fbpx
 
Ambrosie versus Prunea:  un pic mai bine cu bani mai puţini

Ambrosie versus Prunea: un pic mai bine cu bani mai puţini


O comparaţie între mandatele fostului şi actualului preşedinte de la echipa de Liga I CSM Politehnica. Echipa are mai multe puncte decât în ediţia trecută, mai mulţi spectatori, dar, la fel ca anul trecut, şanse mici de a intra în play-off n Deşi bugetul de salarii a scăzut cu 30%, dependenţa de bugetul local a rămas aceeaşi, iar cooptarea unui asociat privat a eşuat. Tot la capitolul negativ se situează tripla eliminare a antrenorului Flavius Stoican

După cel mai zbuciumat început de sezon competiţional, jucătorii de la CSM Politehnica Iaşi au intrat în vacanţă. Echipa lui Stoican încheie anul pe locul 8, cu 30 de puncte. La distanţă de patru puncte de locurile 6 şi 7 şi la cinci de locul 5, ieşenii continuă să spere, totuşi, la intrarea în play-off. La fel au stat lucrurile şi campionatul trecut, dar ultimele etape din sezonul regulat au fost un fiasco.

 

Bani mai mulţi, dar şi datorii mari

După ce, în vară, preşedintele Florin Prunea a fost îndepărtat din Copou, Primăria s-a întors din nou cu faţa către club, iar banii de la Fundaţia Sportului Ieşean au început să revină în cont. În sezonul 2016/2017, suma alocată de la bugetul local pentru echipă nu a depăşit 6,6 milioane de lei, iar pentru sezonul 2017/2018, gruparea din Dealul Copoului va primi 8,1 milioane de lei.

Clubul a primit cu 1,5 milioane de lei mai mult decât în perioada Prunea, dar o observaţie importantă: o bună parte din sumele încasate de noua administraţie au mers spre plata unor datorii de 6,5 milioane de lei acumulate în timpul mandatului fostului preşedinte. Iar aceste datorii încă nu au fost achitate total.

O diferenţă faţă de bugetul din ediţia trecută este şi la capitolul salarii. Într-un articol din Ziarul de Iaşi, din luna octombrie, preşedintele Adrian Ambrosie a precizat că în lunile iulie, august şi septembrie 2016, în timpul lui Prunea, pentru salariile tututor angajaţilor clubului s-au plătit între 454.000 şi 505.000 lei, iar în perioada similară din 2017 sumele s-au situat între 321.000 şi 366.000 de lei.

Spre deosebire de campionatele trecute, este posibil ca în perioada următoare, după mult timp, clubul să facă ceva bani din transferuri, principalul vizat fiind Qaka, pe care se cer minimum 500.000 de euro, doar 85% urmând să intre însă în conturile CSM Politehnica.

 

Statistica, de partea lui Ambrosie

După 22 de etape jucate, echipa de acum ocupă locul 8 în clasament, cu 30 de puncte acumulate şi un golaveraj de 27-29. Cifrele sunt mai bune faţă de sezonul trecut, când, după etapa 22, Poli era pe locul 9, avea 26 de puncte şi un golaveraj de 23-24. De remarcat că atunci, până la finalul campionatului, Iaşul a mai strâns doar trei puncte, mai puţin decât are acum, cu patru etape înainte de final.

Şi jocul echipei s-a schimbat, mai multe persoane din lumea fotbalului autohton considerând Iaşul o echipă care practică un fotbal plăcut ochiului.

Probabil în relaţie cu acest lucru se află o statistică întocmită de Liga Profesionistă de Fotbal. După 22 de etape, Poli are o medie de 3.400 de spectatori pe meci şi se află pe locul 5 în topul Ligii I. Spre comparaţie, anul trecut, tot după 22 de etape, Iaşul avea o medie de 2.500 de spectatori şi era pe locul 7.

 

Paraschiv: „Schimbarea a fost benefică“

Fostul căpitan al Politehnicii Iaşi, actual director de dezvoltare în FRF, Ciprian Paraschiv, consideră că schimbarea din vară a adus plusuri echipei din Copou. „Fiind prins cu treabă la Federaţie, am văzut un singur meci în Copou, acea înfrângere nemeritată cu Craiova. În schimb, am văzut toate partidele Iaşului la televizor. Venirea lui Ambrosie a însemnat implementarea unui management mult mai bun. Puţini ştiu că Adi (n.r. – Adrian Ambrosie) urmează acum un un curs de management sportiv cu cei mai buni profesori de la o universitate din Lausanne. Dincolo de asta, cu o echipă făcută într-un timp scurt, Stoican a reuşit să facă o formaţie care joacă într-adevăr fotbal. Echipa pune mingea jos, are posesie, construieşte şi îşi crează multe ocazii de a marca, lucru care înainte nu se întâmpla. În plus, au fost promovaţi mulţi jucători tineri. Tot la plusuri aş trece relaţia bună pe care o are conducerea clubului cu Primăria, de unde vin banii. La minusuri, aş trece greşelile personale din apărare, la unele partide, şi protestele antrenorilor care au atras suspendarea pe un număr destul de mare de etape“, spune Ciprian Paraschiv. În acelaşi registru, se include, din păcate, şi faptul că Iaşul este una dintre cele mai indisciplinate echipe.

Pe de altă parte, tot la capitolul eşecuri poate fi trecută asocierea cu Fotbal Hebdo, partener anunţat în vară cu surle şi trâmbiţe drept asociatul care va aduce lapte şi miere în bugetul clubului. N-a fost să fie.

 

 

8 puncte pierdute la codașe

 

Qaka, principala „marfă” de export din această iarnă)

Era clar pentru toată lumea că o echipă nu se poate face peste noapte, iar obiectivul fixat – intrarea în play-off, este greu de atins. Pe de altă parte, frustrant a fost că echipa a avut rezultate modeste, dacă nu chiar foarte slabe, cu echipe ce acum sunt mult sub gruparea ieşeană în clasament. Astfel, Iaşul a pierdut câte două puncte din dublele cu Gaz Metan Mediaş şi Juventus Bucureşti şi toate cele şase puncte din dubla cu Sepsi. Cu jumătate din aceste puncte, Iaşul ar fi fost la egalitate cu Viitorul şi Dinamo, echipele de pe locurile 6 şi 7.


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: