fbpx
 
Cozile de la Primărie țin Iașul captiv în anii ’80

Cozile de la Primărie țin Iașul captiv în anii ’80


Două primării din ţară primesc documente pentru eliberarea de acte în sistem online. Primăria Iaşi nu este printre ele. Idei simple care schimbă total fața administrației: documentele se depun online la Brașov și Cluj. La Iaşi sunt preferate cozile la ghişee procedurilor simple din faţa calculatorului. La Braşov există deja compartimente unde poţi trimite documentele necesare pe mail. La Cluj s-a trecut la nivelul următor: până şi actele de urbanism se eliberează online.

 

Şi atunci, conducătorii lor au spus: „Să fie online!”. Şi a fost. Diferenţa majoră dintre un braşovean sau un clujean şi un alt locuitor al României este că nu mai trebuie să stea la coadă la ghişeu. A dispărut această obligaţie de cetăţean plătitor de taxe şi impozite.

 

Primii salvați ar fi funcționarii

La Braşov nu sunt încă toate departamentele disponibile online şi este totuşi necesară prezentarea la ghişeu la eliberarea documentelor solicitate, în vreme ce la Cluj-Napoca toate birourile sunt accesibile pe Internet şi primeşti tot acolo documentele solicitate.

La Iaşi, suntem încă în epoca sfintei hârtii mototolite în mână la coadă. Singura mare invenţie din ultima vreme este apariţia unor dispozitive care eliberează bonuri de ordine. Până şi angajaţii Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni (CIC) îşi doresc să scape de cozile din faţa lor şi spun că totul s-ar putea face mult mai simplu, cu un proiect coerent aplicat.

 

Aşteptarea cea de toate zilele

Cel mai greu nu este să stai la rând, pentru că este posibil să prinzi o zi mai liberă, cum a găsit REPORTER DE IAŞI pe 5 septembrie. Cel mai greu îţi este să ţi se ceară mereu şi mereu alte şi alte documente. Completări peste completări la dosarele depuse deja demult, primite şi înregistrate anterior de funcţionari drept „complete”. De multe ori aceştia îşi dau seama ulterior că lipsesc hârtii şi le cer. Asta înseamnă altă aşteptare la rând, în faţa ghişeului. „Există situaţii în care unui solicitant de certificat de urbanism, unde este cea mai stufoasă procedură, i se mai cer acte după ce a depus un dosar despre care a crezut că este complet. Şi procesul se reia, cu aceeaşi aşteptare de 30 de zile la fiecare solicitare de act”, explică un funcţionari de la CIC.

În ziua vizitei la Primărie erau puţini oameni la rând. În schimb, peste tot sunt afişate hârtii care informează despre tonele de acte şi de copii xerox după acte care trebuie depuse.

 

Ghişeul: cu el trăim, el ne îngroapă 

 

Au „inventat” bonul de ordine

Singura diferenţă apărută în activitatea ghişeelor Primăriei, faţă de acum câteva luni, sunt câteva automate de eliberat bonuri de ordine, care funcţionează racordate la câteva monitoare de informare. Este tot ce a putut oferi municipalitatea în materie de tehnică modernă. „Nu avem încă un sistem de depunere online a documentaţiei. Singurul lucru online este plata taxelor, pentru care trebuie depusă o cerere adresată primarului”, explică funcţionarele de la Centru.

Oficialii Primăriei Iaşi confirmă că se lucrează la un sistem care să permită depunerea şi primirea documentelor în sistem electornic. „Avem un parteneriat cu e-direct.e-guvernare semnat, avem şi o hotărâre de Consiliu Local prin care vom dezvolta un sistem de ghişeu electronic, cu depunere şi primire de documente în format electronic. Sistemul va fi implementat poate până la sfârşitul acestui an. Normal că şi Primăria Iaşi va trece pe documente depuse online, cum este tendinţa peste tot. Nu se poate trece încă la acest proces pentru că actele trebuie trecute prin Registratură atunci când sunt primite”, declară Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.

 

Braşov: Scanezi şi trimiţi pe mail

Dacă despre Cluj-Napoca se ştie de luni bune că a trecut pe ghişeu online pentru orice, dar mai ales pentru acte de urbanism, surpriza este Braşovul. „Avem numeroase departamente unde cetăţenii pot depune online documente. Procedura este în felul următor: cei care doresc diverse acte scanează documentele care trebuie depuse şi le trimit pe adresele de mail ale diferitelor departamente. Sistemul nu este funcţional la toate, dar se pot face acte de stare civilă, documente ale serviciilor sociale. Este în dezvoltare. Momentan, este necesară, totuşi, prezenţa la ghişeu la eliberare”, explică Sorin Toarcea, şeful Biroului de Presă al Primăriei Braşov.

 

Cluj-Napoca: Au buton activ, spre deosebire de noi

La Cluj-Napoca nu mai este necesară prezenţa la ghişeu nici la eliberarea actelor. „Preluarea documentelor se realizează cu ajutorul unui site disponibil pentru toate instituţiile din ţară. Avem acolo postate actele necesare, care sunt depuse în aplicaţie. Tot acolo este urmărit stadiul cererii. După aprobare şi emiterea actului, cetăţeanul primeşte un mail şi acesta este încărcat pe platforma unde a depus actele, de unde poate fi descărcat în format electronic”, au explicat reprezentanţii Biroului de presă al Primăriei Cluj-Napoca.

Pe acelaşi site pe care se găseşte înscrisă Primăria lui Emil Boc este înscrisă şi Primăria Iaşi. Diferenţa majoră însă este că la fiecare act disponibil pentru Primăria de sub Feleac, în partea de jos a ecranului apare butonul-cheie „Lansează Solicitare”. În cazul Primăriei Iaşi, acest buton lipseşte, deşi există un parteneriat cu acest site.

 

Platforma care permite depunerea online a documentaţiilor de către clujeni

 

Se pot depune doar petiţii

Singurele operaţiuni online ce pot fi făcute în relaţia cu Primăria Iaşi sunt sesizările şi plăţile taxelor şi impozitelor. Dacă pentru petiţii procedura este simplă şi se realizează prin e-mail, pentru plata taxelor şi impozitelor este necesară depunerea unei hârtii, la coadă la aceleaşi ghişee de la Primărie. Cererea este adresată primarului şi vizează înscrierea ca utilizator al sistemului electronic de plată a impozitelor şi taxelor locale.

 

Nici la Consiliul Judeţean nu se poate

Ca în cazul Primăriei, singurele comunicări pe Internet cu această instituţie sunt petiţiile şi sesizările. Când vine vorba despre depuneri de acte, este obligatorie prezenţa la ghişeu. „Orice operaţiune care necesită achitarea unei taxe se face la ghişeu. Pentru orice altă acţiune nu este necesară prezenţa la ghişeu, se poate face prin e-mail”, spune Eliza Chirica, purtător de cuvânt al Consiliului Judeţean Iaşi.

 

Ce este e-direct.e-guvernare.ro

Acesta este numele site-ului unde este accesat Punctul de Contact Unic Electronic. Este o platformă de integrare a serviciilor de e-guvernare în Sistemul electronic naţional. Primăria Iaşi este prezentă cu informaţii despre două tipuri de documente, dar nu pot fi realizate operaţiuni.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: