fbpx
Print this page
Cum se face justiție: caz de malpraxis, tărăgănat de 9 ani

Cum se face justiție: caz de malpraxis, tărăgănat de 9 ani


Ieşeanul Corneliu Nedelcu s-a plâns procurorilor că, după ce a fost supus unor tratamente cu Avastin de către medicul Narcisa Ianopol, a rămas fără vedere la un ochi. Dosarul a fost clasat de două ori şi, de fiecare dată, judecătorii l-au trimis înapoi la Parchet pentru începerea sau completarea urmăririi penale. Faptele se vor prescrie anul viitor.

2009. Atunci a început drama ieşeanului Corneliu Nedelcu (60 de ani). Un tratament administrat de medicul Narcisa Ianopol, care trebuia să-i îmbunătăţească vederea, i-a înrăutăţit starea de sănătate. Pacientul a fost supus unor experimente cu Avastin, fiind injectat în ambii ochi cu acest medicament. În urma tratamentului, pentru care a plătit 6.400 de lei, ieşeanului i-a fost agravată boala de care suferea - retinopatie diabetică proliferativă moderată - şi şi-a pierdut vederea la ochiul drept. Corneliu Nedelcu a făcut atunci o plângere la Colegiul Medicilor Iaşi împotriva medicului primar oftalmolog Narcisa Ianopol, care activa pe atunci la Spitalul CF Iaşi. În 2010, doctoriţa a fost sancţionată cu avertisment.

 

Plângere penală împotriva medicului

Pe de altă parte, Ianopol a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi, sub acuzaţiile de înşelăciune, vătămare corporală din culpă, primire de foloase necuvenite şi primire de foloase necuvenite. Vizaţi au fost medicul Narcisa Ianopol, directorul de atunci al spitalului, Lucian Burlea, Asociaţia Oftalmologilor Edelweiss şi Cabinetul Medical Ianopol Narcisa.

În martie 2011, doctorului Ianopol i-a fost desfăcut contractul de muncă de la Spitalul CF pentru că a continuat studiul clinic cu Avastin. Decizia a fost anulată, la sfârşitul aceluiaşi an, de Tribunalul Iaşi, care a dispus reintegrarea sa în funcţie.

 

Niciun vinovat

În ceea ce priveşte dosarul penal, procurorii nu au găsit niciun vinovat şi au dispus neînceperea urmăririi penale în acest caz. „Legătura de cauzalitate între tratament şi eventuala urmare prejudiciabilă pentru integritatea corporală a persoanei vătămate rămâne la nivel dubitativ”, preciza atunci procurorul de caz.

Pacientul a avut însă câştig de cauză la Judecătoria Iaşi, care a dispus trimiterea dosarului la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi pentru începerea urmăririi penale atât pentru medic şi pentru celelalte persoane reclamate în dosar. „În ceea ce priveşte acuzaţiile că eu aş fi mutilat vreun pacient, acestea sunt nişte aberaţii", declara, în 2011, Narcisa Ianopol pentru un ziar local.

 

De trei ani, „în lucru”

După alţi trei ani, procurorii au ajuns din nou la aceeaşi concluzie: niciun vinovat şi au clasat cauza. Din nou soluţia a fost desfiinţată de judecători în faţa cărora s-a dus Nedelcu. Tribunalul a trimis din nou, în aprilie 2015, dosarul la Parchet pentru completarea urmăririi penale în ceea ce o priveşte doar pe doctoriţa Ianopol. Nici până acum anchetatorii nu au ajuns însă la nicio concluzie. „Dosarul se află în lucru, cercetările fiind efectuate de I.P.J. Iaşi – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi. (...) În cauză a fost administrată proba cu expertiza medico-legală în primul ciclu al urmăririi penale, iar după infirmarea dispusă în anul 2015 s-a efectuat o nouă expertiză medico-legală, în conformitate cu dispoziţiile instanţei”, a precizat prim-procurorul adjunct Alexandru Pecincu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi.

 

Contestaţie la instanţă

Corneliu Nedelcu a formulat zilele trecute, la Tribunalul Iaşi, o contestaţie privind durata urmăririi penale. „Am formulat prezenta contestaţie la durata urmăririi penale, deoarece, în 2019, toate faptele se vor prescrie, mai exact peste un an de zile. Clientul meu este extrem de nemulţumit, deoarece de 9 ani de zile nu a fost tras nimeni la răspundere pentru faptul ca el şi-a pierdut vederea la un ochi”, a precizat avocatul Codrin Stupariu, cel care îl reprezintă pe Corneliu Nedelcu. „Mi-am pierdut orice speranţă. În tot acest timp, am avut impresia că mă judec cu Parchetul, nu cu medicul Narcisa Ianopol. În 2015, ţin minte că procurorul de şedinţă motiva că dosarul a stat atât de mult timp la Parchet pentru că a fost temeinic argumentat şi justificat”, a declarat Corneliu Nedelcu pentru REPORTER DE IAŞI. Doctoriţa Narcisa Ianopol nu a putut fi contactată pentru a comenta situaţia.

Eu mergeam de cel puţin cinci ani la acest medic, aveam încredere în el. Mi-a spus că va fi un tratament extraordinar care ma va ajuta să văd mai bine. De abia acum, când am un singur ochi, «văd mai bine» cum am fost păcălit şi înşelat”

Corneliu Nedelcu

Medicul Ianopol s-a stabilit între timp în SUA


Citeste si...
Nota
(4 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare