fbpx
 
Epurări la Aeroport: cei noi îi rad pe cei vechi

Epurări la Aeroport: cei noi îi rad pe cei vechi


Doi angajați de bază contestă în instanță sancțiunile primite. Nimeni din conducere nu știe engleză. S-a ajuns la Tribunal după ce doi şefi de la Aeroport au fost sancţionaţi în baza unor rapoarte făcute de colegi fideli noii conduceri. Pe de altă parte, surse din Aeroportul Iaşi susţin că s-au impus condiţii „cu dedicaţie” la concursurile pentru funcţii de conducere, în dezacord cu normele europene.

 

La Aeroportul Iaşi se întâmplă lucruri multe şi grave, departe de ochii lumii. Care îi pot afecta grav viitorul. Noua conducere persecută angajaţii vechi ai instituţiei, trecând peste orice regulă din aviaţie, care impune stabilitate pentru păstrarea securităţii.

Împotriva recomandărilor europene

„După plecarea, aşa cum o ştim, a domnului Anghel a avut loc o şedinţă prezidată de Maricel Popa care s-a transformat într-o execuţie publică menită să-i oblige pe specialişti să plece. Cinci dintre cei mai buni angajaţi au demisionat de atunci, lucrează în mediul privat care i-a primit cu braţele deschise la ce ştiu să facă”, acuză oamenii din sistem.

S-a ajuns până în instanţă, unde două dintre piesele de bază ale sistemului de siguranţă aeroporturară de la Iaşi au făcut contestaţii împotriva unor sancţiuni primite la serviciu. Tot ce se petrece, începând cu concursurile pentru noua conducere şi terminând cu hărţuirea angajaţilor, este total împotriva recomandărilor europene în baza cărora Aeroportul Internaţional Iaşi a fost autorizat în toamna anului trecut.

Aeroportul Iaşi se află de mai mult timp într-o fază de tranziţie din cauza jocurilor politice

 

Un conflict vechi

Totul a început după plecarea fostului director Marius Bodea, înlocuit, ca interimar, de către Alexandru Anghel. „Era încă director Anghel când se făceau presiuni asupra lui, din partea Consiliului Judeţean, să fie sancţionaţi şi să plece de aici angajaţi de specialitate percepuţi drept oameni ai fostului director Bodea. Anghel nu a cedat, ştia că aviaţia înseamnă stabilitate. Deşi el însuşi a fost ţinut în interimat prelungit de câteva ori, fără posibilitatea de a crea şi aplica un proiect de viitor”, spun surse din cadrul Aeroportului Internaţional Iaşi.

Lovitura a venit pe baza unor rapoarte făcute de angajaţi din Aeroport fideli noii conduceri. „Da, am fost sancţionat în baza unor rapoarte exagerate făcute de o colegă. Am primit avertisment”, confirmă, pe scurt, Dan Tofan, managerul de siguranţă al Aeroportului Iaşi.

A pierdut, din cauza avertismentului de care evită să vorbească, bonurile de masă şi tichetele de vacanţă pe timp de un an, în total o lovitură de vreo 8.000 de lei. A făcut contestaţie la Tribunal, la fel ca alt coleg, Lucian Măgureanu, managerul de întreţinere al instituţiei.

Cinci angajaţi de top au plecat deja

Surse din cadrul Aeroportului Iaşi ne-au explicat că, după şedinţa ţinută de Maricel Popa, cinci dintre angajaţii de bază ai Aeroportului au părăsit instituţia şi s-au dus în mediul privat.

Unul dintre ei este Radu Lozneanu, care s-a ocupat, peste un an, de managementul calităţii şi de mediu. „Au fost discuţii la serviciu şi personal am preferat să plec. Nu a fost o situaţie disperată în cazul meu, ca să fiu obligat să fac compromisuri pentru a rămâne, am calificări importante şi căutate, deci am preferat să plec. Chiar sunt curios pe cine vor aduce în locul celor care am plecat”, spune Radu Lozneanu.

„Am plecat pentru că nu am dorit să stau acolo să-mi bat capul cu noua conducere. Am lucrat în mai multe etape, ultima dată 3 ani şi ceva, pe final nu mai aveam un limbaj comun cu cei din conducere şi am ales mediul privat”, a confirmat şi Relu Parfene, fostul coordonator IT al Aeroportului.

 

Dan Tofan contestă la Tribunal sancţiunea primită

 

Riscurile de securitate

Aeroportul Internaţional Iaşi a fost certificat, în toamna anului trecut, pe noile reglementări europene în domeniul aviaţiei, mult mai stricte decât precedentele, iar angajaţii susţin că actuala conducere reprezintă un potenţial risc pentru siguranţa instituţiei.

Prima problemă majoră pe care o reproşează este faptul că au fost prea permisive condiţiile de concurs. „Aeroportul a fost autorizat pe noile norme europene în octombrie 2017 şi, în baza lor, există o procedură obligatorie privind managementul schimbării conducerii. Dacă ocolim aceste prevederi există riscul să aducem directori nepregătiţi profesional care creează breşe în siguranţă. Trebuie să vezi riscul şi să iei măsuri prin impunerea unor condiţii stricte de concurs, condiţii care nu se negociază”, explică surse din cadrul Aeroportului Iaşi.

Condiţiile de concurs, ca plastilina

Aceleaşi surse mai spun că cerinţele primului concurs au fost schimbate astfel încât directorul în funcţie, Alexandru Anghel, care se înscrisese la procedură, să fie respins. La al doilea concurs, condiţiile de participare au fost mult relaxate, pentru a se putea înscrie oameni cu pregătire slabă. „Vreţi să ştiţi că dintre oamenii care compun acum conducerea Aeroportului Iaşi nici unul nu ştie limba engleză, care este baza aviaţiei? Toată documentaţia este în engleză, discuţiile cu partenerii se poartă în engleză, dar ei nu pot susţine o conversaţie simplă”, mai spun surse din Aeroportul Iaşi.

Directorul Aeroportului: „Fiecare este liber să conteste orice”

Directorul Aeroportului Iaşi, Cătălin Bulgariu, confirmă informaţiile despre sancţionări şi plecări de personal, dar spune că nu s-au produs în mandatul său. „Au fost angajaţi sancţionaţi pe linie de serviciu, cu avertisment. Acei angajaţi s-au adresat instanţelor, să conteste ceea ce consideră că este nedrept. Au plecat, într-adevăr, oameni, dar asta nu s-a întâmplat de când am preluat aeroportul, s-a petrecut înainte, deci nu pot vorbi despre cauze”, spune Bulgariu.

Acesta susţine că nu a existat o „execuţie publică” într-o şedinţă susţinută de Maricel Popa. „Domnul Popa a fost invitat la şedinţe de către preşedintele Consiliului de Administraţie, domnul Rebegea, pentru a discuta diverse probleme legate de aeroport. Dar nu s-au transformat în altceva”, mai spune Bulgariu.

 

Cătălin Bulgariu este noul şef al Aeroportului

 

Înlocuit pe furiş

Fostul director Alexandru Anghel a fost îndepărtat de la conducerea Aeroportului în timp ce se îndrepta către Bucureşti, unde era invitat la o întâlnire. În lipsa lui, i-a fost confiscat biroul, i-a fost luată maşina de serviciu, închis telefonul şi anulată cartela de la intrare. A fost numită pe funcţie directoarea comercială, Monica Nichituş, iar, din mai, director general este Cătălin Bulgariu, membru PSD şi apropiat al preşedintelui CJ Iaşi, Maricel Popa.


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: