fbpx
Print this page
Procurorii s-au făcut de baftă: telefon furat, dosar clasat

Procurorii s-au făcut de baftă: telefon furat, dosar clasat


A depus plângere penală împotriva unei poliţiste pe care o acuză de incompetenţă. Un bărbat din Iaşi contestă vehement modul în care poliţiştii şi procurorii au lucrat la cazul telefonului său de 3.800 de lei furat în 2015. Se ştie la cine se află acum aparatul, dar păgubaşul nu poate intra în posesia lui, poliţista Georgeana Căpăţână clasând cazul. Păgubitul, în fața indiferenței oamenilor legii: „Eu de ce mai plătesc impozite?”

 

Un ieşean acuză modul în care poliţia şi procurorii ieşeni au înţeles să-şi facă treaba în cazul unui furt. Emanuel Botez susţine că, deşi poliţia i-a găsit telefonul furat, nu i l-a înapoiat, cauza fiind clasată de către procurorul-şef al Secţiei urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lngă Curtea de Apel Iaşi, Vasile Chifan. Cazul bărbatului pare desprins dintr-un film cu poliţişti şi procurori incompetenţi. Exasperat de toată această situaţie, ieşeanul s-a adresat instanţei.

Furat la Mitropolie

Pe 14 octombrie 2015, în jurul orei 10.00, Emanuael Botez a mers la slujbă la Catedrala Mitropolitană. „La un moment dat, s-a creat aglomeraţie şi atunci am simţit că cineva îmi umblă la borsetă. Când am verificat borseta, am constatat că mi-a fost furat telefonul Samsung Galaxy Note 4, care la acea dată valora aproximativ 3.800 lei. După-amiază trebuia să ajung la serviciu, aşa că, a doua zi, am mers la Poliţia Municipiului şi am făcut plângere. Din acel moment nu m-a mai căutat nimeni. Am mai trecut eu o dată pe acolo şi mi s-a spus că se fac cercetări şi să aştept că voi primi un răspuns“, spune Emanuel Botez.

Nu s-a găsit, dar... s-a găsit!

După mai bine de doi ani, pe 8 ianuarie 2018, bărbatul a primit acasă o hârtie de la procuratură prin care era înştiinţat că s-a decis clasarea cazului. „Atunci am zis să văd şi eu care este motivul pentru care a fost clasat cazul meu. Am citit ce a scris poliţista care s-a ocupat de caz şi cele constatate se bat cap în cap. Întâi susţine că au fost efectuate cercetări la casele de amanet, ocazie cu care telefonul nu a fost identificat. Câteva rânduri mai jos, aceeaşi poliţistă, Georgeana Căpăţână, scrie în referatul încheiat că, pe 21 decembrie 2015, judecătorul de drepturi şi libertăţi a admis cererea Parchetului de ascultare a telefonului şi astfel acesta a fost găsit. Nu înţeleg cum poate această poliţistă să spună că nu a găsit telefonul, dar de fapt l-a găsit“, zice bărbatul.

 

Botez vrea să i se facă dreptate în dosarul telefonului său Samsung Galaxy note 4 (foto mic)

 

Dus la amanet în ziua furtului

Potrivit celor constatate de poliţie, telefonul a fost dus la Casa de amanet Fast&Advantage chiar în ziua în care a fost furat, potrivit copiei de contract prin care telefonul a fost amanetat. În urma obţinerii listingului convorbirilor efectuate, telefonul a fost găsit la o persoană pe nume Mihai Talpău, însă acesta a susţinut în faţa poliţiştilor că nu a ştiut că telefonul era furat, fiind cumpărător de bună credinţă. „Talpău Mihai a achiziţionat telefonul în noiembrie 2015 de la casa de amanet şi îl foloseşte şi în prezent“, se arată în referatul încheiat de Georgeana Căpăţână.

Principalul suspect, un israelian

Potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, telefonul a fost adus în amanet de către cetăţeanul israelian Goda Basel. Acesta apare în perioada 2015-2016 ca student la Universitatea de Medicină din Iaşi. În momentul în care au vrut să-l audieze pe israelian, poliţiştii au constatat, în 2016, că pe numele acestuia există o decizie de returnare în Israel şi are interdicţie de a mai intra în România. În aceste condiţii, Goda nu a mai fost audiat.

Concluzia poliţistei care s-a ocupat de caz este cel puţin ciudată: „Nu rezultă date şi indicii temeinice care, coroborate cu întreg ansamblu probator, să conducă cu certitudine la convingerea că numitul Goda Basel a săvârşit fapta.“

„Ce nu înţeleg eu este de ce din decembrie 2015, când au aflat că acest cetăţean israelian a dus telefonul în amanet şi până în aprilie 2016, când a fost repatriat, nu s-a luat nicio măsură împotriva lui. Nu l-au chemat la audieri, nu au făcut nimic! Mai mult, de ce nu s-a cerut audierea acestuia în Israel?“, se întreabă Botez.

 

Acest bărbat, Goda Basel, a dus telefonul lui Botez la amanet

 

Plângere la procurorul general, fără folos

La ordonanţa emisă de procurorul Vasile Chifan, prin care cazul a fost clasat, iar cauza a fost disjunsă şi declinată în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, în vederea continuării cercetării pentru identificarea autorilor faptei de furt, Emanuel Botez a făcut plângere la procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, Florin Daniel Căşuneanu.

„Răspunsul primit de la procurorul şef este luat aproape copy-paste din referatul întocmit de către poliţista care s-a ocupat de caz. Stau şi mă întreb atunci pentru ce m-au anunţat că au găsit telefonul, dacă ei nu au făcut nimic pentru a-l primi înapoi? Ce trebuia să fac eu, să mă duc să mi-l iau singur de la cel la care a fost găsit?!“, întreabă retoric bărbatul.

Verdictul final, în instanţă

Nemulţumit de modul defectuos în care şi-au făcut treaba poliţiştii şi procurorii, bărbatul s-a adresat instanţei, solicitând tragerea la răspundere a Georgeanei Căpăţână. „Nu e posibil ca poliţia să găsească telefonul furat şi să nu-l ridice în vederea restituirii, aşa cum prevede art. 169 din Codul de Procedură Penală. De asemenea, nu înţeleg cum poţi să spui că nu ai găsit telefonul, după care să explici modul în care a fost găsit şi să spui că nu l-ai audiat pe principalul suspect. Mai mult, să susţii că nu există dovezi că acesta ar fi făptuitorul. Sunt foarte multe greşeli făcute, atât de poliţista care s-a ocupat de caz, cât şi de procurorul Vasiel Chifan. În aceste condiţii, m-am adresat instanţei. Primul termen îl am pe 16 martie şi sper ca măcar acum să mi se facă dreptate“, conchide Emanuel Botez.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare