Marti, 18 12 2018
CAZUL JIJIE: cum poți cheltui milioane de euro din bani publici și să spui că sunt banii tăi

CAZUL JIJIE: cum poți cheltui milioane de euro din bani publici și să spui că sunt banii tăi

Pierderea președinției unei asociații fondate la Iași, subiect de ceartă în Consiliul Județean. O asociație aflată în subordinea Consiliului Județean a refuzat să prezinte date amănunțite legate de modul în care și-a chetuit banii. Nu se știe nici acum numele firmelor care au avut contracte cu Euroregiunea Siret Prut Nistru. Liberalul Tudor Jijie, cel care a girat secretomania, a demisionat, dar colegii de partid au adus subiectul Euroregiunii în prim-plan pentru a-l ataca pe președintele Consiliului Județean. Jijie a plecat, dar firma lui proprie derulează un proiect european de 6,4 milioane de lei, obținut prin ușa din spate.

 

Desemnarea unui alt președinte al Asociației Euroregiunii Siret Prut Nistru (ESPN) a stârnit vii polemici între liberalii ieșeni, susținători ai demisionarului Tudor Jijie și Maricel Popa, președintele Consiliului Județean (CJ) Iași. Demisia lui Jijie a venit în urma dezvăluirilor din REPORTER DE IAȘI legate de modul în care acesta a „sifonat” aproape 7 milioane de lei din fonduri europene.

Asociația, stat în stat

Din 2012 și până în prezent, Tudor Jijie a condus asociația după bunul plac, fără să dea cuiva socoteală. Deși, în mod repetat, consilierii județeni au solicitat Asociației ESPN prezentarea modului în care au fost cheltuiți banii, Jijie și apropiații săi au refuzat să prezinte aceste informații, prevalându-se de faptul că nu există o subordonare între CJ Iași și asociație.

„În momentul în care consilierii județeni au solicitat prezentarea unui raport amănunțit privind cheltuirea bugetului, Jijie a venit și ne-a prezentat niște poze de la niște evenimente organizate de asociație. În momentul în care i s-a cerut prezentarea datelor financiare, Mihaela Păscuțoi, responsabilul financiar, ne-a spus clar în față: «Nu vă dau nimic. Nu am această obligație!» E jenant ce s-a întâmplat acolo“, a explicat un consilier județean.

REPORTER DE IAȘI a încercat să ia legătura cu Mihaela Păscuțoi însă aceasta nu a răspuns apelurilor.

 

Paradoxul Jijie: liberalul care a ferecat informațiile dintr-o asociație finanțată din bani publici

Salarii de 32.000 euro

Prin urmare, nu se pot afla decât cifre generale din contabilitatea ESPN. În 2017, asociația a avut un buget de puțin peste 100.000 euro. Potrivit datelor asociației, veniturile au fost în mare parte din cotizațiile Unităților Administrativ Teritoriale (UAT-uri, mai ales comune) din România (peste 90%), iar restul din cotizațiile UAT-urilor din Republica Moldova și din cotizațiile restanțe din anii anteriori.

Din buget, peste 32.000 euro s-au cheltuit cu salariile personalului. Pentru organizarea de evenimente au fost cheltuiți peste 34.000 euro. Aproape 10.000 euro s-au cheltuit pentru deplasarea și diurna angajaților și aproape aceeași sumă pentru combustibilul necesar acestor deplasări. Pentru promovare, asociația a cheltuit puțin peste 2.500 euro.

Pentru 2018, asociația și-a propus un buget de peste 500.000 euro - doar în cazul în care vor primi cotizațiile restante, în sumă de peste 400.000 euro. Cu alte cuvinte, bugetul va fi asemănător celui din anul precedent.

De remarcat că la capitolul Cheltuieli apar 60.000 euro pentru servicii de asistență în elaborarea cererilor de finanțare. Suma, considerată astronomică, a trezit suspiciunile conducerii CJ. Culmea democrației: deși sunt bani publici, ieșenii nu au dreptul să afle la cine ajung cei 60.000 de euro.

CJ Iași ar putea să nu mai plătească

Având în vedere numărul mare de locuitori ai județului Iași, Consiliul Județean trebuie să plătească asociației o cotizație de 38.617 euro, la fel ca Prahova.

Președintele CJ Iași, Maricel Popa, nu a ascuns faptul că ia în calcul să nu mai plătească această cotizație în condițiile în care nu există o transparență legată de cheltuirea bugetului.

În plus, mai multe unități administrativ teritoriale din Republica Moldova nu și-au plătit cotizațiile de ani buni. Astfel, asociația are de încasat de la UAT-urile din Republica Moldova restanțe de peste 184.000 euro.

Popa: „Președinție rotativă”

Scandalul iscat de liberalii ieșeni în legătura cu pierderea președinției Asociației ESPN a fost explicat de Maricel Popa prin „rotația la conducere”.

„Nu este nicio tragedie. Iașul nu a pierdut nimic, pentru că nu era un post asigurat județului nostru. În cadrul Asociaţiei ESPN a fost acceptat, ca nou membru, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, s-a discutat despre un sistem al rotației în ceea ce privește desemnarea preşedintelui AESPN. Este un sistem democratic, care responsabilizează, în egală măsură, toate instituţiile din România angrenate în acest mecanism. Raioanele din Republica Moldova nu doresc să preia, momentan, conducerea AESPN“, a declarat Maricel Popa.

Liberalii: „N-au vrut un pesedist în frunte”

Consilierii liberali ieșeni, prin vocea lui Romeo Vatră, susțin că președinția Asociației ESPN a fost pierdută din cauza lui Maricel Popa. „Am verificat statutul și nu există principiul rotației la conducere. Iașul, ca membru fondator, trebuie să dețină de facto această funcție. Membrii asociației nu au dorit pesedizarea și impunerea lui Lorin Urcaciu la conducere (persoană care ar fi fost propunerea CJ Iași pentru șefia AESPN - n.r). În plus, în iunie, Popa a refuzat să mai plătească acea cotizație și aceasta ar putea fi una dintre cauzele pierderii conducerii asociației“, susține Romeo Vatră.

Acesta admite că nu știe exact cum au fost cheltuiți banii asociației: „Jijie a fost liberal, dar nu putem să-i acordăm încredere totală. Dacă sunt probleme cu modul de cheltuire a banilor și controalele de audit vor atesta acest lucru, atunci Jijie va răspunde.“

 

Citește și Caz clinic sau penal? Cele două fețe ale lui Jijie: căpușă și director în același timp

 

 „Și-a tras bani” din fonduri europene

REPORTER DE IAȘI a prezentat în luna februarie a acestui an modul în care Tudor Jijie, director atunci al Asociației ESPN, a obținut prin intermediul firmei sale Eastern Marketing Insights SRL două proiecte europene în valoare cumulată de 17,3 milioane de lei. Într-unul a fost lider, iar în celălalt partener. Ambele s-au desfășurat împreună cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest (ADIE), unde adjunct a fost liberalul Marius Dangă.

Din suma totală, aproximativ 10,9 milioane de lei au fost destinați înființării de start-up-uri. Restul 6,4 milioane lei erau cheltuieli pe activități de formare și consultanță, adică au ajuns în buzunarul lui Jijie.

 

În mandatul lui Popa (al doilea din stânga), numărul de proiecte a crescut

Patru proiecte în patru ani

Din 2012 și până în 2016, când Maricel Popa a venit la șefia CJ Iași, sub conducerea lui Jijie, Asociația ESPN a realizat 4 proiecte în valoare de 5 milioane de euro.

Din 2016 și până în prezent, au fost depuse 15 proiecte transfrontaliere, în valoare de aproximativ 24 milioane de euro. Cel mai mare proiect este „Toghether for Health“, în sumă de 6,3 milioane euro, prin care va fi reabilitată clădirea în care funcționează Secția „Pașcanu“ din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie.

Alt proiect, de 2,3 milioane euro, vizează „Reabilitarea infrastructurii rutiere transfrontaliere din județul Iași și raionul Leova”.

Valoarea medie a celorlate proiecte este de 1,6-1,7 milioane euro.

Citeste si...
Nota
(0 voturi)

3736 comments

 • Myles - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  I hate shopping http://epscoindia.com/gdje-kupiti-saw-palmetto-1ab7.pdf saw palmetto miglior prezzo
  Pick up one of our coveted high street must-haves (below). We are particularly loving Jaegar's near on exact match, team with skinny black jeans and heeled ankle boots for an on-trend approach to evening dressing.
  http://www.techguy4u.in/kahlerpharmacycom-4cd3.pdf semei.med-emer.kz "They're going to use it to decide what kind of governments they want, get access to healthcare for the first time ever, connect with family hundreds of miles away that they haven't seen in decades," he told CNN's "New Day" show on Wednesday.
  https://www.kvetiny.com/price-staxyn-d50a.pdf staxyn 20 mg Was she ever frightened? 'I have been thrown up in the air by the power of a demonic spirit,’ she says. 'And it’s not easy to go back to your work after that. But you have to.’ She shrugs.
  http://www.robanoko.com/panpharma-healthcare-and-pharmaceuticals-inc-contact-number-b12b.pdf panpharma nota de devoluo Police planned to evacuate the children through the front of the school, but the risk of a bomb in the suspect's car led them to find an alternative route. Instead, police cut a large hole in a stretch of fence behind the school and led children down an embankment. There they were placed on school buses, accounted for, and later reunited with their families at a nearby Walmart.
  https://www.okdom.sk/isomedsde-2fbc.pdf#measured petmeds.de gutscheincode Aug 20 (Reuters) - Trina Solar Ltd raised itsforecast for panel shipments this year as the Chinese companysells more at home and in Japan, easing dependence on Europewhere it faces restrictions on imports.

  Report
 • Collin - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  Could I borrow your phone, please? http://www.sunabi.com/keypharmacouk-7800.pdf nhmillerstreetfamilymed.org China has made past land grabs in its history and indeed fear of China doing so again is the foundation for peace today between Vietnam and the USA. Seeking dominion over Taiwan is exactly like what China is doing with land and ocean floor disputes with its other neighbors in Asia.
  https://www.amos-ova.cz/paxil-cr-rxlist-eb83.pdf#disaster paxil cr rxlist
  In 2011, the U.S. government sued UBS and 17 other financial firms for selling some $196 billion worth of mortgage-backed securities to housing financing agencies Fannie Mae and Freddie Mac. However the securities turned toxic when the housing market collapsed.
  https://www.tri-pruhy.cz/antibiotic-cephalexin-used-treat-e829.pdf will cephalexin treat urinary tract infection
  Dress for a country walk with a bit of scrambling; main essentials are a waterproof coat and shoes with good grip. Get up early (most hunters start at dawn) and be ready for four hours or so in the woods.
  https://www.kvetiny.com/prix-appel-mobicarte-orange-d50a.pdf acheter une recharge mobicarte Sampson and his team have found three skulls in the excavation site, as well a couple of forelimbs. They have yet to find the back end of the dinosaurs, but Sampson said that the skulls are enough evidence to say its an entirely new group of dinosaurs. Its the head that really makes the difference, he said.
  https://www.erininysims.cz/kidshealthorgkidwatchercutshtml-caf4.pdf kidshealth.org/kid/htbw/digestive system.html Most banks needing extra capital would be able to raise itthrough selling assets, cutting dividends or issuing bonds oreven shares to investors, although some small state-controlledbanks are unlikely to be able to turn to the market.

  Report
 • Lemuel - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  Sorry, I'm busy at the moment http://www.zeebra-online.de/index.php/piroxicam-gel-prezzo-3528.pdf piroxicam gel prezzo Page, who with Sergey Brin conceived of what is today the world's most-used Internet search engine, is not known for assiduously courting Wall Street investors. And this year, Page revealed that his vocal cords are partially paralyzed as the result of a rare medical condition.
  https://www.mpu.sk/acid-reflux-remedy-for-dogs-8a46.pdf#skin acid reflux remedy food Phil Hughes, another symbol with his 5.19 ERA, pitched this last time for the Yanks and was hammered for three runs and seven hits during two-plus innings. A free agent, he’ll surely be the next one out the door after Joba.
  http://lotusmedia.in/how-much-does-clomid-pills-cost-4dcb.pdf#accordingly can you get pregnant on just clomid That's mainly because the Bernanke Fed has been sailing in uncharted monetary policy waters since it effectively pushed short-term interest rates – it's standard tool for influencing economic activity – to near zero in late 2008.  Since then, the Fed has resorted to unconventional monetary policy tools to try to boost the sluggish economic recovery. These policies have included purchases of longer-maturity financial assets, known as quantitative easing (QE), and "forward guidance" about the path of the Fed's target for short-term interest rates.
  https://www.serpsmart.com/bound-tree-medical-linkedin-fc2f.pdf bound tree medical Mursi supporters had prepared for a bloody confrontation. Our Cairo correspondent, Mohammed Shaikhibrahim, has been around Rabaa al-Adawiya Square for several days. He watched the security forces actions from within the site itself.
  https://www.kisjmk.cz/sativex-australia-pbs-2284.pdf#strip sativex nhs The company's international operations, which include China, reported a disappointing second-quarter profit of $228 million, down 64 percent from a year earlier. Ammann cited pricing pressure in Australia and Southeast Asia, as well as cost headwinds in India. But he said operating earnings in China increased and will remain strong going forward.

  Report
 • Randolph - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  Please wait http://xplor.hk/ic-levothyroxine-25-mcg-side-effects-d392.pdf#anyway where can i get levothyroxine
  In Mobile, Ala., this week health department officials said two men with underlying health conditions were diagnosed with vibrio vulnificus in recent weeks. One of the men died in September and the other is hospitalized. Both men were tending to crab traps when they came into contact with seawater.
  https://www.mpu.sk/generic-drugs-urinary-incontinence-8a46.pdf#fog thai online drugstore Even after Miskovic’s first police hearing last November, experts doubted the case would go further. Political analyst Petar Lazic told Reuters at the time that it looked “more like classic demagoguery, a witch hunt to score political points,” arguing that Miskovic was too powerful and politically connected to have anything to fear.
  https://www.zonaoptica.pt/waman-pills-uk-4b4a.pdf waman pills uk
  Secretary of State John Kerry, though, said Thursday that the threat of military action is critical to keep the pressure on Assad. In Geneva for talks with his Russian counterpart, he reiterated that Assad is only at the negotiating table because of those threats. 
  https://www.jolana.cz/medical-marijuana-treatment-clinics-of-florida---tallahassee-fl-32308-0262.pdf medical marijuana treatment clinics of florida - tallahassee fl 32308
  Can i get an information about a undefinied sign on my lumia 820. It shows me a lightning and a gear when i load my lumia. Knows anyone this screen sign ? Thanks for information. Hopefully i can get the information soon.
  https://www.blacktheatresrnec.cz/international-medication-systems-limited-usa-a0f5.pdf#size international medication systems south el monte Meanwhile it was reported that Russia has dispatched an intelligence ship to the Eastern Mediterranean, as it further beefs up its naval presence in the region ahead of anticipated US strikes against its Syrian ally.

  Report
 • Gayle - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  I'm in my first year at university http://mec.npic.edu.kh/index.php/wingardmedcom-5953.pdf#flourish alaskapharma.com Of 343 quality problems identified by the IG assessment,some 269 - or 78 percent - had been addressed and closed throughspecific action plans, and remedies were under way for all but10 items, where specific plans still needed approval, said KyraHawn, spokeswoman for the Pentagon's F-35 program office.
  https://www.zonaoptica.pt/woodburydrugcom-4b4a.pdf newfocushealth.com The trial could further inflame tensions between the Islamist movement and the army-backed government and deepen the political instability that has decimated tourism and investment in the most populous Arab state.
  https://www.blacktheatresrnec.cz/viagra-online-complaints-a0f5.pdf#durable viagra billig bestellen "I saw the movie and know the soundtrack because I bought the film. I like his music. I love his voice. It is very special. You can still feel it," said Joanna Maio of Geneva as she left the sold-out concert.
  https://www.tri-pruhy.cz/nhc-centurion-physiotherapy-e829.pdf centurion physiotherapist Emerging economies such as South Africa, Indonesia, India,Turkey and Poland are vulnerable to the risk of a sudden stop ininvestment flows as investors reconsider exposure to marketswhich have attracted trillions of dollars of cheap money printedby developed world central banks.
  https://www.kisjmk.cz/anethum-graveolens-fernleaf-dill-2284.pdf#laurie anethum graveolens in telugu I regularly held meetings with several charities, as is typical for any minister who keeps in touch with stakeholders, and of course if a group of NGOs wish to coordinate together to form a campaign then there is nothing unusual about them keeping the Government informed.

  Report
 • Rubin - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  We'll need to take up references https://www.okdom.sk/atorvastatin-20-mg-canada-2fbc.pdf atorvastatin calcium generic brand MSCI's broadest index of Asia-Pacific shares outside Japan dipped 0.1 percent after trading higher on theback of the preliminary survey on Chinese manufacturing sector.It had lost 0.9 percent on Wednesday to end a four-day winningstreak.
  http://epscoindia.com/donde-comprar-viagra-generico-en-barcelona-1ab7.pdf#paul comprar viagra en bogota colombia Three people died in the April 15 bombing - 29-year-old restaurant manager Krystle Campbell, graduate student Lingzi Lu, 23; and 8-year-old Martin Richard. MIT police officer Collier was killed three days later, according to the indictment.
  http://www.ohiotitlecompany.net/jared/index.php/force-factor-brx-ae41.pdf force factor brx pre workout review
  Peter died at his home in Tottenham, north London, on 3 August 2007, despite 60 visits from social workers, police and health professionals over eight months. Connelly admitted the offence soon after being charged and served several hundred days on remand.
  http://mariascakes.com.au/synthroid-75-mcg-tablet-price-8392.pdf#fin levothyroxine vs synthroid weight loss "The intern year isn't a heavy operating time… So I don't think that kind of change is going to have any meaningful impact on graduating numbers," said Drolet, who led the recent resident survey that found most thought their education was suffering, but was not involved in the new study.
  https://www.amos-ova.cz/pharma-nord-bio-quinone-q10-gold-capsules-100mg-150-capsules-eb83.pdf best drugstore foundation for over 30 "Technology has changed. Nowadays the young guys are doing what it takes to be considered one of the best," he said. "All of us are competing against each other and is what is driving us. Getting these deals done is just more motivation.

  Report
 • Dante - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  Canada>Canada https://www.demaster.cz/what-prescription-drugs-cause-hair-loss-c0a4.pdf#conveniences what prescription drugs cause hair loss Tom Brady has won three Super Bowls, but he has teamed up with many beautiful women off the field. One was actress Bridget Moynahan. Like in free-agency in the NFL, Brady left for what he considered a better team ... Supermodel Gisele Bundchen.
  https://www.erininysims.cz/novus-vancouver-reviews-caf4.pdf novus via lp He says 10 years ago people into triathlons would to go to "dedicated purpose-built sports facilities" such as Club La Santa in Lanzarote. "If you didn't do sport and went there, you'd question your sanity," he says.
  https://www.blacktheatresrnec.cz/comprar-corega-creme-fixador-a0f5.pdf corega temizleyici tablet fiyati In one of those cases, Teri Fahrendorf was working her firstjob as a rookie brewmaster at a now-closed San Francisco breweryin 1989 when she used a kettle that was too small to cook wort,a pre-beer solution.
  https://www.mpu.sk/cyproheptadine-hydrochloride-tablets-ip-8a46.pdf#paste cyproheptadine 4 mg for cats Keita has won little support from Tuareg separatists in Mali's distant north, some 950 miles (1,500 kilometers) from the capital, Bamako. Rebels tried to block his campaign stop in the provincial capital of Kidal, driving pickup trucks onto the runway and later pelting his parked jet with stones.
  http://mariascakes.com.au/cla-1000-with-white-kidney-bean-500mg-8392.pdf tonalin cla 1000mg vitamin world When earlier this year the university bought a unique Samuel Beckett manuscript to add to its archive there was some carping about the price tag of £962,500. A US university would have told everyone it cost twice as much and put it all over the website to show they were serious players.

  Report
 • Giuseppe - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  I'm a trainee https://www.demaster.cz/drugs-rxcom-reviews-c0a4.pdf#inspection affordable-drugs-rx.com reviews As Walt took his final walk around the meth lab, caressing the equipment and remembering that he really did love the art of chemistry, he probably consoled himself by thinking how most of his family ultimately also survived.
  https://www.hcnv.cz/onlinesleepingtabletscom-review-3a66.pdf mens-sexual-tablets.com Freeman and Toronto reliever Steve Delabar won the fan voting for the final spots in next week's All-Star game, meaning Los Angeles Dodgers sensation Yasiel Puig is likely headed for a few days off after a terrific stretch to begin his major league career.
  https://www.demaster.cz/dymatize-elite-protein-bar-c0a4.pdf dymatize elite protein bar coconut creme
  Ever since Chris de Burgh famously sang 'Lady in red' a red dress has been an iconic purchase. Red can be an overpowering colour, so a dress like Jane's, with black detailing, is a good way to tone it down.
  https://www.okdom.sk/dianabol-good-or-bad-2fbc.pdf order dianabol Of the nine players selected in the first round by the Bombers between 2005-11 — years Newman cites as the ones currently providing big-league talent around the league — the Yankees have gotten meaningful contributions from only Joba Chamberlain and Ian Kennedy, both taken in 2006.
  https://www.serpsmart.com/prices-pharmacy-nelson-fc2f.pdf walmart pharmacy prices plan b But that failed to convince his critics, who said they tookZeidan into custody because Kerry had said the Libya governmenthad been informed of the mission which seized Liby outside hishouse and flew him to a U.S. warship for questioning.

  Report
 • Arron - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  I've just graduated https://www.nejshopik.cz/cloud10beauty-coupon-code-d774.pdf cloud10beauty code
  “The coming decades will see a historic change in human society and the global economy,” Mr Voser will say. “Billions of people are emerging from poverty in China, India and other emerging economies. They’re buying fridges, cars and washing machines, and all the consumer goods we take for granted in the West.”
  https://www.nejshopik.cz/isotretinoin-topical-acneorg-d774.pdf#rubbing isotretinoin manufacturer in china Analysts say Boeing will be keen to reassure airlines,travelers and investors over the cause of the fire as quickly aspossible but it will be up to investigators to decide how muchinformation to release and when. Under aviation rules there arerestrictions on how much companies can say about the details ofan ongoing accident investigation.
  https://www.kisjmk.cz/4yourhealthorg-2284.pdf#decision ourhealth.org His father died when Justin was 21. Then he found his passport and discovered that Gavin was 11 years older than he had claimed. It was only after he had become Archbishop that he learnt that his father was not really called Welby, but Weiler, of Jewish descent. “When I went to the Holy Land last month, I discovered that I’ve got enough Jewish blood to have been picked up in Hitler’s Germany.”
  http://lotusmedia.in/how-much-does-clomid-pills-cost-4dcb.pdf where can i buy clomid australia
  Seven Afcon triumphs have failed to translate into qualification for the Pharoahs, who have not played in a World Cup since 1990, but under former USA head coach Bob Bradley Egypt cantered into the final stage.
  http://www.robanoko.com/medwowglobalcom-b12b.pdf medica.welcometomedica.com "It is our mutual hope that that can happen in November andwe are both intent and determined in consultations with ourfriends in these efforts to try to make certain this can happenin November," he said, adding: "A final date and terms ofparticipation will have to be determined by the United Nations."

  Report
 • Cooper - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  What's the exchange rate for euros? https://www.mpu.sk/cyproheptadine-bodybuilding-8a46.pdf#hoax cyproheptadine bodybuilding Robert Young, senior gerontology consultant with Guinness World Records, said 90 percent of all supercentenarians are female and Salustiano is currently the only male born in 1901 with proof of birth.
  https://www.blacktheatresrnec.cz/methotrexate-injection-site-pain-a0f5.pdf#felt methotrexate interactions with vitamins Turret FPSOs are moored from a section around which the restof the vessel rotates in the wind and the current - extramovement that requires more powerful dynamic positioning systemsfor the tanker to match.
  http://xplor.hk/lightweight-baby-shirt-d392.pdf youth to the people mask “It should not be the case that technically literate children can just flick the filters off at the click of a mouse without anyone knowing. So we have agreed with industry that those filters can only be changed by the account holder, who must be an adult.”
  https://www.zonaoptica.pt/dubai-pharmacy-prices-4b4a.pdf#thing online marketing manager lloyds pharmacy DEFENSIVE LINE: NFL teams really bulked up on defensive linemen in this year's draft, with nine selected in the first round. But with rotations on the D-line the norm, most rosters will have eight linemen who get onto the field in each game.
  https://www.unesco-ic.cz/duodart-price-uk-1179.pdf#boulevard duodart price uk
  While other developed countries struggled along the B roads of austerity and recession, or limped into the mechanic for an IMF-mandated engine rebuild, Australians have opened the throttle on the highway of economic growth and prosperity, the wind in their hair, powered by the toughest and muscliest of industries - mining.

  Report

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2018 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Clipul zilei

Go to top