Gata și cu rugby-ul: Șaramet l-a făcut praf

Gata și cu rugby-ul: Șaramet l-a făcut praf

În 2015, primarul Chirica anunţase că există planul unui stadion nou, de 8,5 milioane de euro. Zile critice pentru echipa de rugby de primă ligă a Iaşului. Managerul şi antrenorul principal au plecat, invocând dificultăţile financiare prin care trece echipa. S-a tot vorbit de înjumătăţirea sumei primite de la Primărie, dar finanţatorul infirmă acest lucru şi susţine că echipa va primi 1 milion de lei de la buget. 

 

Demisie în rugby-ul ieşean. Preşedintele Bogdan Şaramet, alături de alţi cinci membri ai staff-ului tehnic şi 6 jucători, şi-au dat demisia. Motivele sunt legate de subfinanţarea echipei şi, implicit, de „performanţa” pe stomacul gol care se prefigurează. Anul acesta, executivul Primăriei a decis ca bugetul clubului să se reducă la jumătate.

 

Șaramet a înțeles mesajul

După 4 luni de convulsii financiare în sânul echipei de rugby din Copou, Bogdan Şaramet, managerul clubului, şi-a înaintat demisia. „Nu mai aveam prea mult timp la dispoziţie, dar nici finanţarea nu mai era la nivelul la care să pot să fac performanţă. Având în vedere că domnul primar a spus că trebuie să se reconstruiască echipa şi că trebuie performanţă, eu am înţeles mesajul şi m-am retras. E ultima oară când am să mai vin la rugby la Iaşi, pentru că am luat de atâtea ori echipa asta în colaps, am ajutat-o să supravieţuiască şi acum... Consider că am făcut tot ce am putut şi tot ce am ştiut eu. Dacă se aşteaptă să vină altcineva, se vrea un alt proiect la echipă, asta e!”, a declarat Şaramet. Cât despre un înlocuitor al lui Şaramet, clubul nu a făcut încă nicio nominalizare.

 

Eseu pentru Iași. Poate ultimul

 

Nivelul salariilor

Potrivit unor documente financiare care au intrat în posesia REPORTER DE IAŞI, a căror veridicitate a fost confirmată şi de preşedintele Clubului Politehnica Iaşi, Vasile Manole, dar şi de actualul antrenor al echipei, Cosmin Raţiu, salariul lunar al managerului clubului de rugby a fost de 2.500 de lei, în timp ce cel mai mare salariu înregistrat la club i-a aparţinut antrenorului principal George Sava care a plecat la Baia Mare, fiind vorba de 5.000 de lei.

Cât priveşte salariile jucătorilor, media retribuţiilor acestora se ridică la nivelul salariului pe care l-a avut preşedintele, singurul jucator care a ridicat un salariu mai mare de 4.000 de lei fiind Sasu Florin Bogdan.

 

Președintele FSI: „Vor fi bani”

Prin comparaţie, salariile la clubul de rugby din Iaşi sunt cele mai mici din ţară, chiar dacă echipa ieşeană este în Liga I, pe locul 6. „Nu e adevărat că li s-a înjumătăţit alocarea bugetară de un milion de lei. A existat o discuţie iniţială pentru sezonul 2017-2018, cuantumul finanţării să fie undeva la 500.000 de lei, pe anul competiţional. Urmează ca la rectificarea care va fi la sfârşitul lunii iulie, să nu mai fie acea sumă propusă, ci să fie tot un milion de lei. Încercăm să propunem trei drafturi de finanţare, în conformitate cu criteriul performanţei. Suma de un milion de lei este mai mult decât suficientă pentru a face performanţă”, a declarat Lucian Popescu, preşedintele Fundaţiei Sportului Ieşean (FSI), „vehiculul” prin care sunt finanţate din bugetul local echipele din Iaşi. 

 

Bogdan Șaramet a răspuns de proiect și a ratat

 

Unii au plecat la muncă în Europa

În ciuda asigurărilor date de preşedintele FSI, situaţia financiară a clubului a lăsat urme adânci în moralul jucătorilor. „Eu nu mai sunt la Iaşi, dar trebuie să primesc de la club două salarii restante. Încerc să-mi recuperez banii de la club şi nu mă mai interesează ce este acolo”, a spus Ionuţ Melecciu, jucător care a plecat la Steaua în urmă cu câteva luni.

În ciuda unor astfel de declaraţii, voci din cadrul clubului susţin că jucătorii au primit toţi banii. Cu toate acestea, numai în cursul acestui an au plecat 6 jucători de la echipa ieşeană, printre care Mulder Mark, Orghianu Igor, Ionuş Melecciu, Renaud Ewaldt Van Neel, Helarius Axasman Kisting şi Andrei Chiriac.

În condiţiile în care, în prima ligă la rugby, sunt echipe care au bugete de 2-3 milioane de euro, problemele financiare de la clubul ieşean i-au făcut pe jucători să se îndrepte către alte cluburi, sau chiar să plece la muncă în străinătate. „Jucătorii nu au fost plătiţi 6 luni şi, totuşi, au jucat. În condiţiile în care nu am făcut transferuri, am jucat în 15 oameni, fără rezerve, iar salariile nu erau plătite, au plecat jucători”, a spus un antrenor al echipei. 

 

Clubul fără buturi

Fostul antrenor Sava susţine, la rândul său, că suma alocată de Primăria Iaşi prin Fundaţia Sportului Ieşean, de 50.000 lei pe lună, nu va putea să susţină activitatea echipei pentru dobândirea unor performanţe. „Eu am plecat tocmai din cauza acestor condiţii de finanţare, pentru că nu mi se asigurau condiţiile pentru jucători. Am avut o discuţie cu domnul Manole (preşedintele Clubului Politehnica Iaşi – n.r.) şi mi s-au spus nişte lucruri care nu mi s-au părut corecte. E o situaţie încurcată acolo”, ne-a spus George Sava.

Mai mult, potrivit unor voci din interiorul clublui, există riscul ca echipa să nu mai poată participa la unele competiţii, în condiţiile în care clubul nu întruneşte unele condiţii impuse de Federaţia Română  de Rugby.

„Am făcut lobby pe lângă Fundaţie, ca să sprijine această echipă de viitor cu sportivi între 20 şi 24 de ani. Staff-ul tehnic nu e atât de important, cât asigurarea stabilităţii financiare a echipei, a salariilor jucătorilor, ca să nu mai aibă gândul plecării din Iaşi. Mai aducem câţiva jucători tineri, promovăm de la echipa de juniori a Politehnicii şi nu ne mai trebuie transferuri”, a spus Vasile Manole, preşedintele Politehnicii.

 

Briaur a apelat la naşul său pentru echipă

 

Sinecură la club pentru ziarist de la BZI

În ce priveşte comunicatorii clubului, Şaramet l-a angajat pe Florin Briaur, ziarist sportiv la Bună Ziua Iaşi (BZI). Pentru suma de 2.000 lei pe lună, Briaur s-a ocupat de campanii online pe facebook, „de la donări de sânge şi până la mingi de rugby oferite ca premii suporterilor”. Unul dintre sponsori este chiar Clubul CFR care oferă şi acum, în mod gratuit, sală de forţă pentru rugby-ştii ieşeni. Clubul este condus de Radu Pipa, naşul de cununie al lui Briaur. Contractul acestuia cu clubul s-a încheiat în cursul anului trecut, la sfârşitul turului.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« August 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Go to top