fbpx
 
Plătește Chirica din bani publici pentru Facebook precum marii boieri

Plătește Chirica din bani publici pentru Facebook precum marii boieri


Cum să iei 2.000 de euro lunar pe câteva postări pe FB, cât managerul unui spital de top. 10.000 de lei lunar pentru comunitate transmise pe rețeaua de socializare. E norma de 2-3 ore a unui tânăr, poate fi și licean. Prețul achitat de Primărie este exorbitant. Aparatul propriu de comunicare al Primăriei mai are în plus 13 angajați. Alte primării din țară n-au externalizat comunicarea pe FB, iar postările sunt de 3-4 ori mai puține decât la Iași.

 

Societatea Global Press SRL a fostului jurnalist Iulian Micu are un nou contract, de 119.000 de lei fără TVA – aproape 10.000 de lei pe lună – pentru administrarea conturilor Primăriei de pe reţelele de socializare. Alte primării din ţară nu plătesc o firmă care să le facă acest serviciu. Nici măcar Primăria Cluj-Napoca sau primarul Emil Boc, care susţine singur o pagină cu aproape 80.000 de like-uri. La Iaşi, contractul cu firma lui Micu este dublu faţă de cât a fost anul trecut şi în 2016.

Între 6 şi 9 postări pe zi

Pe pagina de Facebook a Primăriei Iaşi este festival de postări. Cele mai multe sunt banale, simple comunicate însoţite de câteva fotografii. Spre exemplu, pentru ziua de luni, 23 aprilie, 6 postări: o realizare însemnată – montarea gardurilor de protecţie la Palatul Braunstein, un eveniment ce are loc între 21 şi 25 aprilie în colaborare cu universităţile, un comunicat al Salubris, un anunţ despre faptul că ieşenii pot urmări live calitatea aerului, o mică ştire despre Semimaraton 2018 şi un anunţ al Fundaţiei Comunitare.

Aproape toate postările sunt copy-paste din alte surse, iar „întreţinerea” paginii de Facebook a Primăriei, cu peste 30.600 de urmăritori, este unul dintre principalele servicii plătite de Primărie în contractul cu Iulian Micu.

Pe lângă postările de pe Facebook, mai există şi video-urile urcate pe canalul de Youtube al Primăriei, cu 769 de abonaţi şi 60-900 de vizualizări pe clip. În plus, conform caietului de sarcini, firma trebuie să crească audienţa paginii de Facebook, să modereze comentariile, să preia întrebările ieşenilor, să preia conţinutul video de la conferinţe, să realizeze materiale grafice şi să producă conţinut video de informare – minimum 80 de filme de cel puţin 20 de secunde.

Pagina de Facebook a Primăriei, un canal unde ajung şi reproşurile ieşenilor

 

„13 colaboratori permanenţi”

Contractul cu SC Global Press SRL se suprapune peste munca prestată de cei 13 funcţionari ai Primăriei cu atribuţii pe Comunicare. Aceştia sunt angajaţi la Serviciul de Dezvoltare a Capacităţii Administrative şi la Biroul de Comunicare.

Exact cu acelaşi număr de persoane colaborează şi firma lui Iulian Micu pentru contractul cu Primăria. „Echipa stabilă este formată din 13 colaboratori permanenţi şi cuprinde profesionişti în comunicare publică, marketing, copywriting, massmedia tv-radio-online, grafică, webdesign, social media, echipamente tehnice şi producţie video etc”, ne-a explicat Micu.

Întrebat despre volumul efectiv de muncă pentru gestionarea paginii de FB a Primăriei, Iulian Micu a precizat că nu poate oferi detalii. „Trebuie să spunem că, prin forma de contract standard încheiat cu autorităţile publice, nu avem voie să furnizăm informaţii din contract unei a treia părţi, în lipsa acordului explicit al Achizitorului”, a mai spus Micu.

Primăria Cluj se descurcă singură

Conturile de Facebook şi Youtube ale Primăriei Cluj-Napoca sunt administrate de patru funcţionari cu atribuţii în acest domeniu. „Aceştia au însă grijă şi de alte pagini care au legătură cu municipiul, inclusiv cu toate proiectele de aici, cu Centenarul. Pe Facebook, avem cam două postări pe zi, nu vrem să ne agasăm urmăritorii. Dar, la noi, pagina principală de comunicare este cea a primarului Emil Boc şi are grijă singur de ea, ajutat, câteodată, de încă o persoană”, ne-a explicat Mirela Bălan, reprezentantă a Biroului de Presă al Primăriei.

În total, cei patru funcţionari gestionează 5 pagini cu peste 20.000 de urmăritori, precum şi canalul de Youtube al Primăriei. Pagina primarului Emil Boc are peste 80.000 de urmăritori, cu 79.308 like-uri, iar canalul său de Youtube, pe care îl gestionează personal, 379 de abonaţi.

Braşov: regie proprie, doi funcţionari

La Primăria Braşov există o pagină de Facebook cu 14.259 de urmăritori, gestionată de un singur funcţionar din cadrul Biroului de Presă. Un alt funcţionar de la Informatizare asigură administrarea contului de Youtube, cu doar 83 de abonaţi.

„Pentru Facebook sunt cam două postări zilnic. Colegul care se ocupă, care are şi alte atribuţii în Primărie, nu face doar asta, mi-a transmis că nu îi ia mult timp să posteze, multe informaţii sau texte le are de la mine sau de la alte compartimente. Mult timp pierde pentru că răspunde la toate mesajele de pe messenger. Este întrebat acolo ceva, se duce la biroul căruia îi este adresată întrebarea, obţine răspunsul, îi scrie celui cu care a vorbit. La Braşov, am transformat acest messenger de la Facebook într-un canal de petiţii şi acolo este munca cea mai multă”, a explicat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Nici Suceava sau Bacăul nu au externalizat administrarea canalelor de pe reţelele sociale, dar în cazul ambelor municipii paginile au audienţă scăzută: puţin peste 3.000 la Bacău şi sub 200 la Suceava.

 

Despre Iulian Micu se spune că este şi consultant al primarului Chirica

 

Câte 60.000 de lei în 2016 şi 2017

La începutul lui 2017, Primăria a atribuit, direct, către aceeaşi firmă a lui Iulian Micu, administrarea canalelor de Facebook şi Youtube, pentru 60.000 de lei. Contractul a fost pentru administrarea conturilor, unui site şi preluarea conţinutului video de la conferinţe. Faţă de acum, au lipsit crearea de grafică şi crearea filmelor de 20 de secunde. Parteneriatul dintre cele două părţi începuse în 2016, pe aceeaşi sumă.

Pagina primarului, un mister

Nu este clar cine administrează pagina de Facebook a primarului Mihai Chirica, dar aceasta nu face obiectul contractului cu Iulian Micu. Chirica are peste 76.000 de urmăritori şi aproape 73.000 de like-uri. Rămâne astfel un mister cine şi de unde plăteşte postările „sponsorizate” de pe acest cont, nu puţine.

Gafă de proporţii

Pe 17 aprilie 2018, într-una dintre multele postări din acea zi, administratorii contului de Facebook al Primăriei au încercat să fie ironici la adresa ieşenilor într-o postare despre locurile de parcare de pe Splai Bahlui Mal Drept, trasate strâmb şi foarte înguste. Încercarea s-a soldat cu zeci de comentarii acide, unele de un umor excelent.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: