fbpx
 
Doi executori riscă  excluderea după condamnări penale

Doi executori riscă excluderea după condamnări penale


Peripeţii bahice cu un „portărel” din Iaşi. Executorul judecătoresc s-ar fi urcat beat la volan, a fost protagonistul unui accident rutier şi a plecat de la locul evenimentului cu un taxi. A fost găsit de poliţişti şi a refuzat să meargă la spital pentru a-i fi recoltate probe biologice. Pentru faptele sale, Ştefan Leonid Damian a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare. Colega sa Andreea Darie a primit cam aceeaşi pedeapsă după ce a falsificat o licitaţie.

Executorul judecătoresc Ştefan Leonid Damian a fost acuzat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi că, în 29 iulie 2016, ar fi condus beat.

 

A fugit din a doua încercare

Aflat la volanul unui Opel Corsa, în jurul orei 06.37, bărbatul nu a oprit la un indicator „Stop” şi a lovit o Dacie 1305. În urma impactului, maşina condusă de executor a fost proiectată într-un tramvai, iar celălalt autoturism a fost împins pe linii, s-a răsturnat pe o parte, iar apoi a revenit pe roţi. Şoferul şi pasagerul din Dacie au fost răniţi uşor, având nevoie de 1-2 zile de îngrijiri medicale, după cum aveau să arate ulterior actele medicale. Damian şi-ar fi parcat apoi maşina pe un trotuar şi a încercat să plece de la locul accidentului cu un taxi. Acesta a fost oprit de martori, care i-au spus şoferului ce venise să-l ia că executorul judecătoresc a fost implicat într-un accident rutier. Cum taximetristul i-a cerut să coboare din maşină, Leonid Damian s-a urcat într-un alt taxi şi a plecat din zonă.

 

A refuzat să i se recolteze probe biologice

Peripeţiile executorului au fost însă departe de a se fi terminat. Acesta a fost găsit în faţa locuinţei sale de către agenţi şi dus la sediul Poliţiei Rutiere. Aici însă a refuzat expres să sufle în alcooltest sau să meargă la spital pentru a-i fi recoltate probe biologice. Mai mulţi martori au susţinut însă că Leonard Damian mirosea puternic a alcool, era agitat, râdea şi solicita insistent să fie lăsat să plece acasă pentru a face duş şi a-şi schimba hainele, aspecte consemnate şi într-un proces verbal întocmit de procuror.

Leonard Damian a fost trimis în judecată pentru vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice. În faţa instanţei, executorul nu a negat vina producerii accidentului, dar nu a recunoscut că se afla sub influenţa băuturilor alcoolice şi a susţinut că nu şi-ar fi dat seama că accidentul era unul cu victime. De asemenea, a susţinut că a plecat de la locul accidentului pentru că dorea „să meargă acasă să facă rost de o platformă pentru ridicarea propriului autoturism”.

 

Condamnat cu suspendare

Curtea de Apel Iaşi l-a condamnat pe Leonid Damian, la sfârşitul anului trecut, la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere şi l-a obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. Instanţa a reţinut că din probele din dosar rezultă „dincolo de orice dubiu că executorul era sub influenţa băuturilor alcoolice.”

Instanţa are în vedere şi faptul că prin întreaga sa conduită procesuală (nu a recunoscut faptele comise, a încercat să găsească «scăpări» ale organelor de urmărire penală în cercetarea sa în loc să-şi asume faptele, acuzând martorii din dosar că ar fi mincinoşi) inculpatul pare să nu fi conştientizat gravitatea faptelor comise şi consecinţele inevitabile ale acestora”, se precizează în motivarea sentinţei Curţii de Apel Iaşi.

Damian a contestat decizia, urmând ca procesul să fie reluat în 9 februarie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În ciuda insistenţelor, executorul judecătoresc nu a putut fi contactat pentru a-şi spune punctul de vedere.

Acuzaţii de abuz în serviciu şi fals

Andreea Darie este un alt executor judecătoresc care a fost condamnată, la sfârşitul anului trecut, de Curtea de Apel Iaşi, la 2 ani și 9 luni de închisoare cu suspendare, pentru fals şi abuz în serviciu. Aceasta a fost obligată şi la 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. Andreea Darie a primit această pedeapsă după ce şi-a recunoscut faptele. Decizia nu este însă definitivă şi a fost deja atacată de executorul judecătoresc.

Darie a fost acuzată de procurori că, în 31 august 2015, în cadrul unei proceduri de executare silită, ar fi întocmit în fals, în lipsa părţilor, un proces-verbal de distribuire a sumei şi unul privind cheltuielile referitoare la executare.

 

Damian, soartă aproape pecetluită

Cei doi executori judecătoreşti condamnaţi în primă instanţă ar putea fi suspendaţi din profesie. „În cazul în care un executor judecătoresc este condamnat, în primă instanţă, pentru o infracţiune cu intenţie, Ministrul Justiţiei va lua măsura suspendării acestuia până la soluţionarea procesului penal. În cazul colegului Leonid Damian, Camera Executorilor Judecătoreşti a sesizat deja Consiliul Uniunii”, a precizat executorul judecătoresc Cristian Lupu Nicolăiţă. Acesta a menţionat că situaţia Andreei Darie va fi discutată în prima şedinţă din acest an al Colegiului Director, urmând ca şi în cazul acesteia să fie sesizat Consiliul Uniunii.

Pipernea, cel mai condamnat dintre executorii ieşeni

 

Peste 100 de plângeri împotriva executorilor

Din Camera Executorilor Judecătoreşti de pe lângă Curtea de Apel Iaşi fac parte 35 de executori judecătoreşti, distribuiţi în două judeţe, Iaşi şi Vaslui. O parte dintre aceştia au fost vizaţi de plângeri penale, însă situaţiile în care acestea s-au confirmat au fost rare. „În perioada 2016-2017 au fost înregistrate la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi 115 cauze privind executorii judecătoreşti. Majoritatea plângerilor vizează infracţiunile de abuz în serviciu şi fals”, a precizat procurorul Adina Bocai, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

Lăcrămioara Mereuţă, unul dintre cei mai cunoscuţi executori judecătoreşti din Iaşi, este cercetată de anchetatori pentru că ar fi vândut bunuri la preţuri mai mici decât cele reale. La unele licitaţii ar fi participat şi persoane care aveau rolul de „mână moartă”.

Pe de altă parte, Curtea de Apel Iaşi a confirmat redeschiderea urmăririi penale în dosare care îi vizează pe executorii judecătoreşti Lucian Angheluţă şi Andrei Cezar.

Cel mai faimos, din acest punct de vedere, este Călin Pipernea. În prezent avocat, fostul executor judecătoresc a fost trimis de două ori în judecată de DNA, inlcusiv pentru spălare de bani.


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30