fbpx
 
Chirica a plecat în concediul din Grecia cu naşii şi a dat pe-acolo de naşu’ de la Servicii Publice

Chirica a plecat în concediul din Grecia cu naşii şi a dat pe-acolo de naşu’ de la Servicii Publice


Administraţia locală, ediţia de vară: soţia lui Chirica este asociată cu Gafiţa, soacra lui Gafiţa e şefă la o subordonată a lui Chirica, contractele curg de la subordonată la firma lui Gafiţa. Pentru a treia oară în ultimii patru ani, edilul-şef se intersectează în concediu cu Dragoş Gafiţa, abonat la contracte cu instituţii subordonate Primăriei: Servicii Publice, Ateneul Tătăraşi şi Salubris. Mihai Chirica a locuit într-un ansamblu de lux pentru care preţul la o vilă în această perioadă este de 4.200 de euro pe opt zile. Chirica şi Gafiţa s-au cazat în locuri diferite şi după ce în Iaşi s-a auzit de o întâlnire a lor, s-au evitat.

Mihai Chirica, şeful oraşului, nu a fost în concediu, la mare în Grecia, cu Dragoş Gafiţa, om de afaceri, abonat la contracte cu societăţile subordonate Primăriei. Doar s-au întâlnit acolo. Ce mică-i planeta Pământ! În plus, în cercul de prieteni din jurul edilului a fost şi Bianca Pavel, vecină gard în gard cu Gafiţa, şi ea cu lipici la contracte pe bani publici. Şi în 2014 şi 2015 s-a întâmplat la fel. Chirica s-a dus ca tot omul în concediu la Constanţa, iar pe plajă la Mamaia, surpriză: a dat nas în nas cu Gafiţa şi Pavel.

În concediu cu naşul Palade

Primarul Mihai Chirica a plecat în concediu sâmbătă, 28 iulie. Avionul de Salonic, programat să decoleze la ora 13:50, şi-a luat zborul cu o întârziere de 165 de minute. Chirica, împreună cu soţia şi băiatul cel mic, au ales o cursă Wizz Air pe ruta Iaşi – Salonic. Au fost însoţiţi de naşii de căsătorie, Dragoş Palade (şeful Secţiei ORL de la spitalul „Sf. Spiridon) şi soţia acestuia. Potrivit surselor REPORTER DE IAŞI, aceştia au optat pentru Ouranopoli, o localitate de câteva sute de suflete, poziţionată în nordul Greciei, distanţa faţă de Salonic fiind de aproximativ 140 de kilometri. În Ouranopoli, Chirica şi familia au stat la complexul de vile Athos. Un ansamblu de lux, situat la doar câţiva kilometri de Muntele Athos. Ca idee, o vilă superioară cu două dormitoare, cu mic dejun inclus, pentru perioada 20 – 28 august costă aproape 19.000 lei, echivalentul a peste 4.200 de euro.

Soţii Chirica au avut condiţii de lux în Grecia, la vilele Athos, întâlnindu-se, la un moment dat, în zonă, cu amicul lor vechi, Dragoş Gafiţa (primul din dreapta)

Au ajuns în aceeaşi zi
Ca un făcut, fix în aceeaşi zi, a ajuns în Grecia şi omul de afaceri Dragoş Gafiţa. Acesta, împreună cu rude şi prieteni, printre care şi Bianca Pavel, s-au cazat în Ammouliani, o mică insulă situată în imediata vecinătate a Peninsulei Athos pe care se află şi Ouranopoli, satul în care a stat Chirica. Anterior, familiile Gafiţa şi Pavel au fost două săptămâni în Italia.
Cele două grupuri, al lui Chirica şi al lui Gafiţa, au făcut joncţiunea într-una dintre primele seri ale sejurului din Grecia. Au fost în acelaşi local şi au petrecut împreună. Apoi, timp de trei – patru zile, familiile Gafiţa şi Pavel au plecat pe Muntele Athos şi n-au mai interacţionat cu cea a primarului.

Presa a aflat, ei s-au evitat
La întoarcere, în cel puţin una din seri, grupurile Chirica şi Gafiţa s-au intersectat în Ouranopoli, însă s-au evitat. În faţa grupului său de prieteni, Dragoş Gafiţa a afirmat că nu vrea să mai fie văzut în anturajul lui Chirica. Pe de o parte, în Iaşi apăruseră deja zvonurile că cei doi îşi petrec concediul împreună, iar pe de altă parte, faptul că REPORTER DE IAŞI a scos la iveală afacerile Gafiţa – Primărie, dar şi legăturile apropiate Gafiţa – Chirica au făcut ca relaţiile dintre cei doi să se răcească, cel puţin la nivel oficial, de ochii lumii.

„Eu am stat la Iaki, iar în aceeaşi zonă i-am întâlnit pe Gafiţa, era cu Bianca Pavel, era un grup mai mare. Copiii se jucau şi am făcut plajă împreună, dar a merge cu cineva în concediu înseamnă a programa dinainte acest lucru”
Mihai Chirica, despre concediul din 2014, într-o declaraţie acordată în 2016 jurnaliştilor actualului REPORTER DE IAŞI

Afaceri în familie

În ultimii ani, Gafiţa (40 de ani) s-a remarcat prin contractele pe care firmele sale sau cele ale unor interpuşi le-au avut cu societăţi subordonate Primăriei lui Chirica. Printre firmele controlate de Gafiţa se numără Novidrast, Gafiţa’s Company, Infra Data Design, Data Incorporated.

Cele mai profitabile afaceri, Gafiţa le-a făcut cu Servicii Publice Iaşi, firma la care naşul său, Laurenţiu Ivan, este director general, iar soacra sa, Maria Zahariuc, deţine funcţia de director economic. Ani la rând, prin cel puţin patru societăţi distincte, Gafiţa a livrat elemente de mobilier urban, echipamente de protecţie pentru muncitori şi material săditor la preţuri umflate, mult mai mari decât ale altor furnizori. Majoritatea contractelor, a căror valoare cumulată este de câteva milioane de lei, au fost prinse prin încredinţare directă.

Ammouliani şi Ouranopoli, cele două locuri unde şi-au petrecut vacanţele familiile Chirica şi Gafiţa

2017-2018: 300.000 de lei pentru fosta şi actuala societate a lui Gafiţa

Inclusiv teii de pe Ştefan cel Mare au fost aduşi tot de Dragoş Gafiţa, prin firma Vivai Guagno SRL, al cărei administrator a fost. Astfel, în noiembrie 2015, Gafiţa a furnizat Primăriei conduse de Chirica, 110 tei argintii (Tilia tomentosa), în valoare de 116.000 lei, care au fost plantaţi în locul salcâmilor japonezi pitici, iar în noiembrie 2016 a livrat plante ornamentale în valoare de 95.000 lei. Dragoş Gafiţa s-a retras din Vivai Guagno, în mod inexplicabil, pe 12 octombrie 2016, la un an după ce fuseseră livraţi teii. În firmă erau trei acţionari: Ricardo Guagno, Donatella Ferro şi Dragoş Gafiţa, italienii fiind aduşi la Iaşi de ultimul.

În ultimul an şi jumătate, Infra Data Design şi Vivai Guagno au fost mai discrete în participarea la achiziţiile organizate de instituţiile subordonate Primăriei: circa 180.000 de lei de la Servicii Publice, Ateneu şi Salubris pentru prima societate şi circa 120.000 de lei pentru a doua, doar de la Servicii Publice.

„E posibil să fi fost şi Dragoş Gafiţa pe-acolo, erau apartamente în regim hotelier, m-am întâlnit cu mai mulţi din Iaşi, e posibil să ne fi intersectat câteva zile. Eu am stat puţin, am fost pe fugă”
Mihai Chirica, despre concediul din 2015, într-o declaraţie acordată tot în 2016 jurnaliştilor actualului REPORTER DE IAŞI

Şmecheria stâlpilor

Potrivit informaţiilor REPORTER DE IAŞI, în acest moment, Departamentul pentru lupta antifraudă (DLAF) investighează afacerea stâlpilor ornamentali de iluminat montaţi pe Splai Bahlui, afacere cu iz penal dezvăluită anul trecut de REPORTER DE IAŞI.

Pe malul stâng, investiţia a fost parte a unui proiect cu finanţare europeană, furnizorul stâlpilor nefiind precizat nici de Primărie, nici de antreprenorul general. Pe malul drept, modernizare realizată cu bani de la bugetul local, stâlpii au fost aduşi de firma lui Gafiţa. În ambele cazuri, prin caietul de sarcini s-a cerut un anumit tip de stâlp, care la producător costa 7.500 de lei, dar s-a adus alt tip care costa doar 2.700 lei. Care, cel puţin pe Mal Drept, a fost facturat la peste 6.000 de lei. Pe scurt, alături de schimbarea regulilor jocului prin nerespectarea caietului de sarcini, se poate vorbi şi de o gaură financiară prin facturarea stâlpilor ieftini cu un adaos de peste 225%.

Maria Zahariuc, un „dinozaur” care nu se mai dă dus 

Soacra, venituri de 2.500 euro lunar de la SPI
De-a dreptul sfidătoare este menţinerea Mariei Zahariuc în funcţia de director economic la SC Servicii Publice SA (SPI). Soacra lui Gafiţa este pensionară, dar şi şefă a societăţii. Astfel, anul trecut, Zahariuc a încasat din salarii, potrivit propriei declaraţii de avere, 96.341 lei, la care s-au adăugat încă 41.306 lei reprezentând pensia. Totalul net de 137.647 lei se traduce printr-o medie lunară de 11.470 de lei venituri, adică echivalentul a 2.500 de euro. La acestea se adaugă încă 48.170 lei bonusuri (şase indemnizaţii lunare) pentru că şefii Servicii Publice şi-ar fi îndeplinit criteriile de performanţă aferente anului 2017.
În mai multe rânduri, Laurenţiu Ivan a declarat că nu o poate înlocui pe Zahariuc deoarece aceasta are contract de mandat. Zahariuc este soacra lui Dragoş Gafiţa şi, acum câţiva ani, potrivit declaraţiei de avere, a menţionat că lucra, în paralel, şi la una dintre firmele ginerelui său.

Citește și Prietenul lui Chirica, jaf pe față: tun de 400.000 de euro cu 500 de stâlpi falși


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30