fbpx
 
Așa război politic nici la București nu vezi: primarul din Oțeleni, învins de „Statul paralel”

Așa război politic nici la București nu vezi: primarul din Oțeleni, învins de „Statul paralel”


Ura și orgoliile politice dintr-un colț de lume s-au soldat cu ani de plângeri penale și procese. Edilul Aiojoaei și-a pierdut mandatul după ce a înjurat un consilier local și un tehnician agricol. Condamnat definitiv în 2016, nu a mai putut fi primar. La doi ani de atunci, liberalul Aiojoaei acuză lucrături ale pesediștilor pe care i-ar fi prins la furat prin comună. El speră să revină în funcție în 2020. 

Un fost primar din județul Iași se chinuie de doi ani să-și demonstreze nevinovăția într-un dosar unic în istoria României. Ciprian Aiojoaei, fost primar la Oțeleni, a fost condamnat în 2016 pentru că ar fi adresat expresii considerate jignitoare unor persoane din comună. Fostul edil liberal consideră că totul a fost premeditat de mai multe persoane din siajul PSD, deranjate de faptul că afacerile ilegale pe care le făceau au fost date în vileag de primar.

Două cazuri de purtare abuzivă

Ciprian Aiojoaei a fost condamnat pentru două fapte de purtare abuzivă, ambele constând în adresarea de expresii considerate jignitoare unor persoane. O dată, reprezentantei unei firme care voia să înregistreze un contract de arendă, şi altă dată, unui consilier local din Opoziţie.

Aiojoaei este acuzat că, pe 8 aprilie 2014, ar fi înjurat tehnicianul agricol al unei firme, Consela Adăscăliței, în fața Primăriei. A doua faptă de care este acuzat Aiojoaei s-ar fi produs la câteva zile distanță, în timpul unei şedinţe de Consiliu Local. Într-un schimb de replici cu Robert Benchea, consilier PSD, Aiojoaei recunoaște că i-a spus „parvenit, prost, om de doi lei și lipsit de scrupule“. Tot scandalul a pornit de la complexul zootehnic din comună, unde mai mulți reprezentanți PSD ar fi avut interese economice.

Aiojoaei a fost condamnat, pe 3 octombrie 2016, la trei luni de închisoare cu suspendare și obligat la plata unor daune morale de 1.000 de lei către Consela Adăscăliţei şi 2.500 lei către Robert Benchea. Pe 16 octombrie 2016, conform legii, Prefectul a emis ordinul de eliberare din funcție a lui Aiojoaei.

„Un proces nedrept”

Fostul primar din Oţeleni se consideră o victimă a justiției din Pașcani și consideră că urmărirea penală și procesul au fost un simulacru. „Am făcut apel la cererea de revizuire, la Curtea de Apel Iași, pentru că eu mă consider nevinovat. La Pașcani, revizuirea a fost respinsă. De instrumentarea dosarului s-a ocupat procurorul Liviu Beceru, un amic al fostului primar PSD (din Oțeleni - n.r.), Vasile Diac. Am solicitat recuzarea procurorului, fără sorți de izbândă. Una dintre principalele probe luate în calcul de instanţă a fost alterată. Înregistrarea video luată în calcul de judecătorii care l-au condamnat este dintr-o zi precedentă celei în care ar fi comis fapta. A dispărut procesul-verbal de la Poliție, în prima cauză, cu Consela Adăscăliței. Tot în cazul cu Adăscăliței nu a existat niciun martor care să susțină acuzațiile ei. Cei 12 martori care au susținut varianta mea, în cazul cu Benchea, nu au fost luați în considerare de procuror, considerând că nu sunt obiectivi. Pur și simplu nu am fost lăsat să mă apăr“, susține Ciprian Aiojoaei.

Aiojoaei este decis să lupte până la capăt pentru a-și demonstra nevinovăția

„Matrapazlâcurile” opozanților

Aiojoaei  spune că, în momentul în care a ajuns primar, a constatat mai multe nereguli în care era implicat fostul primar, Vasile Diac, și oamenii acestuia din PSD. „Pentru reabilitarea bisericii din comună s-au dat fonduri de 300.000 lei. Mi-au cerut să închid dosarul în condițiile în care s-au furat materiale și nu s-a făcut nimic. În condițiile în care nu le-am mai dat autorizații așa cum voiau ei și nu le-am semnat niște acte, brusc am devenit inamicul lor numărul 1. Vasile Gheorghiu a folosit o hală mecanică pentru care nu avea niciun contract de închiriere. Felician Gherăescu, actualul primar interimar, a construit ilegal în centrul comunei după ce a preluat o clădire a fostei cooperații. Fiul primarului Diac a lăsat datorii de peste 400.000 lei la fostul complex zootehnic“, menționează Ciprian Aiojoaei.

Pentru toate aceste nereguli, Aiojoaei a deschis mai multe procese, care nici în ziua de astăzi nu au fost soluționate. Mare parte dintre procesele începute de Aiojoaei, în calitate de primar, nu au mai fost continuate de actualul interimar, Felician Gherăescu.

Hărțuit timp de trei ani

Primarul afirmă că, deranjați că le strică afacerile, oamenii fostului primar i-au făcut mai multe plângeri și i-au trimis controale la Primărie de la Curtea de Conturi, Finanțe, ANAF, Agenția de Integritate și Poliție. „Nu știau ce să mai inventeze. În urma tuturor controalelor nu s-a găsit nimic împotriva mea. Consuela Adăscăliței a făcut o plângere că aș fi luat mită. Și în acel dosar s-a demonstrat că sunt nevinovat. Eu am făcut plângere de mărturie mincinoasă, însă dosarul a fost clasat. Robert Benchea și încă o altă persoană m-au șicanat în trafic și mi-a lovit mașina, fără ca Poliția și instanța să ia vreo decizie împotriva lor. M-au hăituit timp de câțiva ani pentru a scăpa de mine. După ce am plecat, au luat cu forța calculatorul din Primărie, au înjurat angajații și i-au amenințat că îi dă afară pe toți. De o parte dintre cei care lucrau în 2016 în Primărie au scăpat pentru a-și putea face ei afacerile“, acuză Aiojoaei.

Vrea să candideze în 2020

În 2012, Ciprian Aiojoaei a fost ales cu 70% din voturi, iar în 2016, la câteva luni după ce a fost condamnat de prima instanță, a câștigat din nou alegerile cu 55%. „Oamenii din comună mă cunosc și nu cred că m-ar fi ales dacă aș fi fost un infractor, așa cum a decis instanța. Eu sper ca în apelul revizuirii să-mi demonstrez nevinovăția. Primul termen îl am în octombrie, exact în ziua în care expiră interdicția de a fi ales în funcții publice timp de doi ani. Dacă mi se dă câștig de cauză, îmi reiau funcția de primar. Sunt hotărât să candidez și în 2020“, conchide, optimist, Ciprian Aiojoaei.

Pesedistul Benchea a reușit să-l îngroape pe penelistul Aiojoaei

Benchea: „S-a crezut mai presus de lege“

Actual secretar al comunei Oțeleni, Robert Benchea susține că Aiojoaei a avut un război direct cu el pentru faptul că i-a cerut să explice cum a reușit să-și facă o vilă și o pensiune în condițiile în care în 2012 avea doar o casă de chirpici. „Mi-a făcut peste tot pângeri, dar s-a demonstrat că eu sunt cinstit. Legat de conflictul care a dus la condamnarea lui, el a fost deranjat atunci de faptul că am cerut lămuriri legate de complexul zootehnic. El avea atunci cumpărător pentru complex și avea tot interesul să-l subevalueze pentru a câștiga și el de pe urma vânzării“, afirmă Robert Benchea.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: