fbpx
 
Tirul ieșean capătă tradiție: Roxana, singura noastră campioană europeană

Tirul ieșean capătă tradiție: Roxana, singura noastră campioană europeană


Ghinionul handbalului, norocul tirului românesc: accidentarea care a descoperit un talent. A devenit redutabilă pe plan mondial practicând un sport, tirul, care pare neobişnuit pentru o fată. Roxana Tudose (26 de ani) este legitimată la Omega-Tehnoton Iaşi şi a devenit acum o lună campioană europeană. Preşedintele clubului ieşean, Maricel Popa, speră ca atât ea, cât şi Alin Moldoveanu, campion olimpic în 2012, să ia medalii la Tokyo, în 2020.   

 

O sportivă din Iaşi are şanse foarte mari să participe la Jocurile Olimpice de la Tokyo. O cheamă Roxana Tudose, are 26 de ani, este dublă legitimată, la Omega Tehnoton Iaşi – Steaua Bucureşti, iar la finele lunii februarie a cucerit medalia de aur la Campionatul European, în proba de puşcă aer comprimat 10 metri, alături de Laura Coman şi Eliza Molnar.

Tirul i-a schimbat viaţa

Născută în Iaşi, Roxana s-a mutat la Bucureşti împreună cu părinţii când era în clasa a cincea. De mică i-a plăcut sportul şi a practicat handbalul. Deşi pare greu de crezut, o accidentare i-a schimbat în bine viaţa. „Aveam vreo 14 ani şi practicam handbal. Am suferit o accidentare, iar antrenorul mi-a spus că am şanse mici să mai practic acel sport. Făceam recuperare la atletism şi atunci a venit domnul antrenor de la tir Ştefan Olteanu, de la CSS Triumf şi m-a întrebat dacă nu vreau să practic acel sport. Habar nu aveam ce este ăla tir sportiv. Eu credeam că o să conduc maşinuţe şi voi fi un pilot fantastic. Când am ajuns prima dată în poligon, nici vorbă de maşinuţe. Ţin minte că m-au impresionat armele. Eu nu am fost genul de fată cu păpuşi, mie îmi plăceau armele, pistoalele şi maşinuţele. Aşa am prins drag de acest sport“, ne povesteşte Roxana.

 

Roxana speră să se califice la Olimpiadă încă din acest an

 

„Făcută” pentru acest sport

La doi ani şi jumătate după ce s-a apucat de tir, Roxana a ieşit campioană naţională la juniori, la proba de aer comprimat. „Au urmat competiţii în ţară, unde am avut rezultate bune, fiind de mai multe ori campioană naţională. La primele competiţii internaţionale nu am avut prestaţii extraordinare“, îşi aminteşte Roxana.

În 2011, a câştigat medalia de aur la junioare, în proba de 50 m puşcă cu aer comprimat, 60 de focuri, la Campionatele Europene de tir de la Belgrad. Şi tot la aceeaşi probă a luat medalie de bronz cu echipa. „Trecerea la seniorat a fost un şoc pentru mine. Era foarte greu pentru că mă luptam cu cele mai bune trăgătoare din lume. Îmi doream foarte mult să fiu cea mai bună şi mă bucur că am reuşit această medalie de aur cu echipa la Gyor“, ne spune sportiva ieşeancă.

 

„Într-adevăr, nu este primul sport la care să-ţi trimiţi fata, ca părinte, dar este din ce în ce mai practicat de tinere. E un sport ciudat la prima vedere, dar aţi fi surprinşi să vedeţi că la sala unde mă antrenez eu numărul fetelor este mai mare decât cel al băieţilor.“

Roxana Tudose

 

The Best: Aur la Europene

Încununarea ascensiunii ei sportive a venit anul acesta, când împreună cu Laura Coman şi Eliza Molnar, Roxana a câştigat medalia de aur la Campionatele Europene de la Gyor, la proba de puşcă 10 metri aer comprimat. „Am muncit foarte mult toate trei pentru acest rezultat care ne dă încredere pentru viitor. Avem o echipă bună şi cred că putem obţine rezultate şi mai mari”, zice Roxana.

 

„Rezultatul obţinut la Gyor aduce o rază de speranţă pentru sportul ieşean şi ne îndreptăţeşte să privim cu optimism spre posibilitatea obţinerii unei noi medalii la Jocurile Olimpice. Credem că şi Alin Moldoveanu şi Roxana Tudose vor obţine calificarea pentru Jocurile Olimpice din 2020.“

Maricel Popa, preşedintele Clubului Omega-Tehnoton

 

Ţintă: Luna septembrie

După performanţa de la Europenele din Ungaria, Roxana Tudose se gândeşte acum la Olimpiada din 2020. „Competiţiile importante pentru care mă pregătesc acum sunt cele din Cupa Mondială, din Coreea de Sud şi SUA. Pe urmă voi merge în Germania, la o altă Cupă Mondială. După aceea, Campionatele Mondiale Militare la care vreau să particip. Este un program încărcat, dar competiţia cea mai importantă va fi în septembrie, când se vor da primele locuri cotă pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020. Realist vorbind, cred că am şanse să prind un loc cotă. Totul va depinde de forma mea de atunci”.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: