fbpx
 
Scandal: Indiana SRL a dat afară din restaurant un client homosexual

Scandal: Indiana SRL a dat afară din restaurant un client homosexual


Firma care deţine Restaurantul Moara de Foc s-a ales cu o amendă de 5.000 de lei pentru că ar fi discriminat un client pe criteriul orientării sexuale. Sancţiunea a fost aplicată de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Reprezentanţii firmei care administrează restaurantul neagă acuzaţia şi au făcut contestaţie la Curtea de Apel Iaşi.

Plângerea împotriva SC Indiana SRL, societatea care administrează Restaurantul Moara de Foc, a fost depusă la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de un cadru universitar din Iaşi, care a reclamat că a fost discriminat de patron şi unii angajaţi pe criteriul orientării sexuale.

 

Te rog, părăseşti spaţiul”

Tânărul, care susţine că frecventa locaţia de peste opt ani, ar fi venit acolo şi în 5 septembrie anul trecut, însoţit de două persoane. După ce s-ar fi aşezat la masă, managerul restaurantului i-ar fi spus să plece, deoarece ar fi existat anumite „discuţii” şi nu mai poate fi servit.

Oricum, ne-am săturat de alte discuţii despre homosexuali. Te rog, părăseşti spaţiul restaurantului, nu eşti binevenit, găseşte-ţi altă locaţie! Nu-ţi convine decizia, poţi să vorbeşti cu patronii, dar ei au decis asta!”, a povestit una dintre tinerele care îl însoţeau pe T.D. că ar fi spus angajatul restaurantului.

Citatul este preluat din hotărârea CNCD care a analizat plângerea lui T.D. Şi tinerei i s-ar fi recomandat să plece, invocându-se că se poate „motiva orice criteriu în selecţia clienţilor”.

 

Ţi-a venit gagica!”

Unul dintre martorii din acest caz au susţinut că a asistat la o discuţie a unor angajaţi despre clientul homosexual căruia „şefii doresc să îi pună interdicţie, dar doresc să-l provoace, astfel ca interdicţia de a frecventa restaurantul să fie credibilă”.

Uite, colega! Ţi-a venit gagica, ajut-o să se aşeze”, a arătat o altă martoră că ar fi spus unii ospătari la vederea tânărului, precizând că, şi în alte ocazii în care l-a însoţit pe T.D. la restaurant, ar fi surprins frânturi din discuţii în care se foloseau termeni calomnioşi la adresa acestuia.

Reprezentanţii SC Indiana SRL au menţionat însă că tânărul nu a sesizat niciodată conducerea societăţii despre fapte săvârşite de angajaţi în orele de program, despre atitudini sau gesturi din care să se deducă direct sau indirect că ar fi fost discriminat, se arată în hotărârea CNCD. Aceştia au mai explicat că, legat de incidentul din septembrie 2016, în afară de declaraţia unei persoane care îl însoţea pe tânăr, nu sunt alte dovezi, iar susţinerile altor doi martori nu pot fi luate în considerare pentru că pretinsele fapte ar fi fost săvârşite în afara termenului legal de un an de la momentul faptei, termen în care pot fi făcute sesizări la CNCD.

 

S-a ajuns la proces

CNCD a constatat însă că T.D. a fost discriminat, fiindu-i refuzat accesul la serviciile oferite de restaurantul „Moara de Foc” pe criteriul orientării sexuale, aspecte confirmate de mai multe declaraţii ale martorilor. „Atitudinea angajaţilor şi a conducerii restaurantului reclamat în prezenta cauză, acţiuni ce fac obiectul prezentei sesizări, au caracter discriminatoriu la adresa petentului, pe criteriul orientării sexuale şi creează o atmosferă ostilă, degradantă, umilitoare la adresa tuturor persoanelor ce au o altă orientare sexuală (...) Atitudinea angajaţilor şi a conducerii restaurantului creează o deosebire pe baza orientării sexuale, care are ca efect restrângerea exercitării, în condiţii de egalitate, a dreptului la demnitate”, se arată în hotărârea CNCD.

Prin urmare, Consiliul a sancţionat SC Indiana SRL, prin reprezentant Marian Creţu, la o amendă contravenţională de 5.000 de lei. Sancţiunea a fost însă contestată la Curtea de Apel Iaşi.

 

Patron: Era un client „scandalagiu”

Patronul restaurantului are însă o cu totul altă variantă. „Nu este vorba de nicio discriminare. Nu m-au interesat înclinaţiile sexuale ale dumnealui. Nici nu îl cunosc. Consuma băuturi alcoolice, făcea scandal, din acest motiv a fost rugat să plece din restaurant. Plus că la data respectivă era ora 2.00, ori noi închidem la 11.00”, a declarat Marian Creţu, patronul restaurantului Moara de Foc.

Acesta a subliniat că ieşeanul care reclama că era discriminat nu era la primul incident de acest fel. „Greşeala a fost că atunci când făcea scandal nu a fost chemată intervenţia (firma de pază n.r.). A deranjat clienţii, a deranjat angajaţii, îi şicana. Un angajat a şi plecat din cauza lui”, a mai arătat patronul.

 

Declaraţie

Am fost discriminat! Hotărârea CNCD este elocventă în acest sens, iar restaurantul a primit amendă contravenţională pentru faptele comise”

T.D., pentru REPORTER DE IAŞI

 

Declaraţie

Colegiul director constată că partea reclamată a manifestat un comportament care a dus la crearea unui cadru intimidant faţă de petent şi faţă de persoanele ce au o altă orientare sexuală, încălcându-se dreptul la demnitate şi dreptul de a accesa, în condiţii de egalitate, serviciile oferite de prestatori. Aceste fapte reprezintă discriminare”

Fragment din hotărârea CNCD

 

Şi firma de transport persoane SC Trans Polosam SRL Iaşi a fost sancţionată recent de CNCD, dar cu avertisment, după ce, în luna aprilie, un angajat l-a dat jos din autobuz pe Petrică Iordache, un nevăzător din Paşcani, pe motiv că era însoţit de un câine-ghid. Firma a contestat sancţiunea la Curtea de Apel Iaşi arătând că bărbatului i-ar fi fost refuzat accesul în maşină pentru că nu a prezentat actele patrupedului.

Cazul a făcut mare vâlvă pe reţelele sociale, liderul PSD, Liviu Dragnea şi ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, cerând să se facă verificări în acest caz din partea instituţiilor abilitate.


Citeste si...
Nota
(6 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30