fbpx
 
Împliniri mărețe doar din vorbe: Afacerea Cinematografelor a sucombat. Nu se modernizează nimic!

Împliniri mărețe doar din vorbe: Afacerea Cinematografelor a sucombat. Nu se modernizează nimic!


„Îmbogățirea patrimoniului cultural” rămâne o sintagmă electorală. Primăria a pierdut executarea RADEF și n-are zeci de milioane de euro ca să refacă cele patru cinema-uri. Juriștii Primăriei s-au împleticit la preluarea efectivă a clădirilor Republica, Victoria, Dacia și Tineretului. La Republica e nevoie de 10 milioane de euro, pe care Primăria nu-i are. La Victoria se dorește demolarea, în loc să devină Filarmonică. Adevărata miză: 5.800 mp în Păcurari, Oficiul Filmotecă, un teren pe care se poate construi un cartier întreg. RADEF le-a falimentat, primarul le transformă în viitoare tunuri imobiliare.


Epopeea preluării cinematografelor de la RADEF la Primărie este departe de a se fi încheiat. În trei spețe complementare, Primăria a înregistrat trei eșecuri rușinoase în instanțele de judecată. În aceste condiții, planurile primarului Mihai Chirica în legătura cu cele patru cinematografe rămân simplă flecăreală. 

Pierderi pe toată linia

În primul rând, judecătorii au anulat executarea silită prin care Primăria voia să ia efectiv cinematografele Victoria, Republica, Dacia și Tineretului.

În al doilea rând, juriștii Primăriei au fost înfrânți în încercarea de preluare și a fostului Oficiu de difuzare și programare a filmelor Iași, din Păcurari (teren și construcții, în suprafață totală de 5.801 mp, din care suprafața ocupată e de 840 mp și neocupată de 4.961 mp).

În al treilea rând, juriștii Primăriei au încercat să execute RADEF pentru datorii la bugetul local de aproape 45.000 de lei. În primă instanță, Primăria a pierdut, iar apelul a fost respins pe 4 aprilie dintr-un motiv uluitor: tardivitate. Mai limpede spus, apelul a fost formulat după expirarea termenului legal de 10 zile de la comunicare.

 

Din tot planul, Iașul s-a ales doar cu un banner al „renașterii”, de fapt o spoială peste o ruină

 

Șir întreg de gafe

Ca să ia cinematografele, Primăria a ajuns, în 2017, la faza finală, cea a executării silite a Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor (RADEF). Procedura a fost contestată de Regie la Judecătoria Sectorului 1 București. Prin sentința din 18 decembrie 2017, judecătorii au admis contestația la executare formulată de RADEF.

Concret, s-a solicitat încuviințarea executării silite instanței de executare de drept comun. Or, au susținut magistrații, instanța de executare era cea de contencios administrativ. O eroare inexplicabilă la acest nivel.

„Nerespectarea prevederilor Legii 554/2004 a produs și o nerespectare evidentă a titlului executoriu sub aspectul cheltuielilor încheierii protocolului de predare-primire, Curtea stabilind că acestea revin intimatului (...) Prin recurgerea, în mod nelegal, la procedura de drept comun, aceste cheltuieli au ajuns în sarcina contestatoarei”, au precizat judecătorii. Adică, cheltuielile de executare, în valoare de peste 25.000 de lei, au fost reținute în sarcina RADEF și nu a Primăriei, așa cum ar fi trebuit. Drept urmare, Judecătoria a anulat executarea silită.

Primăria Iași a făcut apel, însă nu s-a dat un termen.

„Dragi cinefili”, l-am închis de tot. Simțiți evoluția?

 

Miza: 5.800 mp în Păcurari

O sentință mai recentă este cea din 26 martie 2018, de la Curtea de Apel Iași. Primăria a dat în judecată RADEF pentru că regia a refuzat „în mod nejustificat” să predea toate elementele de activ aferente cinemafografelor. Adică, RADEF nu a vrut să dea și „Oficiul Filmotecă”: un teren cu o suprafață de 5.801 mp, din care parcela ocupată măsura 840 mp.

Motivația Primăriei: acest activ ar fi accesoriu imobilelor cu destinația de cinematografe, a căror funcțiune o deservește. Adică, trebuie predat la pachet împreună cu cele patru cinematografe. Judecătorii nu au fost de acord. „Nu pot fi primite susținerile reclamanților în sensul că prin refuzul de a preda si activul <<Oficiul Filmoteca>> ce reprezintă în fapt arhiva de proiecții cinematografice, scopul pentru care sălile si grădinile de spectacol de cinematografie au fost înființate nu poate fi îndeplinit. De altfel, prin acțiunea de față nu se solicită predarea arhivei cinematografice, ci reclamanții urmăresc să devină proprietarii unui imobil (...). Curtea mai reține că, în prezent, în acest spațiu administrativ nu mai există personal angajat și nu deservește în nici un fel activitatea cinematografelor din municipiul Iași. Față de situația de fapt reținută, refuzul pârâtei este unul justificat și nu poate fi considerat nelegal sau că este rezultatul unui exces de putere”, au explicat magistrații în sentință.

Ca atare, au respins acțiunea Primăriei, terenul și construcțiile rămânând astfel la RADEF. Primăria a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.

 

O expertiză în mare viteză a stabilit că Victoria se năruie. În loc se va construi altceva, nu se mai face Filarmonică

 

Au adormit în post

În al treilea rând, Primăria a vrut să execute RADEF pentru o datorie la bugetul local în valoare de aproape 45.000 lei, echivalentul a 10.000 de euro. RADEF a contestat executarea, iar, în septembrie 2017, judecătorii bucureșteni au dat verdictul: au admis cererea RADEF și „au anulat titlul executoriu”.

Aceștia au motivat decizia pe care au luat-o. „Din titlul executoriu (...) nu rezultă însă ce titlu de creanță s-a pus în executare, astfel că respectiva creanță urmărită nu este certă și nu sunt respectate dispozițiile (...) privind necesitatea individualizării creanței în titlul de creanță fiscală. Neregularitatea constatată atrage anularea actelor de executare”, au spus magistrații. Adică, au dat câștig de cauza RADEF.

Continuarea este năucitoare: Primăria a formulat apel, respins însă „ca tardiv formulat”. Adică, juriștii Primăriei nu s-au încadrat în cele 10 zile de la comunicarea sentinței inițiale.

Dacă urmăriți toate conferințele de presă ale primarului din ultimii doi ani o să vedeți câte realizări le-am ratat la milimetru



Bat pasul pe loc
Ca o concluzie, Primăria a avut, recent, trei procese cu RADEF și pe toate trei le-a pierdut. Momentan, inspectorii Primăriei nu pot intra în cinematografe. Nici nu se pune problema ca acestea să fie modernizate, Primăria oricum neavând nicio alocare bugetară pentru acest an.

 

10  milioane de euro ar costa, potrivit estimării lui Andrei Apreotesei (directorul Ateneului care a primit de la Primărie și cinematografele) reabilitarea clădirii Republica, rebotezată Trianon. Primăria nu are acești bani

 
Cronologia declarațiilor

 „Cinematografele sunt nişte ruine care stau să se prăbuşească, cu angajaţi care nu-şi primesc salariile şi noi vrem să facem Filarmonică, ne trebuie zone de spectacole, teatru, săli de cultură, nu avem nevoie de crâşme în cinematografe, aşa cum se-ntâmplă de cele mai multe ori. Uitaţi-vă ce se-ntâmplă la Cinematograful Copou şi nu e o glumă. Vom lua şi acest cinematograf pentru că, din punctul nostru de vedere, după analiza făcută cu juriştii noştri, vânzarea a fost ilegală”, primarul interimar Mihai Chirica (22.10.2015, sursa: Ziarul de Iași)

„La cinematograful Tineretului, ştim cu toţii în ce stare se află, va trebui să regândim cum îl vom reconstrui. La Victoria este cea mai mare sală cinematografică din Moldova, peste 900 de locuri. Acest cinematograf poate fi modernizat pentru a deveni o sală multifunc­ţio­nală care poate acoperi şi Filarmo­nica Iaşi“, primarul interimar Mihai Chirica (20.04.2016, sursa: Ziarul de Iași)

„Pe data de 9 august avem procedura de executare silită a Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor în vederea preluării celor 4 cinematografe din Iași. De fapt vom prelua doar 3, pentru că Cinematograful Tineretului este într-o stare proastă”, primarul Mihai Chirica (28.07.2017, sursa: Curierul de Iași)

Am preluat cinematografele, pe care le vom reabilita și vom îmbogăți patrimoniul cultural al orașului”, Mihai Chirica, în mesajul său către ieșeni la sfârșitul anului 2017

 „Structura de rezistență a clădirii (Victoria – n.r.) este mai afectată decât se știa inițial. Cel mai probabil, va fi dărâmată și înlocuită cu una nouă, când vor fi bani”, Andrei Apreotesei, directorul Ateneului (31.01.2018, sursa: Reporter de Iași)

 

„La sfârșitul lunii iulie 2017 am fost împreună cu directorul RADEF la primar. Am bătut palma, convenind să facem amiabil procedura de predare-primire a cinematografelor. Surprinzător, la câteva zile, eu fiind în concediu, am auzit că a venit un executor din partea Primăriei. Nu înțeleg care a fost raționamentul. Le-au luat și le-au închis”, Constantin Hurjui, fost director al filialei Iași a RADEF

 

Scurtă cronologie

Posibilitatea trecerii cinematografelor s-a statuat printr-o lege din 2008. Potrivit actului normativ, se producea transferul dreptului de proprietate asupra sălilor de cinematograf împreuna cu terenurile si bunurile mobile aferente din domeniul privat al statului și din administrarea RADEF în domeniul public al autorității locale
RADEF a refuzat să predea cinematografele, astfel încât șefii Primăriei Iași au apelat la instanță, prima dată în toamna anului 2015
În cele din urmă, Primăria a obținut cinema-urile Victoria, Republica, Dacia și Tineretului. Nu și cinematograful „Copou” care fusese vândut anterior, în 2010.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30