Cazul cardului contactless: ancheta, mai scumpă decât prejudiciul

Cazul cardului contactless: ancheta, mai scumpă decât prejudiciul

Este un instrument de plată mai facil, dar care poate să se întoarcă împotriva proprietarului. O ieşeancă a rămas fără bani după ce şi-a pierdut cardul contactless. Bărbatul care l-a găsit şi-a cumpărat de peste 700 de lei tot ce „i-a poftit inima”. Ca să-l găsească pe autor, anchetatorii au cheltuit mai mult decât prejudiciul. Prins cu ocaua mică, inculpatul a restituit banii.

 

Infractorii nu mai au nevoie de PIN pentru a goli cardurile. Un risc de a rămâne fără banii din conturi este şi atunci când pierzi cardul contactless, care poate fi folosit pentru a scoate maximum 100 de lei fără introducerea „parolei”.

Utilizare de 15 ori

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi au trimis în judecata, zilele trecute, un bărbat care a „mers la cumpărături” cu un instrument de plată care nu îi aparţinea. Cătălin Florin Nastac a fost acuzat de acces ilegal la un sistem informatic şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod ilegal.

Bărbatul ar fi găsit, pe 17 aprilie 2017, un card pe care ulterior l-a folosit în diverse magazine pentru a-şi cumpăra bunuri şi alimente. Astfel, ar fi efectuat 15 plăţi în valoare totală de 737,27 lei.

 

Neatenţia i-a adus multe probleme unei femei din Iaşi

 

Plângerea a fost retrasă

Când şi-a dat seama că îi lipseşte cardul, femeia a anunţat anchetatorii. Pentru a-l găsi pe Nastac au fost solicitate imaginile de pe camerele de supraveghere de la unele unităţi în care bărbatul şi-a făcut „cumpărăturile”, susţin surse judiciare.

Iniţial, ieşeanul a fost cercetat şi pentru infracţiunea de însuşirea bunului găsit, dar nu a mai fost trimis în judecată şi pentru această faptă pentru că femeia şi-a retras plângerea. „Persoana vătămată a declarat că-şi retrage plângerea penală depusă şi în cazul celorlalte două infracţiuni, deoarece a fost despăgubită de autor, însă legea penală nu prevede această modalitate de stingere a acţiunii penale în cazul infracţiunilor prevăzute şi pedepsite”, se arată în rechizitoriu. Culmea: cheltuielile judiciare în cursul urmăririi penale au fost de 947,03 de lei, cu 200 de lei mai mult decât prejudiciul.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Go to top