fbpx
 
Şefa ISJ, în război cu Blue Air: vacanță ratată la Barcelona

Şefa ISJ, în război cu Blue Air: vacanță ratată la Barcelona


Familia Genovevei Farcaş, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean, a primit despăgubiri de 1.200 de euro după ce cursa Iaşi-Barcelona la care avea locuri a decolat cu o întârziere de peste 7 ore. Aceleaşi sumă au încasat-o alte două familii de ieşeni. Toţi aceşti pasageri au cerut însă, în instanţă, daune morale de la Compania Blue Air.

Cele trei familii au achiziţionat, în noiembrie anul trecut, bilete pentru zborul Iaşi- Barcelona din 25 aprilie 2017.

 

Refuzaţi iniţial de la despăgubire

Însă, după ce au făcut check-in-ul şi au fost îmbarcaţi, au aflat cu stupoare că avionul nu va mai decola din cauza unor probleme tehnice. Astfel, toţi pasagerii au fost debarcaţi şi preluaţi de o altă aeronavă, dar după şapte ore şi jumătate, timp în care au aşteptat în aeroportul din Iaşi.

După ce s-au întors din vacanţă, Genoveva Farcaş, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean, soţul şi copilul, precum şi ceilalţi 6 ieşeni, au cerut despăgubiri de la Blue Air- Airline Management Solutions SRL, dar iniţial au fost refuzaţi. Astfel, clienţii au trimis companiei notificări şi au deschis, în iunie, trei procese la Judecătoria Iaşi, toţi fiind reprezentaţi de avocata Mihaela Ciobanu. Aceasta este,  unul dintre reclamanţii din dosar.

 

O zi de vacanţă ratată

Reclamanţii solicitau pentru fiecare câte 400 de euro compensaţii, plus dobânda aferentă, câte 600 de euro daune morale pentru fiecare dintre cele trei familii şi cheltuieli de judecată. „La aprecierea acestei sume (600 euro daune morale - n.r.) vă rugăm să aveţi în vedere că întârzierea de şapte ore şi jumătate a condus la pierderea de către reclamanţi a unei zile de vacanţă, iar întregul program al sejurului a fost regândit pentru a putea cuprinde şi obiectivele care trebuiau vizitate în ziua pierdută”, se arată în acţiunile reclamanţilor, care menţionează şi că nu au fost informaţi despre durata întârzierii decât după două ore şi jumătate de la data decolării anulate.

 

Compania a plătit câte 400 de euro tuturor

Între timp, în iulie, compania a depus în conturile ieşenilor compensaţii de câte 400 de euro pentru fiecare reclamant, în total 3.600 de euro. Însă, aceştia au decis să continue procesele pentru plata dobânzii, a daunelor morale şi a cheltuielilor de judecată.

Compania Blue Air a cerut magistraţilor respingerea acţiunilor. „În ciuda acestor întârzieri, Blue Air şi-a îndeplinit obligaţia de a transporta pasagerii la destinaţia acestora finală. Siguranţa pasagerilor şi a echipajelor noastre este cea mai importantă prioritate pentru noi, iar în această privinţă nu putem accepta niciun compromis”, se precizează în întâmpinarea depusă de companie. Mai mult, reprezentanţi Blue Air susţin că reclamanţii nu mai pot cere alte despăgubiri odată ce le-au fost plătite compensaţiile conform Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului din 2004.

 

Curg reproşurile

„Considerăm că lipsa de informare din partea pârâtei, lipsa de organizare a acesteia cu privire la masă ne-a afectat atât fizic, cât şi psihic, urmând ca instanţa să oblige pârâta la palata daunelor morale solicitate”, mai susţin reclamanţii. Aceştia explică şi că spre Barcelona ar fi călătorit în 25 aprilie peste 170 de persoane, iar pe toată durata celor peste 7 ore de aşteptare li s-a dat câte o apă şi un sandvici. Ori, acelaşi regulament prevede că, în cazul întârzierii, compania de transport aerian trebuie să ofere asistenţă constând în mese şi răcoritoare proporţionale cu timpul de aşteptare. 

Genoveva Farcaş nu a putut fi contactată pentru a-şi spune punctul de vedere legat de acest proces. Procesele au termene la Judecătoria Iaşi în noiembrie şi decembrie.

 

Cei de la Blue Air au fost puşi la plată într-un proces similar de la Iaşi

 

Alt ieşean: 800 de euro compensaţii

Alţi doi ieşeni au obţinut în instanţă compensaţii de 800 euro de la Blue Air după ce zborul lor din 6 mai 2016, de la Londra-Luton spre Iaşi a avut o întârziere de peste 3 ore. Compania aeriană nu a contestat decizia dată de magistraţi în vara acestui an.

Potrivit Regulamentului 261/2004 a Parlamentului European, pasagerii au dreptul la compensaţii financiare de 250, 400 sau 600 de euro în cazul disconfortului creat de întârzierea prelungită a zborului. Sumele sunt stabilite în funcţie de distanţă.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: