fbpx
Print this page
Cu sufletu-n Rai: Domnul Chirica fie lăudat că pavele la biserică a dat

Cu sufletu-n Rai: Domnul Chirica fie lăudat că pavele la biserică a dat


Doi dintr-o lovitură: se pun pavele pe strada ministrului Justiţiei şi a Arhiepiscopiei. Un contract public de lucrări al Primăriei, încheiat pentru pavelarea trotuarelor şi aleilor dintre blocuri, a fost deturnat în curtea unei parohii. În timp ce în curtea Bisericii Sf. Nectarie se prefigurează o lucrare monumentală, la câţiva zeci de metri distanţă, în spatele blocurilor din zonă, trotuarele sunt „presărate” cu cratere.

 

La Iaşi, drumul către Rai e pavat din finanţări publice. Aşa a procedat primarul Mihai Chirica, care s-a folosit de programul de reabilitare al trotuarelor şi aleilor dintre blocuri pentru a permite pavarea curţilor unor biserici din Arhiepiscopia Iaşilor. După ce a umplut curtea bisericii Sfântul Nectarie cu 30 de bănci inscripţionate cu textul „Primăria Iaşi”, săptămâna trecută, Chirica a dat dispoziţie firmei Symmetrica să paveleze toată curtea parohiei din Alexandru cel Bun.

Raportări false de lucrări

În imediata apropiere a Bisericii Sf. Nectarie, undeva în spatele blocurilor de pe strada Milcov, dar şi pe strada Muşatini, majoritatea trotuarelor sunt „sărite” de la beneficiile acestui program municipal de pavelare. Deşi erau trecute în program, o parte din trotuare sunt făcute, altele sunt uitate.

Un locatar din cartierul Alexandru cel Bun ne-a relatat cum a solicitat municipalităţii să se lucreze şi la trotuarul de la scara sa, iar funcţionarii s-au declarat miraţi deoarece în evidenţele lor întreaga zonă figura ca fiind finalizată. „Nu ştiu cum au prioritizat cei din Primărie aceste lucrări, dar aici s-a furat mult. În primul rând, Primăria, în calitate de beneficiar, avea obligaţia de a monitoriza această lucrare, dar firma contractată a făcut ce a vrut cu pavelele. De asta sunt trotuare sparte sau accidentate. Când am fost la Primărie şi le-am sesizat faptul că lucrarea nu a fost finalizată pe zonă, tocmai se făcea notă de comandă către Symmetrica să se pună pavele pe strada Pinului (stradă unde se află sediul Arhiepiscopiei Iaşilor şi vila ministrului Justiţiei, Tudorel Toader - n.r.) şi se vorbea ca, după finalizarea lucrării din curtea Parohiei Sf. Nectarie, să se revină pe zonele unde nu s-au făcut trotuarele”, a spus Petru Afloarei.

Pavelele stau pregătite pentru a fi aşezate în faţa Bisericii Sf. Nectarie

 

Preotul îl contrazice pe Buraga

Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, a negat contopirea contractelor publice cu lucrările din curtea Bisericii Sf. Nectarie şi a susţinut că acea lucrare este susţinută exclusiv de Parohie. Afirmaţiile lui Buraga sunt contrazise de părintele paroh, Petrică Lehaci. „Când vom sfinţi biserica va trebui să fie şi pe interior şi pe exterior aşa cum trebuie, de asta ne-am apucat de lucrările de pavare la care ne ajută Primăria, dar şi persoane fizice şi juridice, pentru că trebuie să terminăm aceste lucrări. Ne ajută cu toţii pentru că biserica este a Iaşului, până la urmă”, a spus părintele Lehaci.

Potrivit muncitorilor de la Symmetrica, cei care fac lucrarea din curtea parohiei, achiziţia unui metru pătrat de pavele de tipul celor care se montează acolo costă 90 de lei, la care se adaugă şi o manoperă specială. Ţinând cont de faptul că suprafaţa pe care se montează aceste pavele sare de 2.000 de metri pătraţi, pe care urmează a se monta inclusiv borduri şi rigole, reiese o lucrare de sute de mii de lei. Toate aceste lucrări sunt menite să marcheze slujba de sfinţire a Bisericii Sf. Nectarie, programată pentru 15 noiembrie.

 

Pentru unii s-a putut, pentru alţii, nu

 

Pavele de 2,7 milioane de euro

În 2013, atunci când a debutat acest program de pavare, s-a semnat un contract, în urma unei licitaţii publice, pentru modernizarea trotuarelor şi aleilor pietonale în cartiere, pentru o suprafaţă de 25.000 metri pătraţi. Valoarea contractului s-a ridicat la 3.038.000 lei. S-a lucrat în special în zonele Alexandru cel Bun, Dacia, Tătăraşi, Mircea cel Bătrân şi zona centrală, pe perioada a 12 luni.

În 2015, tot în urma unei licitaţii publice, s-a semnat un contract de lucrări pentru o suprafaţă de 30.000 metri pătraţi, cu o valoare de 3.455.259,38 lei. S-au avut în vedere cartierele Galata, Nicolina, Bucium, Păcurari, Tătăraşi, Copou, zona centrală, Alexandru cel Bun, Cantemir, Dacia şi Metalurgiei. Durata contractului a fost de 18 luni.

În 2016, contractul de lucrări a fost semnat pentru o suprafaţă de 50.000 metri pătraţi, valoarea fiind de 5.687.439 lei, iar durata de 24 de luni. De astă dată s-au „atacat” în special zona centrală, Cantemir, Tătăraşi, Nicolina, Metalurgiei şi Canta.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare