fbpx
 
Fals grosolan în Primăria lui Chirica

Fals grosolan în Primăria lui Chirica


Un proiectant ieşean a descoperit falsuri incredibile în eliberarea unui PUZ în Galata. E ca într-o conspiraţie a unui sistem corupt până în măduva oaselor. Populaţia  a fost informată de construirea a 6 blocuri pe Şoseaua Iaşi-Voineşti, iar în Consiliul Local s-au votat 12 blocuri. Miza financiară este uriaşă: se înghesuie zeci de blocuri, se umple dealul de betoane. Marius Bodea (PNL) acuză şefii Primăriei de fals premeditat, spunând că profitul la 12 blocuri este de 4 milioane de euro.

 

Ieşeanul Iulian Grumăzescu susţine că Primaria a dezinformat publicul atunci când a prezentat un proiect imobiliar cu 6 blocuri, pe Şoseaua Iaşi-Voineşti, iar în realitate în Consiliul Local s-au votat 12 blocuri. Descoperirea sa, sesizată iniţial şefilor Primăriei, a fost ignorată, astfel ca acesta a fost în audienţă la consilierii locali PNL, care au făcut verificările şi au preluat cazul.

 

Achiţei cumpără de la Siminiceanu

Planşa cu PUZ-ul urcat pe site-ul Primăriei, pentru dezbatere publică, conţine 6 blocuri dispuse pe 12.559 mp, spaţii verzi mult mai largi, 152 locuri de parcare, iar regimul de înălţime este de maxim 12 m (la coamă sau atic). Este singura informare a publicului pe acest proiect, fiind urcată pe site-ul Primăriei pe 24 noiembrie 2016, şi a rămas neschimbată până în ziua de astăzi. PUZ-ul era solicitat de Prima Proprietăţi, aparţinând omului de afaceri Eusebiu Siminiceanu.

La acea dată, Siminiceanu vânduse deja terenul, cu tot cu PUZ, către dezvoltatorul Gheorghe Achiței. Reprezentanţii acestuia spun că au cerut modificarea PUZ, creşterea CUT (coeficientul de ocupare a terenului)  de la 1,05 la 1,26 – adică, practic, la 12.559 mp de teren ai voie să construieşti în total 15.824 mp. Şi s-a ajuns de la 6 blocuri la 12 blocuri ceva mai mici.

 Marius Bodea și Iulian Grumăzescu explică erorile din proiectul adoptat de CL Iași

 

Avize luate în mare viteză

Reprezentantul lui Achiţei spune că în februarie-martie 2017, proiectul cu 12 blocuri a trecut şi prin Comisia de Oportunitate (formată din specialişti), cât şi prin Comisia de Urbanism (formată din consilieri locali). Acum, spaţiile verzi au devenit mult mai mici, locurile de parcare s-au redus de la 152 la 80, iar regimul de înălţime s-a modificat de la maxim 12 metri, la 12 m la cornişă, ceea ce permite adăugarea unei mansarde. Practic, densitatea apartamentelor a devenit sufocantă, locul se va umple de betoane, maşinile se vor înghesui pe marginea drumului, gunoaiele vor fi colectate în spaţii aflate chiar sub geamul locatarilor.

 

Una se anunță, alta se votează

Cetăţeanul Grumăzescu reclamă însă că singura informare a publicului a fost cea cu 6 blocuri şi că, mai mult, in anexa care însoţeste Hotărârea de Consiliu Local care aprobă PUZ-ul, toate datele prezentate sunt din vechiul proiect, cel cu 6 clădiri, nu cu 12. Eroarea este grosolană. Planşa supusă votului consilierilor locali este cu 12 blocuri, dar indicatorii sunt cei pentru 6 blocuri. „Inducerea în eroare a publicului şi prezentarea unui memoriu fals în Consiliul Local m-au făcut să suspectez o încălcare flagrantă a legii”, spune Iulian Grumăzescu.

