fbpx
 
Amor în amfiteatre: două studente la Arte se mărită cu profesorii lor

Amor în amfiteatre: două studente la Arte se mărită cu profesorii lor


Pentru a proba încălcarea eticii universitare, eventualele anchete declanșate de relațiile consimțite dintre profesori și studente ar fi delicate și greu de realizat. Octavian Jighirgiu și Bogdan Maximovici, ambii profesori la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, s-au căsătorit în această vară cu foste studente din universitățile unde predau. Sunt cele mai recente cazuri dintr-o lungă serie, cu exemple din care nu lipsesc picanteriile, ci doar reacția instituțiilor de învățământ superior. În statutul acestora, astfel de amoruri sunt interzise în timpul când cei doi se află în relația profesor-student.

 

Își urmează profesorii și în viața privată, după anii de școală. Doi profesori de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași s-au căsătorit, în această vară, cu foste studente. Este o particularitate a mediului universitar ieșean, care a mai văzut în trecut numeroase căsnicii pornite de la catedră, unele ale unor profesori foarte cunoscuți: Ovidiu Gavrilovici de la Psihologie sau Dorin Popa de la Jurnalism.

Mirele Octavian Jighirgiu și soția sa, Andreea, care a studiat la facultatea la care predă acesta (cei doi, în centrul imaginii)

Cuplul de la Teatru: el 43, ea 21

Un cunoscut actor, regizor și profesor, tot de la Universitatea de Arte „George Enescu”, s-a căsătorit în această vară cu o fostă studentă a Facultății de Teatru, care este actriță a Teatrului Municipal „Bacovia” din Bacău. Octavian Jighirgiu și-a pus pirostriile în urmă cu două săptămâni, aleasa fiind Andreea Darie, care a absolvit Universitatea unde soțul este profesor în urmă cu un an.

„În cazul meu, nu se poate spune că m-a urmat o studentă la altar pentru că nu am avut-o la clasă. Am cunoscut-o la facultate, dar nu i-am predat. Acum locuim în Iași, Andreea face naveta la Teatrul din Bacău, unde este actriță”, ne-a explicat Octavian Jighirgiu.

Actorul ieșean s-a născut în 1974 și a absolvit Universitatea de Arte în 1996. Este șeful Catedrei de Arta Actorului și membru al Senatului Universității de Arte. A jucat în zeci de spectacole de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” și de la Ateneul Tătărași, dar și la alte teatre din țară sau din străinătate. A fost căsătorit cu o fostă colegă de facultate, Irina Scutariu care în prezent este și ea cadru didactic la aceeași universitate.

 

 

Profesor la Arte Plastice: el 45 de ani, ea 23

Bogdan Maximovici este născut în anul 1972 și este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, absolvent al Facultății de Arte Plastice, Decorative și Design din cadrul Universității „George Enescu” din Iași, la clasa profesorului Mihály Jenö Bartos.

A fost cadru didactic în cadrul Facultății de Teologie, iar în prezent este conferențiar universitar în cadrul Facultății de Arte Plastice de la Universitatea „George Enescu”.

Aici și-a cunoscut soția, pe Andreea Georgiana Manolache, o tânără de 23 de ani din Galați. Aceasta a terminat în orașul natal Liceul de de Artă „Dimitrie Cuclin”. Apropiații spun că cei doi au așteptat ca Andreea să termine facultatea înainte de a se căsători. Cei doi nu au putut fi contactați, numărul de telefon al profesorului Bogdan Maximovici, pus la dispoziție de Uniunea Artiștilor Plastici, fiind închis.

 

 

Dorin Popa, soție de la Jurnalism

Cazul celor doi profesori de la Universitatea de Arte din Iași nu este o premieră. În trecut, alți profesori cunoscuți s-au căsătorit cu foste studente.

Profesorul universitar Dorin Popa de la Departamentul de Jurnalism și Științele Comunicării al Facultății de Litere de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” s-a căsătorit cu o fostă studentă de-a sa, Alina Popa. Soția sa a devenit, la rândul său, cadru universitar și director la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, instituție subordonată Consiliului Județean.

Popa este născut în anul 1955 și a absolvit Facultatea de Fizică în 1984, soția sa este născută în anul 1980.

 

 

Psihologie: el 52, ea 32

Un alt cuplu „izvorât” dintr-o universitate este format din conferențiarul Ovidiu Gavrilovici (52 de ani) cu fosta studentă Aliona Dronic (32 de ani). Aliona, o basarabeancă venită în România la studii, a fost studentă a Facultății de Psihologie, unde a absolvit și un master, în 2010. Ovidiu Gavrilovici a divorțat de fosta soție, cadru universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie, și s-a recăsătorit în anul 2012.

 

 

Tot de la Litere provine și mariajul dintre Doris Mironescu și Andreea Grinea, fosta studentă a facultății

 

Relații și la Facultatea de Istorie

Foști studenți de la Facultatea de Istorie din Iași își amintesc faptul că, în perioada studenției, doi profesori erau implicați în relații cu studente. Unul dintre ei, Octavian Bounegru, era într-o relație cu o colegă de grupă a fiului său și era de notorietate faptul că a locuit cu ea în cămin. Un altul, Mihail Vasilescu, a avut drept parteneră oficială o studentă.

Rectorul de la Arte: „Situație inedită”

Rectorul Universității de Arte “George Enescu”, Atena Simionescu, a fost luată prin suprindere de vestea că doi profesori din subordine s-au căsătorit cu foste studente. “Nu mi-am pus niciodată o astfel de problemă, este prima dată când aud așa ceva. Sunt foste studente, nu mai învață acolo, nici nu știu ce altceva să spun. O să mă interesez. O las ca fapt divers, nu știu ce reacție să am în acest caz”, ne-a spus Atena Simionescu.

 

 

Procese în instanță pentru hărțuire

Conferențiarul Constantin Petrovici de la Facultatea de Psihologie a ajuns până la Tribunal, acuzat fiind de către o studentă de hărțuire. Judecătorii l-au achitat, însă, considerând probele procurorilor exagerări și precizând că studenta care l-a reclamat l-a provocat în repetate rânduri.

Anterior, Dumitru Păduraru (foto sus), fost profesor de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa” din Iași, supranumit și „Patu’ sau patru”, a fost acuzat, în 2015, că a încercat să întrețină relații sexuale cu o studentă. Cadrul didactic ar fi amenințat-o pe tânără că nu va promova examenul la „Anatomie” pe care trebuia să-l susțină cu el. Păduraru a fost condamnat definitiv, în 2016, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru folosirea funcției în scop sexual.

Un alt scandal de acest gen a avut loc, în 2011, la Facultatea de Științe Economice din Cluj. Profesorul Ilie Parpucea i-a cerut unei studente pe care o picase de cinci ori la examen să întrețină cu el relații sexuale. În schimb, îi promitea notă de trecere. În 2012, Tribunalul Cluj l-a condamnat pe Parpucea la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: