fbpx
 

Student din Iaşi în inima uraganului Irma


Anarhie în Caraibe după Irma: jafuri în St. Martin, aeroport distrus, nu se dau vize de tranzit. Alex Lobdă, un student ieşean de la UMF, a fost prins de celebrul uragan Irma în insula St. Martin, unde îşi vizita tatăl. Acum vor să plece de acolo, pentru că a devenit extrem de periculos, dar nu pot. „Au scăpat infractorii din puşcării. Nu au apă, nu au mâncare şi după 6 seara atacă”, povesteşte Alex în scurta conversaţie cu prietenii din ţară.

 

Fotografiile trimise de Alex în ţară sunt şocante. Ce era acum câteva zile un paradis a ajuns o grămadă de rămăşiţe. „Avem apă, avem mâncare. Nu avem curent electric, nu avem Internet”, spune Alex, care încearcă, de când a fost măturată insula, să plece de acolo.

 

Ministerul de Externe încearcă să-i ajute

„Cea mai rapidă şi sigură cale de a pleca de aici este prin Puerto Rico. Procedurile implică însă o obţinere a vizei de la Statele Unite ale Americii, prin Ambasada din Londra, care a fost deja contactată. O prietenă de-a mea care era aici avea viză de Statele Unite şi a plecat deja, fără probleme”, spune Alex. A reuşit să vorbească câteva minute în ţară şi să transmită mamei că el şi tatăl său sunt în regulă.

Aeroportul Princess Juliana din St. Martin a fost distrus de uragan şi cele mai apropiate linii aeriene care zboară în Europa sunt în Puerto Rico, la aproape 400 km distanţă. Reprezentanţii Ministerului de Externe al României (MAE) susţin că ştiu problema şi că fac demersuri pe lângă autorităţile americane să-i scoată pe cei doi ieşeni de acolo. „Problema nu a fost uraganul în sine, a trecut. Au scăpat deţinuţii de prin puşcării, nu au apă, nu au mâncare. Şi este extrem de periculos, mai ales după 6 seara”, spune Alex care este motivul pentru care vrea să părăsească cât mai repede St. Martin.

 

Ipostază surprinsă de Alex după catastrofa din acestă mică insulă aflată între cele două Americi (foto mic)

 

A fost un coşmar

Cu o zi înainte ca uraganul Irma să izbească cu peste 300 km/h St. Martin, Alex şi-a petrecut orele de aşteptare bătând scânduri în geamurile tuturor caselor din zona în care locuia. Aşa s-au pregătit pentru ce avea să urmeze. În timpul uraganului, a reuşit să filmeze puţin vijelia de afară printr-o plasă de oţel de la un geam. „Noi nu suntem obişnuiţi cu asemenea furtuni, sunt pur şi simplu înspăimântătoare. Vezi un peisaj când te duci la adăpost, vezi altceva după ce a trecut”, mai spune Alex.

MAE a identificat, după trecerea uraganului Irma, 9 români în zonele afectate. 7 dintre ei în St. Martin, 2 în Insulele Virgine Britanice. Dintre cei 9, 3 erau din Iaşi, iar una dintre persoane a plecat deja şi a ajuns în siguranţă acasă, via Puerto Rico, având viză de SUA. Câteva zile mai târziu, și ceilalți români au ajuns teferi în zone sigure.

 

Un dezastru incredibil

Uraganul Irma, devenit acum furtună tropicală, a distrus insule întregi din Caraibe, unde numărul morţilor a fost de cel puţin 20. A fost clasificat drept uragan de categoria 5, cu vânturi de peste 300 km/h şi ar putea rămâne în istorie drept cel mai puternic înregistrat vreodată. ONU a estimat că un număr de maximum 37 de milioane de persone au fost sau vor fi afectate de acest dezastru. Martorii au vorbit despre clădiri întregi măturate într-o secundă, despre maşini zburând prin aer, iar în mediul online au apărut fotografii cu plaje rămase fără apă. Uraganul a „supt” apa Oceanului Atlantic, lăsând în urmă expuse, temporar, zone care erau pe fundul apei. Înainte de dezastru, zona era una dintre cele mai atractive din lume pentru turişti. Autorităţile vorbesc despre faptul că vor trece mulţi ani până se vor şterge toate urmele.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30