Marti, 18 06 2019
Turnul cu Ceas de la Palat, în pericol să nu mai sune

Turnul cu Ceas de la Palat, în pericol să nu mai sune

Parcă pentru a amplifica scandalul, municipalitatea organizează un nou concert în fața Palatului Culturii. Municipalitatea se ambiționează să nege orice vină în fisurarea vitraliilor din turnul de la Palatul Culturii, variantă susținută de reprezentanții instituției care administrează clădirea. Mai mult, Primăria a comandat o expertiză asupra căreia însă planează dubii.

Scandalul iscat la finele lunii august, atunci când reprezentanții Complexului Muzeal National „Moldova“ au susținut că vitraliile din Turnul cu Ceas al Palatului Culturii au fost fisurate din cauza concertelor susținute anul acesta în fața edificiului, pare a nu-l impresiona pe primarul Mihai Chirica.

Astfel, pe 15 octombrie, cu ocazia Sărbătorilor Iașului, în fața Palatului va avea loc un nou concert. Mai mult decât atât, consilierii locali au votat un proiect de hotărâre prin care Universitatea Tehnică va efectua o expertiză la Palat pentru a afla cauza fisurilor. Corectitudinea acestei expertize este însă pusă sub semnul întrebării din cauza faptului că analiza va fi realizată în contrapartidă cu întreținerea spațiilor verzi din jurul universității de către municipalitate.

Expertiză sub formă de barter

Primăria Iași va încheia un protocol cu reprezentanții Universității Tehnice „Gh. Asachi“ din Iași pentru o perioadă de doi ani, înțelegere prin care fiecare parte va lucra în beneficiul celeilalte. Astfel, universitatea trebuie să facă o expertiză cu privire la situația de la Palatul Culturii. În schimb, Primăria se obligă să întrețină spațiile verzi din jurul instituției de învățământ superior.

„Universitatea are obligația să realizeze o expertiză la nivelul turnului central al Palatului Culturii din Iași cu privire la comportarea vitraliilor la factorii interni și externi care ar putea produce prejudicii, la măsura în care au fost respectate cerințele tehnice din cadrul proiectului de reabilitare a incintei turnului unde este instalat ceasul, la calitatea materialelor folosite și la modul în care a fost realizată montarea vitraliilor, precum și cu scopul identificării unor măsuri menite a proteja obiectivul de factori care ar putea să-i afecteze stabilitatea și funcționalitatea“, se precizează în proiectul de hotărâre.

 

Unul dintre vitraliile afectate

 

Decizie privită cu suspiciune

Directorul Complexului Muzeal Național „Moldova“, Lăcrămioara Stratulat, are dubii legate de corectitudinea expertizei ce urmează a fi făcută la cererea Primăriei. „Primăria ne-a comunicat că intenționează să facă o nouă expertiză, dar deocamdată nu a venit nimeni. Am văzut că această expertiză urmează să fie realizată în baza unui protocol în urma căruia și Primăria are obligații față de universitate. E normal să fiu circumspectă în asemenea situație. Voi solicita ca expertiza să fie efectuată de persoane specializate în vibrații și poluare fonică. Voi dori să stau și eu de vorbă. La prima vedere pare că rezultatul expertizei este știut dinainte. Vom vedea rezultatele și atunci voi putea spune mai multe“, menționează Lăcrămioara Stratulat.

Și conferențiarul Silviu Gurlui, care a făcut o expertiză împreună cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași, consideră că noua expertiză va avea un rezultat dinainte știut. „E rușinos că primarul a pus la îndoială expertiza pe care am făcut-o. Poate să facă atâtea expertize câte vrea. Nu pot spune că nu mă deranjează decizia Primăriei. E o situație jenantă, munca mea fiind pusă la îndoială. Nu pot decât să sper ca acei profesori care vor face analiza să aibă demnitate și să fie corecți. Fiecare răspunde pentru ceea ce face“, zice Gurlui.

Se ridică apoi întrebarea cu ce autoritate își arogă Primăria să intre într-un spațiu aparținând de Ministerul Culturii pentru a face această expertiză. Cum ar reacționa municipalitatea dacă lucrurile ar sta invers?

Rezultate găsite la prima analiză

Gurlui susține că în urma expertizei deja făcute, s-au tras niște concluzii și s-au găsit soluții. „Efectul vibrațiilor asupra clădirii Palatului și asupra unor corpuri din interior aflate la etaje diferite. la care se adaugă efectul altor fenomene induse de condițiile meteorologice (în special cele de temperatură și de umiditate), face ca să se producă tensiuni interne majore. Corpurile intră în rezonanță sau se află într-un proces de vibrație forțată la o frecvență apropiată de cea de rezonanță, cu amplitudine mare atunci când factorii de stres depășesc anumite praguri. În turnul ceasului au fost identificate două frecvențe importante legate de geometria specifică a turnului, legate de arhitectură și caracteristicile fizico-chimice ale sticlei ce alcătuiesc vitraliile celor trei cadrane de ceas precum și o frecvență naturală ce ține de clădire ca un ansamblu. Aceste frecvențe sunt de f1= 10-20Hz; f2=51 Hz și f3 =86 Hz. Pragul intensității de la care efectul rezonanței este ridicat - 50 dB (intensitate măsurată în interiorul clădirii, în turn). Orice depășire a intensității la oricare dintre frecvențele de mai sus duce la deteriorări ireversibile ale pieselor cadranului și, de asemenea, potențiale alte obiecte din muzeu pot suferi deteriorări grave (tablouri, piese de muzeu ce intră în alcătuirea unor instalații complexe, piese ornamentale diverse, etc“, menționează Gurlui, care adaugă că, în cel mult o săptămână, va finaliza partea de software a unui echipament ce va supraveghea în mod continuu vibrațiile și amprenta sonoră ce duc la deteriorarea zonei din turn.

Îngrijorați de concertul de pe 15 octombrie

Șefa Complexului Muzeal Național „Moldova“ susține că va fi prezentă, împreună cu întreg personalul, la Palat, pe 15 octombrie, când va avea loc un nou concert, pentru a monitoriza modul în care sunt afectate vitraliile.

„Vom monitoriza nivelul vibrațiilor. Am înțeles că există o posibilitate de a pune pe boxe un dispozitiv de protecție. La nivelul acelor vitraliii există anumite tensiuni și la un nivel chiar mic se pot întâmpla lucruri ireversibile. Nu pot decât să sper că nu se va întâmpla nimic rău“, adaugă Lăcrămioara Stratulat.

 

Zgomotul din timpul concertelor se aude departe, spre cartiere

 

Stadionul, o variantă neluată în calcul

Pentru a evita producerea unor pagube ireversibile la vitraliile din Turnul cu Ceas municipalitatea ar fi putut lua în calcul susținerea concertului în altă zonă din Iași. O variantă ce nu ar fi presupus costuri suplimenatre foarte mari era Stadionul „Emil Alexandrescu“. Acolo au mai fost susținute concerte, ultimul având loc în 2016, când pe scenă a urcat Julio Iglesias, iar în tribune au fost câteva mii de oameni.

Stadionul din Copou este în administrarea Primăriei și oricum se plătesc facturi la utilități și lumină pentru funcționarea nocturnei. În plus, la stadion există o prelată specială pentru acoperirea terenului de joc în asemenea situații. Echipa de fotbal are meci vineri, așa că până sâmbătă seară ar putea fi acoperit gazonul și montată scena.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Go to top