fbpx
 
Pasarela care nu există, dar schimbă vieţi

Pasarela care nu există, dar schimbă vieţi


Şapte familii acuză interesele oculte ale municipalităţii într-o situaţie limită. Mai mulţi proprietari de imobile din zona Elena Doamna sunt blocaţi de Pasarela Tătăraşi, care nu le permite să-şi vândă casele. Ironia sorţii este că acestă legătură dintre Bd. Anastasie Panu şi cartierul Tătăraşi este un proiect care nu va fi realizat.

 

O pasarelă care nu a intrat niciodată într-o abordare urbanistică serioasă în cei 27 de ani de la Revoluţie încă mai continuă să impună restricţii de construire şi să blocheze exercitarea unui drept fundamental pentru mai multe familii din zona Elena Doamna, şi anume acela asupra proprietăţii.

 

„Înadins vor să se dărâme casa peste noi”

Şapte proprietăţi din zona Elena Doamna sunt blocate de zeci de ani de o pasarelă de care urbaniştii Primăriei s-au debarasat demult. Cu toate acestea, pasarela care ar fi trebuit să facă legătura între Bd. Anastasie Panu şi zona Tătăraşi continuă să fie cuiul lui Pepelea pentru o mână de proprietari strânşi cu uşa între restricţii abuzive şi interese imobiliare. Pe strada Elena Doamna nr. 41, un imobil mixt cu proprietari şi chiriaşi ai Primăriei care refuză să se mute din centru, a devenit o capcană pentru cei care vor să îşi înstrăineze spaţiile. „Vrem să facem reparaţii la spaţiile noastre, dar nu putem din cauza spaţiilor care sunt ale Primăriei. Deşi sunt cu zidurile crăpate, iar casa e în prag de demolare, cei de la Primărie spun că sunt spaţii bune de locuit şi refuză orice intervenţie, punându-ne în pericol proprietăţile. Am auzit din foarte multe surse că înadins vor să se dărâme casa peste noi, ca să poate face un turn aici. Primarul ne-a spus că dacă vine cineva să cumpere, să vindem ce avem aici şi să ne luăm în altă parte, că ei nu pot repara, dar cine cumpără aşa ceva?”, a spus Mihai Hilohe, unul dintre proprietari. Peste indiferenţa celor din Primărie se adaugă şi cea a unui proprietar pe nume Ghera Gosian care deţine un apartament la etaj şi refuză consolidarea. Oamenii sunt convinşi că nu li se dă certificate de urbanism cu soluţie de reparaţii a clădirilor tocmai pentru ca acestea să cadă la primul cutremur, iar Primăria să vândă terenul.

 

Proprietarii de case de pe Elena Doamna sunt disperaţi

 

Desantul dezvoltatorilor imobiliari

Răspunsul dat de edil acestui om a fost schimbat la numai o lună distanţă prin promisiunea că Primăria va demola clădirea şi îi va reloca pe proprietari, iar pe chiriaşi îi va băga în alte locuinţe sociale. De la o promisiune la alta, oamenii continuă să îşi rişte vieţile în ruinele clădirii vechi de mai bine de un secol, care a fost vizată în ultima perioadă de mai mulţi dezvoltatori imobiliari. „Tot au venit pe aici şi s-au interesat de casă tot felul de oameni de afaceri, printre care şi cel care ridică turnul ăla de 14 etaje la câţiva metri mai încolo. A mai fost patronul de la Iasitex, care s-a arătat interesat să cumpere aici, da’ mai toţi s-au dat înapoi când au auzit că nu pot construi din cauza pasarelei ăsteia de care vorbeşte Primăria”, a spus Gicuţa Andronic.

Oamenii mai acuză faptul că Primăria îşi vinde imobilele din zonă către dezvoltatorii imobiliari, cum a fost cazul clădirii de pe stradela Albă nr. 1 din care au fost evacuaţi chiriaşii expres pentru a se vinde, dar nu intervin deloc în cazul clădirilor în care locuiesc şi proprietari, expres pentru a le scădea valoarea prin acumularea unui grad de uzură mai mare.  

 

Avere, natură moartă

Aglaia Şutaru a depus la Primărie, în anul 2012, o solicitare pentru întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) necesar construirii de locuinţe colective pe teren proprietate în suprafaţă de 2.700 metri pătraţi. Şi în acest caz s-a invocat interdicţia din Planul Urbanistic General, cu pasarela spre Tătăraşi. “La un moment dat, sătul probabil de câte ori i-am deschis uşa cu problema asta, primarul Chirica mi-a zis că o să cumpere Primăria terenul. Au făcut o evaluare care a scos un preţ de 300.000 de euro. Când am zis că s-a rezolvat treaba, am primit o adresă de la GIS-Cadastru că nu mai sunt interesaţi de achiziţia terenului. De atunci stăm şi ne uităm la el (n.r. la teren)”, a spus Aglaia Şutaru.

 

Unii grevaţi de pasarelă, alţii nici măcar de monumente

Arhitectul-şef al Iaşului nu a reuşit să formuleze un răspuns legat de această situaţie. „Vă rog să faceţi solicitare în scris şi vă voi răspunde”, a răspuns Alexandru Mustiaţă la întrebarea dacă mai este sau nu prevăzută vreo pasarelă între Anastasie Panu şi Tătăraşi. Singurul care a reuşit să ofere un răspuns coerent a fost viceprimarul Radu Botez. „Acea pasarelă care trebuia să facă legătura între A. Panu şi Tătăraşi nu se mai regăseşte în noul PUG, pentru că costurile unei astfel de pasarele şi timpii de execuţie ar da total peste cap bugetul şi circulaţia în oraş. Ea ar fi fost necesară, dar având în vedere diferenţele mari de bani, nu a intrat în discuţie aşa ceva”, a spus Botez. Cu toate acestea, viceprimarul a revenit asupra restricţiilor impuse de autoritatea locală şi a subliniat faptul că acestea pot fi ridicate doar prin intermediul unor PUZ-uri.

 

Aşa arată, în proiect, zona Elena Doamna de lângă Hotel Europa

 

Zonă de turnuri

După trendul zonei, dar şi după schiţele mai vechi, zona Elena Doamna ar urma să devină una exclusiv de turnuri. Deja, un investor a reuşit să străpungă breşa de securitate patrimonială care se ţesuse în jurul monumentului Biserica Albă şi să concesioneze nişte terenuri de la Primărie pentru edificarea investiţiei care constă într-un complex rezidenţial şi un turn de  birouri de 14 nivele. La 10 metri distanţă, însă, situaţia stă altcumva. „Restricţia nu se ridică automat, numai din intenţiile din PUG-ul nou. Dacă o astfel de restricţie nu este ridicată, nu ştiu, ea se ridică doar printr-o documentaţie care să aprobe această ridicare. Mai mult, cel care are acolo 400 de metri de teren nu va putea construi nimic, decât dacă mai cumpără o 1.000 de metri de teren, asta din cauza regimului de înălţime care va fi impus pe acea zonă. Nu vom mai da voie unuia care are 400 de metri de teren să facă o cabană, iar lângă el, unul să aibă 2.000 de mp şi să facă un turn de 10 nivele. Vrem să stabilim clar distanţe faţă de axul drumului, ca să putem lărgi anumite străzi şi să permitem anumite construcţii, ori numai case, ori numai clădiri cu un anumit regim de înălţime”, a spus Radu Botez. Acesta a susţinut că prin noul PUG este prevăzut un tunel care preia circulaţia din faţă de la Hotel Europa şi coboară pe stradela Elena Doamna până în B-dul Tudor Vladimirescu.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: