Sambata, 15 12 2018
Şcoală intensivă pentru IT-işti: se bat multinaţionalele pe ei

Şcoală intensivă pentru IT-işti: se bat multinaţionalele pe ei

Există la Iaşi o şcoală unde sunt oferite trei tipuri de cursuri pentru cei care doresc să se angajeze la firmele de IT. Se pot înscrie şi cei mai puţin familiarizaţi cu domeniul sau care nu sunt neapărat tineri n 25% dintre absolvenţii de până acum s-au angajat pe specializarea pe care au urmat-o în cadrul acestei şcoli.

 

Domeniul IT este unul dintre puţinele sectoare economice care a cunoscut o creştere constantă în ultimii ani în Iaşi. Nevoia de forţă de muncă în acest domeniu a atras după sine şi apariţia unor programe de instruire a celor care aleg reconversia profesională.

 

Accent pe competenţele reale

Explicaţia pentru apariţia unei Şcoli Informale de IT este dată de site-managerul proiectului de la Iaşi, Dan Zaharia. „Unul dintre pilonii programelor noastre educaţionale este învăţarea prin practică, direct de la specialiştii din domeniu. Cursanţii noştri câştigă aptitudini pe parcursul cursurilor prin proiectele practice oferite de către mentori. Informală înseamnă şi că acordam o atenţie sporită dobândirii de competenţe reale în domeniu, practicii şi aplicabilităţii, şi nu chestiunilor formale, «hârtiilor». Documentele, sigur, vin ca să concluzioneze absolvirea cursurilor, dar nu sunt scopul cursanţilor şi nici al scolii“, spune Dan Zaharia.

 

Cum poţi ajunge rapid IT-ist

Urmând cursurile unei astfel de şcoli poţi să lucrezi în domeniul IT pornind de la zero cunoştinţe în acest domeniu. „Şcoala informală de IT de la Iaşi are trei categorii de cursuri. Prima categorie este cea de Iniţiere în IT, durează două luni şi este adresată celor mai puţin familiarizaţi cu domeniul IT-ului. A doua categorie este de Pregătire, durează cinci luni şi pot participa cei care au cunoştinţe de bază în IT. În această categorie pot alege între programare Java, .NET, PHP, testare manuală sau administrare baze de date. Cea de-a treia categorie este de Specializare unde, la Iaşi, avem cursul de Business Analysis care se desfăşoară tot pe o durată de cinci luni“, precizează Zaharia.

Cursurile au loc în sălile de curs ale spaţiului tehnologic Fab Lab Iaşi, iar costurile programelor educaţionale depind de durata cursului. Cel de Iniţiere în IT ajunge la 500 euro, cel de testare manuală la 1.000 de euro, iar restul cursurilor la 1.250 euro, inclusiv TVA, sume care pot fi plătite în tranşe lunare.

 

Ce-ţi garantează şcoala

Urmând cursurile unei astfel de şcoli, cursanţii obţin cunoştinţe, dar află şi situaţii practice, provenind chiar din mediul profesional IT. Toate cunoştinţele acumulate în cadrul Şcolii informale de IT pot fi aplicate ulterior într-un job în IT întrucât curricula este actualizată în funcţie de tehnologiile utilizate în piaţă. Mentorii cursurilor sunt specialişti practicieni din domeniul IT, specialişti care în timpul zilei lucrează în cadrul companiilor de IT din Iaşi, iar seara predau şi îndrumă cursanţii Şcolii informale.

Şcoala informală de IT oferă îndrumare pentru specificul fiecărei persoane şi urmăreşte integrarea a câtor mai multe persoane în IT şi nu are în obiectiv doar creşterea numărului de cursanţi ai Şcolii“, menţionează Zaharia.

Mai mult, după absolvirea unui astfel de curs, şcoala facilitează angajarea cursanţilor prin păstrarea legăturii cu companiile de IT din Iaşi şi punerea în contact a cursanţilor cu acestea. „Cea mai importantă modalitate de facilitare a angajării este prin oferirea de informaţii actuale din domeniu, cu ajutorul mentorilor noştri“, adaugă site-managerul Şcolii Informale de IT.

 

Cursanţi persoane de toate vârstele

În Iaşi, din 2015, de când şi-a început activitatea, Şcoala Informală de IT are aproximativ 350 de absolvenţi, dintre care 25% s-au angajat ulterior pe specializarea pe care au urmat-o în cadrul programului absolvit. „Echipa noastră colaborează cu cele mai mai companii de IT din Iaşi şi principiul după care ne ghidăm împreună cu acestea este că nu contează vârsta, ci motivaţia şi dorinţa de a învăţa. Am avut cursanţi persoane de toate vârstele care şi-au arătat dorinţa adevărată de a învăţa permanent şi asta le-a asigurat un loc în industria IT“, afirmă Dan Zaharia.

 

Încă este cerere pe piaţă

Potrivit specialiştilor, piaţa de IT din Iaşi are nevoie de mai multe programe de reconversie profesională spre acest domeniu de activitate. Astfel, în Iaşi există mai multe variante pentru cei care îşi doresc o reconversie profesională şi aleg domeniul IT.

Alţi jucători pe piaţa ieşeană a trainerilor în acest domeniu sunt Wantsome – „Academia prietenoasă de IT“, fondată de Iuliana Anton şi Enciu Stoica, sau EnerEd IT Academy, fondată de Cristi Pascal şi Radu Şoimu.

Toate aceste şcoli asigură instruire în web development, programare Java, programare iOS, programare Android sau software testing. Calitatea şcolarizărilor este garantată de parteneriatele încheiate cu Microsoft, Apple, Cisco sau Linux. Costul cursurilor variază între 500 şi 2.000 de euro, în funcţie de durată şi complexitate.

Dan Zaharia este liantul dintre absolvenţi şi firme

 

Salariu din prima: 700-800 de euro

Salariul unui informatician debutant în Iaşi este în momentul de faţă de aproximativ 700-800 de euro, dar, după primul an, poate ajunge la 1.500 de euro. Potrivit statisticii, în Iaşi sunt în prezent peste 12.000 de angajaţi în acest domeniu. „Ca absolvent al Şcolii informale de IT, o persoană poate ocupa o poziţie de junior, aşadar salariul va fi unul de junior, iar evoluţia depinde de politica internă a fiecărei companii“, conchide Dan Zaharia.

Declaraţie

O situaţie care devine din ce în ce mai îngrijorătoare este aceea că în ultimii ani vorbim despre un deficit foarte mare pe piaţa muncii din România în ceea ce priveşte câteva sectoare: IT-ul, construcţiile şi agricultura. Dacă mâine sunt 12.000 de absolvenţi de IT, ei vor fi imediat absorbiţi de piaţă în următoarea săptămână

Declaraţie recentă a ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu.

Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2018 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Clipul zilei

Go to top