Miercuri, 21 11 2018
Expert UE: zgomotul avioanelor, incompatibil cu Spitalul Regional

Expert UE: zgomotul avioanelor, incompatibil cu Spitalul Regional

O gafă incredibilă în documentaţia avizată de cei de la Mediu pentru amplasamentul SRU. Amplasarea Spitalului Regional de Urgenţă în zona Moara de Vânt, în vecinătatea Aeroportului Internaţional Iaşi, este criticată de un expert al Uniunii Europene în zgomot. Delia Dimitriu atrage atenţia asupra impactului pe care îl are zgomotul asupra sănătăţii, mai ales ales dacă este vorba despre pacienţii unui spital.

 

Delia Dimitriu, profesor la „Manchester Metropolitan University“, susţine că nu înţelege de ce Agenţia de Mediu Iaşi şi-a dat avizul pentru amplasarea Spitalului Regional de Urgenţe în apropierea Aeroportului Internaţional Iaşi.

O parte din vină, la Ministerul Sănătăţii

„Amplasarea Spitalului Regional în apropierea aeroportului e clar că nu este normală. Problema mea este modul în care Agenţia de Mediu şi-a dat avizul pentru acea amplasare. Cei de la Mediu trebuie să ştie impactul pe care îl are zgomotul asupra oamenilor, mai ales că vorbim aici despre nişte bolnavi care vor sta în acel spital. O parte de vină o găsesc şi la Ministerul Sănătăţii pentru că ei ştiu că stadiul unei boli poate fi accelerat de prezenţa constantă a unui factor perturbator. Nu ştiu cât vor fi de încântaţi medicii să lucreze într-un spital aflat în apropierea unui factor de risc pentru sănătatea omului“, spune Dimitriu.

Specialist: „Zgomotul ucide!“

Expertul UE în zgomot susţine că s-au publicat studii care au demonstrat efectul letal pe care îl poate avea sunetul supărător asupra sănătăţii oamenilor. „De-abia în 2016 Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat, legat de aviaţie, că zgomotul ucide. De cel puţin 15 ani se studiază efectul zgomotului asupra sănătăţii, dar s-a demonstrat că acesta poate avea un efect letal. Potrivit acestui studiu, s-a demonstrat că zgomotul produs de motoarele avioanelor creşte tensiunea cardiovasculară, dă o stare de oboseală în timpul somnului, factorii de perturbare afectează organismul chiar şi în timpul unei discuţii, fiind nevoit să faci eforturi de concentrare, fără să îţi dai seama. S-a demonstrat că elevii se dezvoltă mai încet din cauza zgomotului“, afirmă specialistul.

 

Avioanele ar putea dăuna grav sănătăţii

 

Calitatea aerului, afectată

Un alt factor de risc adus în discuţie de expertul UE este legat de calitatea aerului din apropierea aeroprotului. „Calitatea aerului nu trebuie neglijată. Când vorbim de un spital, vorbim despre oameni bolnavi, care vin acolo să se trateze. Cum poţi să-i duci într-un mediu cu particule ultrafine pe care le inhalezi? Un studiu făcut în Bucureşti a arătat că prezenţa într-o asemenea zonă reduce speranţa de viaţă cu cel puţin cinci ani. Oamenii vin la un spital să se trateze, nu să-şi diminueze speranţa de viaţă“, menţionează Dimitriu.

Hărţi de zgomot vechi

Potrivit site-ului Aeroportului Iaşi, hărţile de zgomot sunt vechi de patru ani, aceasta în condiţiile în care, în ultimii ani, numărul de curse a crescut foarte mult. Chiar şi aşa, în acele hărţi de zgomot, la un nivel mic de zgomot, de 50-65 decibeli, impactul este de zero persoane afectate, deşi sunt case în comuna Aroneanu aflate la doar câteva sute de metri de pista aeroportului.

În prezent se lucrează la noile hărţi de zgomot, care se află în dezbatere. „Nu excludem varianta ca aceste noi hărţi de zgomot să arate un impact major asupra zonei Aroneanu, Holboca şi a viitoarei locaţii a Spitalului Regional“, spune Delia Dimitriu.

Numărul curselor, de patru ori mai mare ca în 2008

Un reprezentant al Ministerului Mediului susţine că Agenţia de Protecţia Mediului Iaşi ar fi trebuit să ţină cont de apropierea Aeroportului. „Din câte ştiu eu, Planul Urbanistic Zonal s-a făcut în baza unei consultări publice şi pe baza unui aviz de mediu. Autoritatea de mediu trebuia să nu acorde autorizaţia dacă s-a adus în discuţie modul în care afectează zgomotul produs de aeroportul din vecinătate. Construirea oricărei clădiri aflate în apropierea Aeroportului Iaşi trebuie condiţionată de impactul zgomotului. Traficul aerian pe Aeroportul Iaşi în urmă cu 10 ani era de 2.500 de mişcări de aeronave, iar acum este de 10.000. Orice analiză făcută acum, care permite construirea, poate fi depăşită peste câţiva ani, în funcţie de extinderea aeroportului“, ne-a spus oficialul ministerului.

Probleme la Aeroportul Heathrow

Locuind în Anglia, Delia Dimitriu a văzut impactul pe care îl poate avea societatea civilă asupra modului în care se iau unele decizii. „La Heathrow au fost probleme foarte mari când s-a decis deschiderea celei de-a treia căi de rulare. Au fost proteste mari din partea oamenilor din zonă. Au fost parlamentari care au demisionat“, menţionează Dimitriu, care adaugă că în Estonia nu se construieşte nimic pe o rază de câţiva kilometri în apropierea aeroporturilor.

Expertul UE susţine că reprezentanţii industriei aviatice au conştientizat efectul zgomotului asupra sănătăţii şi se caută soluţii pentru reducerea zgomotului produs de motoarele avioanelor.

Noi proceduri: perioadă de timp în care nu sunt deloc curse

Pentru reducerea impactului pe care îl are zgomotul produs de avioane, Delia Dimitriu propune mai multe soluţii. „Aeroportul Iaşi poate gestiona reducerea impactului zgomotului prin noi proceduri de aterizare. În străinătate există acel «respite», adică o perioadă de timp în care nu ai deloc curse, nu ai zgomot. Asta se poate aplica şi aici. Să stabilească un orar în aşa fel încât comunităţile din zonă să aibă parte de o perioadă cât mai mare de «respite». De asemenea, împreună cu ROMATSA, Aeroportul Iaşi poate hotărî anumite culoare de zbor astfel încât să fie afectată cât mai puţină lume“, mai spune experta UE.

REPORTER DE IAŞI a încercat să afle modul exact în care Agenţia de Mediu Iaşi a dat avizul pentru Spitalul Regional de Urgenţă. „Agenţia de Mediu Iaşi a dat acest aviz, dar mai multe nu pot să vă spun fără o soliciare oficială. După ce avem acordul ministerului, vă vom comunica răspunsul la orice întrebare“, s-a limitat să spună directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Iaşi, Gheorghe Tătaru.

 

Delia Dimitriu trage un semnal de alarmă în ultimul moment

 

Fără autorizaţii de construire în zonă

Expertul UE în zgomot susţine că în ţările civilizate nu se mai emit de mult autorizaţii de construire în zona aeroporturilor şi că în Iaşi cele mai afectate sunt comunele Aroneanu şi Holboca. „Am avut o întâlnire cu primarul din Aroneanu, care s-a plâns de nivelul de zgomot din acea zonă şi voia compensări de la Aeroport. De-abia pe urmă am aflat că acesta eliberează în continuare autorizaţii de construire, deşi acest lucru nu ar trebui să mai fie posibil. La fel stau lucrurile şi la Holboca, o altă comună afectată de cursele de pe Aeroportul Iaşi“, spune Dimitriu.

Citeste si...
Nota
(1 Vote)

4203 comments

 • Wiley - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  What qualifications have you got? https://www.nejshopik.cz/medicationblogcom-d774.pdf medicationblog.com The team's new findings do not rule out the possibility that differentiation began when Earth was in a magma ocean state. In fact, both mechanisms could have occurred, said study first author Crystal Shi, a graduate student in Mao's lab.
  http://www.ultimate.cz/kamagra-in-bangkok-c3e7.pdf#prominent kamagra kungen index The Hang Seng Index ended up 0.5 percent at 21,954points after earlier testing chart resistance at about 22,034, anear-two month intra-day high set last Friday. The ChinaEnterprises Index of the top Chinese listings in HongKong inched up 0.3 percent.
  http://www.zeebra-online.de/index.php/researchsupplynet-busted-3528.pdf http://www.researchsupply.net coupon NEW YORK/LONDON, Sept 11 (IFR) - Spreads on VerizonCommunications' record $49 billion eight-tranche bond tightenedby more than 40bp on Wednesday in the so-called 'grey market',where investors and dealers set up trades with one anotherbefore the bonds are priced and allocated.
  https://www.kvetiny.com/best-ivf-drugs-for-poor-responders-d50a.pdf#sanction top abused prescription drugs list The strains were associated with chicken distributed to retail outlets in California, Oregon and Washington state, the USDA said. The illnesses have been predominantly in California but the salmonella has reached people from 18 states, the statement said.
  https://www.zonaoptica.pt/indian-god-lotion-uk-4b4a.pdf#lane indian god lotion price in india DeGeneres also earned praise for her performance as the hostof TV's Emmy awards in 2001, which was twice delayed because ofthe Sept. 11 attacks, memorably lightening the somber mood byasking, "What would bug the Taliban more than seeing a gay womanin a suit surrounded by Jews?"

  Report
 • Jessie - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  I like watching football https://www.amos-ova.cz/cytomel-side-effects-acne-eb83.pdf cytomel side effects acne "Doctor Sleep" is classic Stephen King and a worthy sequel to "The Shining." My only complaint is that the climactic fight is something of an anticlimax, but in the best of King's massive books, it's the dark, twisted journey that counts.
  http://epscoindia.com/promethazine-25-mg-suppository-side-effects-1ab7.pdf#fertility phenergan syrup buy online In its statement on Monday, the military dismissed the video as the work of an impostor. The man in the video, though he has Shekau's trademark beard and finger wagging -- does appear younger and rounder-faced than the Shekau of previous videos.
  http://alka-mzdy.cz/topiramate-buy-online-uk-65cb.pdf#fetched buy topiramate online uk German tour operators Thomas Cook Germany and TUIGermany, part of Europe's largest tour operator TUI Travel , cancelled all trips to Egypt after the Germanforeign ministry advised against travelling to the beachresorts, which are popular with European sun-seekers and divers.
  https://www.blacktheatresrnec.cz/nuvella-serum-scam-a0f5.pdf nuvella serum scam “I’d been given a thorough briefing about what I should do with the thing, but you walk out and it’s just noise and lights and this incredible atmosphere, you forget what you’re supposed to do. All convention went out of the window, I was just waving it around, having a great time.” It was, he recalls, a moment that made him appreciate how lucky he was to be there.
  http://xplor.hk/mri-no2-black-side-effects-d392.pdf mri no2 black vs full cycle It would constitute a significant blow to the labor movement were the court, split 5-4 between Republican and Democratic presidential appointees, to rule against the unions in both cases, legal experts say.

  Report
 • Lesley - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  Where did you go to university? https://www.amos-ova.cz/prescription-drugs-vat-eb83.pdf#delivered best drugstore anti aging cream for acne prone skin And how do Americans feel about this prospect? Overall, by a margin of 47-39, Americans think that raising the debt ceiling is "absolutely essential." I suppose it could be worse – that number could be reversed:
  http://www.sunabi.com/ciprofloxacin-250-mg-n1-preis-7800.pdf#motives ciprofloxacin fiyat The sources cautioned last minute that changes were likelyas a meeting of senior officials who prepare the weekly cabinetmeeting's decisions was cancelled on Thursday. Several ministersremain at odds over who should foot the bill.
  http://lotusmedia.in/genacol-topical-gel-reviews-4dcb.pdf genacol bioactive collagen matrix capsules Helium is a by-product of natural gas production but once it is released into the atmosphere it cannot be captured. Demand for helium has risen, driven particularly by Asia's booming manufacturing industry.
  http://xplor.hk/levitra-20-india-d392.pdf#foster levitra iskustva forum “She was crying crazy,” the little girl said. “No one cried like that. She loves him so much. She loves us both so much. I was about to save him. But I couldn't. I've never heard anyone cry like that."
  https://www.svetvzpominek.cz/mednowclinicscom-9c39.pdf#shrewd ideapharm.fr “It’s frustrating a lot. The past two years, I’ve been playing these guys around my birthday,” Wilkerson said. “I keep having a bad birthday. Tom Brady keeps making it bad for me. Hopefully, it’s a different outcome this time.”

  Report
 • Branden - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  I'd like to tell you about a change of address https://www.nejshopik.cz/viagrailaccom-d774.pdf#basin viagrailac.com “We have done our part and now the ball is in their court,” Mr Horta-Osorio said. “The share price is in a position where the Government can return taxpayers’ money at a profit.”
  https://www.serpsmart.com/athlean-rx-reconstruxion-review-fc2f.pdf athlean rx reconstruxion Fitch Ratings has published a special report analysing the key drivers for rating movements across the EMEA and APAC corporate credit portfolio over the three-year period spanning end-2009 to end-2012.
  http://www.techguy4u.in/how-to-get-amoxicillin-prescription-4cd3.pdf amoxicillin cost uk A study commissioned by the telecommunications industry group Brasscom recently found that the operating costs of a data center in Brazil can be up to 100 percent higher than in the United States. That is mostly due to the high cost of electricity and heavy taxes on imported technology.
  http://mariascakes.com.au/prilosec-otc-patient-reviews-8392.pdf#coolly omeprazole prices 20mg On Friday, cabinet unity collapsed after ministers failed toagree on a vital package of budget measures to cut the deficitbelow the EU limit of 3 percent of gross domestic product andfund measures to halt an increase in sales tax to 22 percentfrom 21 percent.
  https://www.mpu.sk/dbol-price-australia-8a46.pdf dbol for sale in australia "I remain firmly convinced that all of our party should tomorrow give its vote of confidence to Letta," Alfano said, after holding talks with four other PDL members who had served in the government but resigned Monday on Berlusconi's orders.

  Report
 • Alphonse - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  A pension scheme https://www.svetvzpominek.cz/abuse-of-prescription-drugs-in-america-9c39.pdf mckesson pharmacy rx software Djokovic will face his long time rival Rafa Nadal in the semi-finals after the Spaniard was equally as emphatic on the scoreboard and not far off in performance in a convincing straight sets win over Australian qualifier Marinko Matosevic.
  http://www.ohiotitlecompany.net/jared/index.php/ist-viagra-in-holland-rezeptpflichtig-ae41.pdf price of viagra versus cialis
  The Israeli military said four rockets were fired from southern Lebanon. Two struck Israeli communities without causing casualties, a third was intercepted by the "Iron Dome" missile shield and the fourth fell outside Israeli territory, it said.
  https://www.hrani-rulety.cz/robe-materiel-medicalcomalerte_sanitairehtml-e73a.pdf http://www.pharmachem.com.mx On a chilly, February afternoon last year, Ricks discovered a flat marker in the grass with the word "Unknown" engraved on its white marble headstone. After combing through documents and records, Ricks pieced together the individual's identity: Commodore Jesse Duncan Elliott, a hero of the War of 1812 who was awarded the Congressional Gold Medal in 1814. Elliott served as master-in-commander of the ship, the "Brig Niagara," and earned the medal from Congress for his heroic actions in the Battle of Lake Erie on Sept. 10, 1813.    
  http://mec.npic.edu.kh/index.php/minutemanhealthorgprovidersprovider-explanation-of-payment-5953.pdf minutemanhealth.org/providers/provider-explanation-of-payment
  Taking into account the Astral purchase, BCE said it expects2013 revenue from its main Bell business to rise between 2percent and 4 percent, compared with an earlier forecast of flatto 2 percent growth.
  http://mec.npic.edu.kh/index.php/test-prop-half-life-5953.pdf#dreamt test prop winstrol cycle dosage The symbolism is clear coming from a completely revanchist judiciary, that even the symbolic victory of imprisoning Mubarak will be revoked, that the counter-revolution and the old regime are feeling empowered and petty.The judiciary and the police are the two institutions that are most entrenched and most a part of the old regime; they were on their heels for a while, but using the bogeymen of the Muslim Brotherhood and peoples fear and exhaustion, theyre just doing whatever they feel like to be personally spiteful and cruel even.

  Report
 • Rickie - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  Can I use your phone? http://lotusmedia.in/antivert-rxlist-4dcb.pdf antivert rxlist
  According to people familiar with the news, Amgen had previously offered $130 per share in cash for Onyx, however both companies settled on a lower price, as a dispute arose after Amgen sought data related to the Kyprolis.
  https://expand.disruptive.live/cymbalta-vs-zoloft-fibromyalgia-9787.pdf#baron zoloft for depression side effects The third-quarter U.S. corporate earnings season also getsunder way. Forecasts have come down sharply in recent weeks withprofit growth now expected at just 4.5 percent, according toThomson Reuters data.
  http://lotusmedia.in/priligy-webmd-4dcb.pdf#learned priligy webmd
  The original September figure was 6.9 and analysts in aReuters poll had forecast the October reading at 7.0. Thestrengthening data chimed with other recent releases suggestinggradual but steady growth for the end of the year.
  https://www.zonaoptica.pt/order-bupropion-online-4b4a.pdf order bupropion online From time to time, reference may be made in our marketing materials to prior articles and opinions we have published. These references may be selective, may reference only a portion of an article or recommendation, and are likely not to be current. As markets change continuously, previously published information and data may not be current and should not be relied upon.
  https://www.jolana.cz/viagra-kamagrapl-opinie-0262.pdf viagra-kamagra.pl opinie o sklepie
  "My mind, at times, goes off just because I am a little tired. But I will have to cope with it. It's two more weeks and then I'm going to take quite a big break and get fresh again. Overall the season has been the best of my life."

  Report
 • Chuck - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  Where's the postbox? https://www.hcnv.cz/how-much-does-vasotec-cost-3a66.pdf how much does vasotec cost Cheney even suspects Snowden could be a spy, perhaps for the Chinese: "I'm deeply suspicious, obviously, because he went to China. That's not a place where you would ordinarily want to go if you are interested in freedom, liberty and so forth." Snowden said he went to Hong Kong because of its history of free speech.
  http://mariascakes.com.au/isaflex-rx-side-effects-8392.pdf ksl*isaflex rx The broader conflict between CEO Dell and Icahn adds more uncertainty to a company that once ruled the global personal computer market, but is now trying to move into the relatively unfamiliar field of enterprise computing services as mobile devices pummel sales of computers and laptops.
  https://www.tri-pruhy.cz/glimepiride-bodybuilding-e829.pdf#questions glimepiride bodybuilding
  Wealthy people in states with lower health care access and quality are worse off than poor people in states with higher health care access and quality, reveals a new ranking published Wednesday by the Commonwealth Fund.
  https://www.demaster.cz/genistein-prostate-cancer-study-c0a4.pdf#conform soy genistein prostate cancer "But the increased numbers have also added to our responsibilities and challenges for the conservation of tigers," Dhakal told Reuters after releasing the findings of the four-month survey late on Monday.
  http://mec.npic.edu.kh/index.php/ferropharmaeu-5953.pdf#flu 4-health-drugs.com Rheumatoid arthritis is a disease of the immune system, according to the AAF website. Although the reason is unknown, the body attacks healthy cells such as those in the lining surrounding joints. Fluid builds up causing inflammation and pain. Over time, cartilage and bone will wear down, hindering mobility.

  Report
 • Dorian - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  I'd like to transfer some money to this account http://xplor.hk/vividermix-scam-d392.pdf#bits vividermix advanced eye formula All the same, the ABPI cautioned, research “is a truly global activity and requires a consistent global approach. Any UK transparency requirements that sit on top of, and are separate from, European requirements will act as a disincentive for conducting clinical research in the UK”. 
  https://www.amos-ova.cz/linde-healthcarein-eb83.pdf#baggage yshealthcare.com Miss Teen USA 2013 Cassidy Wolf poses for photos at ATLANTIS, Paradise Island, Bahamas in this August 11, 2013 file photo, one day after being crowned Miss Teen USA 2013. Wolf said on September 27, 2013 it was ''weird'' to learn that the 19-year-old California man charged with hacking into her webcam and taking nude photos in a so-called ''sextortion'' case, was a high school classmate.
  https://www.tri-pruhy.cz/keflex-generic-name-e829.pdf#hopped cephalexin 500mg for dogs safe for humans Police chief Tommy Boyd told NBC New York that the self-proclaimed 'meatball,' Deena Cortese, was 'a little intoxicated' and hit with a disorderly conduct charge on June 10, 2012. Later that day, Deena was escorted home by her parents when she was released from the Seaside Heights Police Station.
  https://www.amos-ova.cz/androboldiol-generic-eb83.pdf#usual generic androboldiol
  The report will also pile pressure on Labour over its handling of the NHS, with the Conservatives likely to seize on it to attack Andy Burnham, the shadow health secretary who was in charge of the NHS in England from June 2009 until May 2010.
  http://www.ohiotitlecompany.net/jared/index.php/many-mg-levitra-take-ae41.pdf#abide buy levitra online 7 But the federal probe is ongoing, as is an investigation by a state prosecutor in Richmond, into whether the governor followed Virginia’s gift disclosure laws. Star Scientific has also told investors that it faces a securities probe.

  Report
 • Infest - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  I'd like to take the job http://xplor.hk/medicinetogopharmacycom-d392.pdf uklegalsteroids.com I am not in Brighton. I want to make that clear at the outset. It’s not that I don’t enjoy conference – I really do. What’s not to enjoy? The drink, the food, the old comrades you haven’t seen since last year, the drink...
  http://rnd.npic.edu.kh/novologcom-coupons-4c14.pdf http://www.novolog.com/ "While our policy actions have contributed to containdownside risks, those still remain elevated," the statementsaid. "There has been an increase in financial market volatilityand a tightening of conditions."
  http://rnd.npic.edu.kh/national-pharmacy-olympiad-result-2017-4c14.pdf national pharmacy olympiad results 2014-15 In 2013, the commission has levied $435 million in civilpenalties against Barclays Bank and $285 millionagainst JPMorgan Chase & Co. among others. (Reporting by Ros Krasny; editing by Marguerita Choy)
  https://www.kvetiny.com/goedkoop-viagra-online-d50a.pdf#encounter viagra fiyat ankara The records reveal 156 pages of details gathered during the ongoing homicide investigation into Lloyd’s death that has resulted in three men being arrested, including Hernandez, who currently sits in jail facing first-degree murder charges. The documents depict an emotionless Hernandez and the stockpiles of ammunition he maintained both at his North Attleboro manse, as well as his “flop house” in nearby Franklin. Links between Lloyd, who was carrying $64.75 in cash on him at the time of his death, and
  http://lotusmedia.in/enzyte-ultimate-intensifying-gel-4dcb.pdf enzyte in pakistan King was becoming a superstar, and the cadence of his speech, steeped in the traditions of the black church, was in its way as inspiring as Winston Churchill’s voice had been in the dark days of World War II 20 years before. My yellowing notebook recorded that he repeated the iconic phrase “I have a dream” nine times, his voice echoing out over the reflecting pool, out over Washington, and down through the decades to take its place as one of the most important and memorable speeches in American history.

  Report
 • Raphael - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  How would you like the money? https://www.zonaoptica.pt/stendra-pdf-4b4a.pdf#mourning stendra en colombia A RECORD $6 billion Asia fund announced by U.S. privateequity firm KKR will be deployed at a time when an economicslowdown and emerging market sell-off has knocked the overallvalue of Asia Pacific corporations to historic lows.
  https://www.tri-pruhy.cz/new-york-kingsbrook-jewish-medical-center-program-brooklyn-new-york-e829.pdf#benefit kingsbrook jewish medical center 585 schenectady avenue brooklyn ny 11203 Oakley's advantage may come down not only to his visual skills as an animator but also to dumb luck. In 2007, Richter tried unsuccessfully to get the Library of Congress to grant him access to an improved digital scan of the left-hand negative of Gardner's original stereoscopic image.
  http://lotusmedia.in/buffalo-pharmacy-technician-jobs-london-ontario-4dcb.pdf#audience buffalo pharmacy wv The Manzonis use the surname Blake as they move into their new Normandy digs (the film was shot on location). They are kind of like the Addams Family of crime. Their FBI handler is a tough old “pit bull” named Stansfield (Tommy Lee Jones, wearing too much pancake makeup).
  https://www.serpsmart.com/eve-medical-centre-dubai-fc2f.pdf eve medical center doral reviews The recall campaign for the Toyota tie-rods will start in September 2013 and run through February 2014, due to a parts shortage. Owners will receive a preliminary notification, and a secondary notification when parts become available in their area. The RX and Highlander Hybrid will receive notification by mail. The Honda recall will begin on September 16.
  http://www.ultimate.cz/lisinopril-20-mg-cost-walmart-c3e7.pdf lisinopril kopen Because it usually costs more to buy longer-term defaultinsurance, the current level is considered a classic sign ofcredit stress, reflecting the concerns over whether the UnitedStates will be able to raise the federal government's debt limitin coming weeks.

  Report

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Noiembrie 2018 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Clipul zilei

Go to top