin proiect pentru a-i scoate dincolo de calea ferată. Practic, sunt prizonieri în propriile case. Din cele 5 blocuri construite de dezvoltator, 3 au fost executate de bancă. După 3 ani de contorsiuni pe piaţă, agenţia imobiliară care se ocupă de tranzacţie se laudă că a reuşit să vândă un bloc şi ceva. 

 

O minunăție de proiect

Orice ţeapă este urmată de un eşec. O astfel de regulă nescrisă se desfăşoară acum la Complexul rezidenţial Dream Village din Păcurari. În timp ce dezvoltatori mici şi mari aştern peste noapte pe harta imobiliară a Iaşului, sute de noi construcţii, care ajung să fie contractate înainte de ultimele finisaje, complexul din Păcurari pare urmărit de un continuu blestem.

Lucrările la acest complex au fost demarate în anul 2007, înaintea crizei economice, dar nu s-a finalizat în totalitate din cauza problemelor financiare invocate de investitor. Aşa se face că acum în complex bate vântul iar în jurul blocurilor s-a aşternut praful şi au răsărit bălăriile, în locul beneficiilor anunţate la vânzare, respectiv parcuri de promenadă şi locuri de joacă pentru copii, dar şi magazine sau chiar un dispensar.

 

Bălăriile de 2 metri acoperă frontispiciul unui proiect eșuat. O locomotivă ruginită e tot ce vezi pe balcon

 

Se vând ca pâinea mucegăită

Peste apartamentele cumpărate, au mai rămas vreo sută şi ceva de unităţi locative care au fost executate de bancă în contul datoriilor înregistrate de investitor. Reprezentanţii firmei care se ocupă cu vânzarea bunurilor executate susţin că într-un an şi ceva au reuşit să vândă cam 70 de apartamente.

„La Dream Village mai sunt vreo 40 de apartamente executate pe care vrem să le vindem. Ele sunt în preţul pieţei, nu au suportat diminuări de preţ. Sunt bunuri în proprietatea băncii, care se vând la notariat prin contracte de vânzare-cumpărare, deci prin vânzare directă cu negociere, fără licitaţie. Doritorii pot face ofertă scrisă la pachet sau individual”, ne-a declarat Bogdan Tolea, consilierul imobiliar care se ocupă de valorificarea apartamentelor executate de Banca Marfin Bank.    

 

Pericolele din complexul fantomă

Complexul rezidential Dream Village este format din 5 blocuri P + 11E, din care Marfin Bank a fost proprietarul a 117 apartamente, 26 de locuri de parcare şi 114 boxe aflate la subsolul blocurilor. Potrivit consultantului imobiliar, lângă blocuri există o parcelă de teren în suprafaţă de 18.251 mp, aflată în proprietatea băncii, pe care s-ar putea construe alte blocuri, numai că toţi fug ca dracu de tămâie.

Potrivit consilierului imobiliar, până acum nu a fost nimeni interesat de terenul din coasta complexului. „Nu cred că e moral şi legal să se construiască pe această suprafaţă de teren pe care acum s-a dezvoltat o adevărată preerie în spatele blocurilor, deoarece acolo era prevăzut prin proiect să fie amenajate locuri de joacă pentru copii şi un mic părculeţ. Am fost înşelaţi încă de la început. Mulţi dintre noi nici nu avem boxe sau alte anexe prevăzute prin contract, parcările sunt limitate iar locurile de joacă sunt printre aleile acestor blocuri care dau în calea ferată, de ţi-e şi frică să laşi copii afară”, ne-a spus Mircea Solohan, unul dintre locatarii din Dream Village.

 

Prinși între șoseaua Dacia și calea ferată, locatarii sunt scoși cumva în afara orașului. Pe alei cresc buruienile, pe-aici nu ajung serviciile Primăriei

 

Etaje pe care nu stă nimeni

Din cele 14 blocuri cu 11 etaje anunţate iniţial, s-au construit doar 5, din care nici jumătate nu sunt ocupate. „Nici nu ştii cine locuieşte pe palier cu tine sau dacă locuieşte cineva. Multe dintre etaje sunt neocupate. Te poţi trezi oricând cu cineva din afară peste tine. Nu avem sisteme de acces sau pază ca în alte complexe rezidenţiale, ci doar mult praf şi noroi de la drumul care vine din Dacia, şi zgomot de la calea ferată. Acesta este confortul şi siguranţa la Dream Village”, ne-a spus Carmen Bologa, o altă locatară.

 

Pasajul a dispărut odată cu investitorii

Dezvoltatorul acelui complex rezidenţial era obligat, prin autorizaţia de construire, să facă un pasaj subteran care să permită trecerea autovehiculelor şi pietonilor, pe sub calea ferată, între Canta şi Dacia, în condiţii de siguranţă. Odată cu falimentul firmei, cerinţele din autorizaţia de construire au căzut de la sine. Dezvoltatorul imobiliar nu a primit nicio amendă, dar nici nu a făcut obiectul vreunui control din partea inspectorilor Primăriei.

 

Proiectul arăta bine în randări. Acum acolo crește o junglă

 

Primăria n-are pe cine trage la răspundere

În urma unui accident feroviar petrecut în zonă, care a readus în atenţie pericolul la care sunt supuşi zilnic locatarii complexului, şefii Primăriei au cerut tragerea la răspundere a investitorului dar…prinde orbul, scoate-o ochii, deoarece Nahman Eliahu şi Rahmut Moshe, investitorii evrei de la ENG International, firma care a construit Dream Village, au dispărut demult din spaţiul mioritic.

Firma investitorilor evrei avea în plan și construirea a două clădiri de birouri pe Bd. Independenței, pe amplasamentul fostei Piețe Dimitrov.


Citeste si...
Nota
(4 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30