fbpx
 
Birocrație infernală la reabilitarea Spitalului „Sf. Maria”

Birocrație infernală la reabilitarea Spitalului „Sf. Maria”


S-a licitat proiectul tehnic, acum se licitează verificarea proiectului tehnic. 2023, termenul final. Execuția lucrărilor pentru cel mai important proiect european din Iași, 25 milioane de euro, va fi licitată abia la toamnă. Șeful CJ, Maricel Popa, speră ca spitalul „nou” să fie terminat în cel mult patru ani. Procedurile sunt greoaie: se licitează consultanță, proiect, management, organizare execuție etc. 50.000 de copii din toată Moldova sunt tratați anual aici.

 

În luna octombrie a anului trecut a fost semnat cel mai mare proiect cu finanţare Europeană din Regiunea Nord-Est: „Reabilitarea şi modernizarea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Sf. Maria Iaşi”, în valoare de 121,4 milioane lei, cu TVA. Finanţării europene nerambursabile, în valoare de 88 de milioane de lei, i se adaugă contribuţia Consiliului Judeţean (CJ), de 33,2 milioane lei cu TVA, reprezentând cheltuieli neeligibile şi cofinanţarea de 2% din costurile eligibile ale proiectului.

Deşi semnarea proiectului a avut loc în octombrie 2017, lansarea acestuia s-a făcut de-abia în luna februarie a acestui an, iar licitaţia pentru începerea lucrărilor ar trebui să aibă loc în această toamnă.

Documentaţie tehnică şi licitaţii pentru proiectare

Până în prezent, a fost organziată licitaţie publică pentru achiziţionarea serviciilor de proiectare faza DTAC (documentaţie tehnică pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie) şi DTOE (documentaţie tehnică pentru organizarea execuţiei).

„A fost realizată documentaţia pentru obţinerea acord Inspectorat Judeţean în Construcţii, scenariu de securitate la incendiu, Certificat de Performanţă Energetică, asistenţă tehnică din partea proiectantului pentru proiect şi DDE (detalii de execuţie). În plus, au fost organizate licitaţii pentru achiziţionarea serviciilor de informare şi publicitate pentru proiect şi pentru achiziţionarea serviciilor de audit financiar“, explică preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa.

 

La Spitalul de Copii din Iaşi vin pacienţi din toată zona Moldovei

 

Întârzieri cauzate de clarificări

În prezent se desfăşoară licitaţiile pentru achiziţionarea unor servicii.

„Marţi a fost ultima zi până când au putut fi depuse ofertele pentru achiziţionarea serviciilor de verificare tehnică de calitate a proiectului tehnic şi suntem în procedură de evaluare. În ceea ce priveşte licitaţia pentru achiziţionarea serviciilor de consultanţă pentru managementul de proiect, ofertele pot fi depuse până pe 3 mai 2018“, adaugă Maricel Popa.

În ceea ce priveşte licitaţia pentru execuţia lucrărilor, şeful CJ consideră că aceasta ar trebui să aibă loc cel târziu în luna octombrie: „Până la sfârşitul lunii aprilie, Consiliul Judeţean va semna contractul pentru realizarea proiectului tehnic. Termenul de realizare este de 120 de zile. Se estimează că în luna octombrie va fi demarată licitaţia pentru execuţia lucrărilor. Deocamdată nu sunt întârzieri în realizarea proiectului, iar lucrările ar trebui să fie gata în cel mult patru ani.“

Conform graficului stabilit prin semnarea contractului, în cel mult nouă luni de la lansarea proiectului ar fi trebuit să fie lansată licitaţia pentru achiziţia lucrărilor, adică în luna iulie a acestui an. „Fiecare achiziţie atrage după sine nişte întârzieri cauzate de clarificările cerute de participanţi“, explică Popa.

Lucrări de amploare

Investiţia propusă în proiect prevede lucrări de creştere a eficienţei energetice a celor trei corpuri componente ale clădirii, iar măsurile de intervenţie conţin trei categorii de lucrări. „Vor fi lucrări care au ca impact creşterea eficienţei energetice la nivelul clădirii. De asemenea, vor fi lucrări conexe care contribuie la implementarea proiectului. Cea de-a treia categorie de lucrări sunt cele neeligibile şi constau în instalaţia de distribuţie a gazelor medicale, instalaţii electrice de paratrăsnet şi priză de pământ, pregătire personal exploatare şi probe tehnologice“, precizează Popa.

 

„Sf. Maria” este un spital al contrastelor: unele saloane sunt modernizate, altele, din care face parte și acest perete distrus, au rămas în aceeași stare de la înființare

 

Măsuri de reducere a consumului de energie

Creşterea eficienţei termice va fi realizată prin izolarea termică a faţadei, montarea de tâmplărie din profile laminate din aluminiu, sisteme de umbrire controlate prin managementul inteligent al clădirii, placarea elementelor de construcţie cu saltele de vată minerală bazaltică, termoizolarea soclurilor subterane şi supraterane, cu polistiren extrudat, reabilitarea şi modernizarea instalaţiilor clădirii.

De asemenea, vor fi luate măsuri de reducere a consumului de energie pentru încălzire, răcire şi ventilarea clădirii. Va fi instalat un sistem de panouri solare, se vor executa lucrări de modernizare a instalaţiilor de iluminat în clădiri şi vor fi înlocuite cele cinci ascensoare, cu păstrarea puţului existent.

Multiple intervenţii conexe

Pe lângă lucrările principale, se vor efectua şi intervenţii eligibile în proporţie de 15%, care constau în repararea elementelor de construcţie ale faţadei, repararea sistemului de colectare a apelor meteorice de la nivelul terasei, refacerea finisajelor interioare în zonele de intervenţie, înlocuirea instalaţiei de distribuţie a apei reci şi a colectoarelor de canalizare menajeră şi pluvială, montarea de rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi.

 

„Se estimează că în luna octombrie va fi demarată licitaţia pentru execuţia lucrărilor. Deocamdată nu sunt întârzieri în realizarea proiectului.”, Maricel Popa, preşedinte Consiliul Judeţean Iaşi

 

Proiect separat pentru UPU: 12 milioane de lei

Pe lângă proiectul de reabilitare a celor trei corpuri ale spitalului, CJ Iaşi a depus un proiect de finanţare şi pentru extinderea şi dotarea Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului de Copii „Sf. Maria”. Zilele trecute a fost depusă cererea de finanţare nerambursabilă. Valoarea totală a proiectului este de peste 12 milioane de lei, din care Consiliului Judeţean va contribui cu aproximativ 5,5 milioane de lei. Durata lucrărilor va fi de 31 de luni.

Noua clădire va avea o suprafaţă de 2.281 de metri pătraţi şi va avea spaţii pentru primirea şi trierea pacienţilor, cameră de resuscitare, spaţiu pentru decontaminare, grupuri sanitare pentru persoanele cu dizabilităţi, spaţii tehnice şi sală de aşteptare.

Pe acoperiş va fi amenajat un helipunct pentru urgenţele majore. După finalizarea investiţiei, în UPU îşi vor desfăşura activitatea 176 de cadre medicale. Anual, în UPU Sf. Maria sunt trataţi aproximativ 40.000 de pacienţi din toate judeţele Moldovei.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: