Duminica, 26 05 2019
Misterul accidentului de la Dream Village: şoferiţa a recunoscut tot

Misterul accidentului de la Dream Village: şoferiţa a recunoscut tot

Acuzaţiile iniţiale la adresa autorităţilor s-au dovedit doar o penibilă perdea de fum. Un acccident mortal care a făcut vâlvă acum trei ani, existând suspiciunea că instalaţia de la o trecere de cale ferată nu a funcţionat. Şoferiţa unui Matiz implicat în coliziune a recunoscut în faţa judecătorilor că a traversat fără să se asigure, fiind lovită în plin de tren. În urma accidentului a murit un tânăr de 18 ani aflat în maşină. Rudele acestuia trebuie să primească daune de 750.000 de lei.

 

26 iulie 2015. Un Matiz este spulberat de trenul Iaşi-Cluj la trecerea la nivel cu calea ferată fără bariere din dreptul cartierului rezidenţial Dream Village, din Canta. În urma impactului, şoferiţa, Catinca Holman, şi un tânăr de 18 ani aflat în maşină au fost aruncaţi din autoturism, acesta din urmă decedând, la câteva zile, la spital.

Vina aruncată pe CFR

După accident, acuzaţii grele au fost aduse de conducătoarea Matizului, de pe patul de spital. Astfel, ea a susţinut că, în momentul accidentului, s-ar fi uitat la semnalizarea instalaţiei de avertizare şi ar fi văzut doar culoarea albă şi nu pe cea roşie, cea care ar fi indicat că nu poate traversa calea ferată. Declaraţiile au fost date de Holman în presa locală.

Mai mult, fiul şoferiţei ar fi precizat că la producerea coliziunii ar fi contribuit mai mulţi factori. Astfel, potrivit afirmaţiilor acestuia, prezentate după accident tot de către jurnalişti, volumul sonorului instalaţiei acustice ar fi fost redus de către cei de la CFR după ce locatarii din zonă s-ar fi plâns că nu pot dormi noaptea din cauza zgomotului. 

Medicii nu au mai putut salva viaţa tânărului aflat în Matiz (Foto: Ziarul de Iaşi)

 

A ignorat toate semnalele

Cu toate acestea, în 2017, Catinca Holman (69 de ani) a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă. Ancheta a stabilit că şoferiţa nu a oprit la trecerea la nivel cu cale ferată, a ignorat atât semnalele acustice şi luminoase care anunţau apropierea trenului, cele ale mecanicului de locomotivă, dar şi faptul că un alt şofer care oprise în partea celalată a trecerii claxona şi îi făcea semn cu farurile.

2018: în faţa instanţei, pensionara a recunoscut faptele şi a fost judecată pe procedură simplificată, beneficiind de o reducere a pedepsei. Judecătoria Iaşi a condamnat-o, în aprilie, la un an şi opt luni de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă şi i-a interzis să conducă autovehicule timp de 4 ani.

Catinca Holman a fost obligată şi să presteze 90 de zile muncă în folosul comunităţii  în cadrul Direcţiei de Asistenţă Comunitară Iaşi – Căminul de bătrâni Sf. Împăraţi Constantin şi Elena Iaşi sau în cadrul Spitalului de Recuperare Iaşi.

La această barieră a avut loc accidentul de acum trei ani

 

 „Caracterul inexplicabil al conduitei pe care a adoptat-o”

„La stabilirea cuantumului pedepsei închisorii instanţa va avea în vedere modalitatea culpei inculpatei, pe care o consideră gravă, caracterul inexplicabil al conduitei pe care a adoptat-o, urmarea tragică a faptei, moartea unui tânăr care avea viitorul în faţă şi care a văzut cu ochii săi cum se apropia locomotiva care urma să îi curme viaţa”, se arată în motivarea sentinţei instanţei. Aceasta a avut în vedere şi „efectul dezastruos” pe care moartea tânărului l-a avut asupra familiei, „atitudinea total lipsită de empatie faţă de rudele victimei pe care inculpata a manifestat-o în cursul judecăţii, lipsa manifestării de către aceasta a unui regret real pentru urmarea faptei sale”, vârsta şoferiţei şi faptul că nu avea antecedente penale.

Societatea de asigurări va trebui să plătească părinţilor şi fratelui victimei 750.000 de lei daune morale. Doar firma de asigurări a contestat decizia, procesul urmând să se reia în luna octombrie la Curtea de Apel Iaşi.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Antibiotice

PMP dreapta
antibiotice fluxiv

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Mai 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Clipul zilei

Go to top