 

Planșa prezentată pentru informarea publicului. Apar 6 blocuri. Această planșă este și în prezent pe site-ul Primăriei

 

Explicațiile constructorului

Reprezentanţii constructorului minimalizează dezvăluirea: „CL a votat ceea ce au propus Comisiile de Urbanism şi de Oportunitate. Planşa supusă votului a fost cu 12 blocuri, aşa cum se aprobase în comisii. Informarea publicului s-a făcut într-o fază incipientă, legea este evazivă, spune să fie făcută înainte de şedinţa Consiliului Local, dar nu spune în ce fază a proiectului să fie făcută. Primăria o face din faza cererii de autorizare, ca publicul să ştie din start ce se pregăteşte, iar ulterior mai apar modificări. Dacă o faci în faza finală, publicul spune că nu are timp să se informeze”.

 

Marius Bodea: „Sunt PUZ-uri date cu dedicație”

Miza blocurilor de pe platoul Galata (în panta care urcă spre Miroslava) este uriaşă, fiind calculată în milioane de euro. Modificarea de la 6 la 12 blocuri a fost evaluată de deputatul PNL Marius Bodea, cel care a făcut o conferinţă de presă pe subiect, la 4,2 milioane de euro.

„Acest fals primitiv, făcut într-o manieră golănească, arată că la nivelul Primăriei municipiului Iași s-a instalat un grup infracțional organizat, care crează avantaje persoanelor din cercul de influență al primarului Mihai Chirica. Trebuie neapărat elaborat acel Plan Urbanistic General, document definitoriu pentru orice urbe. O altă obligație este existența unui Registru al Spațiilor Verzi. Iașul este printre puținele orașe din România care nu are aceste documente. În cazul Primăriei Iași este vorba despre o tergiversare cu premeditare, pentru a permite realizarea cu dedicație a unor Planuri Urbanistice Zonale persoanelor apropiate celor din Primărie și pentru a le permite acestora să construiască unde, cum și când doresc acestea“, zice Marius Bodea.

 

Planșa votată în Consiliul Local conține 12 blocuri. Inadvertența este crasă

 

O rețetă financiară care distruge o suburbie

Gheorghe Achiţei vrea să construiască 12 blocuri în prelungirea altor 6 blocuri finalizate şi vândute anul trecut. Cum urci pe Şoseaua Iaşi-Voineşti, în apropiere de vârful pantei, vizavi de fosta pepinieră pomicolă, sunt 13 blocuri pe dreapta. Au parter, 3 etaje şi mansard ă şi sunt înghesuite unele în altele. Primele 7 au fost construite de un basarabean, Ruslan, iar următoarele 6 de ieşeanul Gheorghe Achiţei. Apartamentele sunt mici dar foarte ieftine, anul trecut fiind vândute cu 600 euro/mp (fără TVA). Dacă reţeta ar fi păstrată şi la viitoarele 12 blocuri, rezultă un profit pe metru pătrat de 300 de euro. La 15.824 mp construiţi, rezultă un profit de 4,7 milioane de euro. Se adaugă însă şi cheltuielile pe amenajarea parcărilor şi a spaţiului verde. Între 3 şi 4 milioane de euro este profitul curat.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, s-a limitat să declare: „Vom verifica veridicitatea acestor informații”.

 

Grumăzescu: „Nimic politic în demersul meu”

Iulian Grumăzescu afirmă că reprezintă mai mulţi locuitori din zona Galata şi precizează că nu are nicio adversitate personală nici faţă de devoltatorul Achiţei, nici faţă de primarul Mihai Chirica şi că singurul său interes este stoparea unor abateri grave de la legile de urbanism: „Eu am plecat de la Gară şi m-am mutat aici tocmai ca să scap de blocuri, de poluare şi de aglomeraţie. Iar acum se construiesc aceşti monştri care ne distrug liniştea. Eu sunt proiectant şi ştiu atenţia cu care angajaţii Primăriei calculează indicatorii la centimetru, nu fac nicio greşeală. Aceste aşa-zise erori sunt grosolane şi nu sunt întâmplătoare”.

Urmăriți rândurile marcate în expunerea de motive a HCL de aprobare a PUZ-ului cerut de Gheorghe Achiței. Motivarea se bazează pe certificat de urbanism și aviz al Comisiei de Oportunitate în care era vorba de 6 blocuri, nu de 12 blocuri!

 

Marile abateri ale acestui proiect

Flagrant este că Hotărârea CL care aprobă PUZ-ul lui Achiţei invocă un aviz al Comisiei de Oportunitate dat tocmai în 2015, când se vorbea doar de 6 blocuri.

De asemenea, flagrant este că Primăria postează pentru informarea publicului o planşă cu 6 blocuri în noiembrie 2016, menţiond că dezbaterea a fost cerută de firma lui Siminiceanu, or acesta vânduse deja proiectul din iulie 2016, deci cu patru luni mai devreme. Se suspectează că s-a evitat astfel expunerea lui Gheorghe Achiţei.

Flagrant este şi faptul că în zona Galata regimul de înălţime prevăzut este P+1, înălţimea maximă 12 metri, or proiectul lui Achiţei este P+3 şi ajunge la 15 metri. Blocurile construite de acesta până acum în aceeaşi zonă au P+3+M, invocând o creştere cu 20% a parametrilor iniţiali, o dispensă oferită de lege.

 

Se încalcă legea din start

Cel mai grav în acest caz este că modificările aduse proiectului fac imposibilă respectarea acelui CUT de maxim 15.824 mp. Calculul matematic arată că nu poţi face 12 blocuri cu parter şi patru etaje, rămânând într-un CUT de 1,26. Aceasta se va vedea la recepţie.

 

PNL nu mai votează niciun PUZ

Reprezentanții PNL Iași susțin că nu vor mai vota în viitor niciun PUZ supus aprobării Consiliului Local.

„Vorbim despre un caz penal. Am hotărât să nu mai votăm niciun PUZ nici în Comsia de Urbanism și nici în plen, până când PUG-ul nu va fi aprobat. Cerem demisia primarului Mihai Chirica pentru că fie nu a știut ce fac funcționarii săi, fie totul s-a întâmplat cu știrea sa. Vom sesiza organele de anchetă penală și cel responsabil trebuie să răspundă. În plus, vom solicita prefectului să atace în contencios administrativ Hotărârea Consiliului Local. Atacarea va duce la suspendarea hotărârii până la judecarea cauzei. Dacă prefectul nu va da curs cererii îl vom considera părtaș acestui fals“, adaugă Marius Bodea.

 

Timofciuc: „Primăria întreţine voit haosul urbanistic”

Răzvan Timofciuc, consilier local din partea PNL, a precizat că gupul de consilieri ai PNL lucrează la un proiect de hotărâre de Consiliu Local pentru a impune un număr minim de metri pătraţi de spaţiu verde per locuitor ce vor trebuie asiguraţi de către dezvoltatorii imobiliari.

 

„Noi ne gândim ca în proiectul de hotărâre să impunem dezvoltatorilor imobiliari să asigure minim 20 mp spaţiu verde/cap locuitor, norma impusă de UE fiind de 26 metri. Astfel de HCL există în Constanta, Timişoara, Oradea şi alte oraşe mari.  Actuala politică urbanistică la nivelul Primăriei Iaşi este una retrogradă. Pe termen lung, va avea efecte extrem de nocive. Administraţia PSD nu înţelege că dezvoltarea unui oraş nu înseamnă doar betoane şi asfalt, ci o comunitate în jurul căreia este cetăţeanul, individul. Iar oraşele moderne, unde sunt administraţii care gândesc vizionar, se concentrează pe configurarea spaţiilor urbane care duc la creşterea calităţii vieţii: mai mult spaţiu verde, mai multe zone redate pietonilor şi cetăţenilor, mai  multe zone transformate în piaţete publice. Primăria Iaşi face tocmai opusul: întreţine voit haosul urbanistic, fără reglementari clare puse investitorilor, fără preocupare pentru dezvoltarea armonioasă a oraşului. Şi face toate aceste pentru că, din urma acestui haos urbanistic, profită o mână de potentaţi din jurul primarului Chirica”, a spus Răzvan Timofciuc, consilier local PNL Iaşi.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: