fbpx
 
Adăscăliţei vrea de la Primărie 530.000 de lei fără contract

Adăscăliţei vrea de la Primărie 530.000 de lei fără contract


Firma familiei fostului viceprimar şi deputat Costel Adăscăliţei a dat în judecată Primăria pentru a recupera o pagubă de peste jumătate de milion de lei. Agenţii de la NPS Security au păzit gratis, fără act adiţional, obiectivele DAPPP din oraş. „Este o procedură normală, nu puteam părăsi pur şi simplu obiectivele la expirarea contractului”, spune Constantin Adăscăliţei Jr. NPS Security a pierdut procesul în primă instanţă.

 

NPS Security, firma familiei lui Constantin Adăscăliţei, a luat o ţeapă de zile mari. Agenţii au păzit, jumătate de an, gratuit, obiectivele Direcţiei de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat Iaşi. Şefii firmei sperau la un act adiţional care să prelungească contractul şi să garanteze virarea sumelor, dar acesta nu a mai fost emis. Paguba NPS Security este de cel puţin 530.000 de lei, dar judecătorii au dat dreptate, în primă instanţă, Primăriei şi au respins cererea firmei de a i se vira banii.

Un contract prelungit

În anul 2015, NPS Security a avut contract de pază cu Primăria pentru obiectivele Direcţiei de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat (DAPPP) din oraş. La finalul anului, atunci când contractul expira, Primăria a prelungit clauzele, printr-un act adiţional, pentru încă jumătate de an, până la o nouă licitaţie. Aceeaşi firmă a câştigat, iar situaţia s-a repetat la finalul lui 2016, când şefii NPS Security au depus documentele pentru un act adiţional la Primărie.

De această dată, nu a mai fost emis nici un document, ba chiar nu a fost dat niciun răspuns. Agenţii NPS nu au fost totuşi retraşi. Ei au continuat să păzească aceleaşi clădiri, ca şi cum contractul ar fi fost în vigoare şi ar fi fost plătit. „Chiar dacă nu încasam banii, oamenii erau plătiţi la timp, paguba era a firmei”, spune acum Constantin Adăscăliţei Jr, fiul fostului deputat.

Agenţii de pază au fost lăsaţi la obiective încă şase luni de la expirarea contractului, fără ca firma să încaseze vreun ban pentru aceste servicii.

 

Mai mulţi angajaţi ai firmei NPS şi-au cerut anul trecut salariile restante la Tribunal

 

„Probabil, o greşeală a Juridicului”

Constantin Adăscăliţei – fostul viceprimar – spune că nu ştie prea multe despre poveste. Cele mai multe detalii le are fiul său, care a gestionat contractul cu Primăria. „Aveam contract în derulare, iar la finalul anului 2016 am depus documentaţie pentru act adiţional. Legea ne obligă să rămânem la post, chiar dacă expiră contractul, până la adjudecarea unei alte licitaţii. Şi exact asta am făcut. Noi am depus actele, dar de la Primărie nu am primit nici un răspuns. Este, probabil, o greşeală a Juridicului”, încearcă Adăscăliţei Junior să găsească explicaţii.

Singura comunicare venită de la Primărie, menţionată şi în actele depuse la Tribunal, este o solicitare a Primăriei de a retrage oamenii din posturile sezoniere. „Paradoxal, în luna aprilie, fără să avem acel act adiţional la contract, Primăria cere să retragem oamenii de la pârtia de schi. Asta înseamnă că ştia că noi păzim aceste obiective, chiar dacă nu era emis adiţionalul”, mai spune Constantin Adăscăliţei Jr.

„Prejudiciul este, de fapt, mult mai mare. Noi am solicitat doar plata banilor din contract, pentru acele luni în care am păzit”, mai spune Adăscăliţei.

Acţiunea a fost respinsă, s-a ajuns la apel

În primă instanţă, NPS Security a pierdut procesul. În actele depuse la dosar, firma de pază a arătat că a emis facturi pentru lunile ianuarie – iunie şi că a notificat Primăria că va rezilia contractul, obiectivele fiind predate pe 9 iunie 2017, cu excepţia pârtiei de schi, predată pe 4 aprilie.

Judecătorii au motivat respingerea acţiunii ca fiind neîntemeiată prin faptul că în dosar este vorba despre fonduri publice care nu erau reglementate de vreun contract. „Angajarea cheltuielilor din aceste bugete se face numai în limita creditelor bugetare aprobate. Angajarea şi utilizarea creditelor bugetare în alte scopuri decât cele aprobate atrag răspunderea celor vinovaţi, în condiţiile legii”, spun judecătorii.

Judecător: „Nu există temei legal în acest sens”

Aceştia mai menţionează că se interzic reţinerea şi utilizarea de venituri în regim extrabugetar, iar contractul cu firma de pază nu era prelungit de un act adiţional care să justifice cheltuielile de fonduri publice. „Normele enumerate sunt imperative în acest sens şi nu permit vreo derogare. Pe de altă parte, se constată că societatea reclamantă invocă încheierea unui contract administrativ a cărui încheiere/prelungire ar fi operat tacit. O asemenea modalitate de lucru este însă incompatibilă cu materia de faţă întrucât un asemenea contract se încheie în urma utilizării unor proceduri speciale, formele speciale cerute de lege pentru încheierea contractului reprezentând o trăsătură specifică a contractelor administrative”, au mai menţionat judecătorii.

Aceştia au mai precizat că se solicită, de fapt, instanţei, acordarea unei aparenţe de legalitate, validarea unei situaţii de fapt şi a unor „raporturi tolerate de părţi în condiţiile în care nu există temei legal în acest sens.”

 

Adăscăliţei Senior şi Constantin Junior, ultimul fiind unul dintre acţionarii noii firme de pază a familiei

 

NPS Security SRL e în insolvenţă, au înfiinţat NPS SRL

În septembrie 2017, asociaţii de la NPS Security au cerut intrarea în insolvenţă, lucru acceptat de judecătorul syndic: datoriile se ridicau la circa 4,3 milioane lei. Societatea fusese afectată de faptul că nu mai era firma de casă a Primăriei pe segmentul contractelor de pază.

În aceeaşi perioadă, fraţii Adăscăliţei, au înfiinţat o firmă cu obiect de activitate similar: NPS SRL.

În ceea ce priveşte procesul cu Primăria, este ciudat, dacă nu ilegal, faptul că, deşi judecătorul sindic a numit un lichidator care a preluat administrarea firmei încă din septembrie 2017, acţiunea a fost depusă fără citarea acestuia, aşa cum cere legea în astfel de situaţii. 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: