fbpx
 
După 5 ani în „medical”, Roxana Chiruță încinge Sindicatul Apele Române

După 5 ani în „medical”, Roxana Chiruță încinge Sindicatul Apele Române


Sindicatul Aquamold de la Apele Române Iași îl acuză pe director că-i protejează pe unii angajați cu state vechi din instituție. Sindicaliștii de la Ape Prut Bârlad s-au plâns Administrației Naționale Apele Române și Ministerului Apelor și Pădurilor. Ei susțin că vor depune plângere penală pentru „menținerea la nesfârșit în funcție, fără a organiza concurs, a directorilor SGA Iași, Vaslui, Galați, a directorului de exploatare, economic, directorului de investiții, de resurse de apă, precum și a tuturor inginerilor șefi și a majorității șefilor de birou”.

Este scandalul de pe lume la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad de la Iași. Membrii Sindicatului Aquamold din cadrul instituției s-au revoltat și s-au apucat de trimis scrisori la Ministerul Apelor și Pădurilor, la conducerea Administrației Naționale Apele Române și la secretari de stat. Sindicaliștii susțin că actualul director Ion Păvăleanu îi protejează pe Nicolae Trofin și Roxana Chiruță, celebri în instituție pentru că stau mai mult în concedii medicale, dar și pe ceilalți directori de la Sistemele de Gospodărire a Apelor (SGA-uri), care ar fi păstrați în funcții fără a fi organizate concursuri pe post. Sindicaliștii se plâng, în aceeași scrisoare, și de comportamentul arogant al superiorilor, inclusiv al Roxanei Chiruță, care ar fi lipsit de la serviciu. „Cum este posibil să lipsești și nimeni să nu îți spună nimic?”, se revoltă sindicaliștii.

Despre director: „Sperăm să își revină”

Sindicaliștii susțin, într-un mail în care explică inițiativa de a trimite o scrisoare către Administrația Națională Apele Române și către Ministerul condus de Ioan Deneș, că directorul Ion Păvăleanu ar fi condus ABA Prut Bârlad către ultimul loc pe țară. “Biroul de resurse umane a devenit biroul resurselor inumane, tratând pe toți ca pe niște sclavi. Noi, o parte din membrii sindicatului, vom depune o plângere penală anonimă pentru abuz în serviciu conducătorilor Administrației Prut și naționale, precum și Ministerului, pentru folosirea funcției pentru a produce un beneficiu unei terțe persoane. Prejudiciul s-a produs prin angajarea ilegală a unui inginer la Sistemul de Gospodărire a Apelor Iași, fără concurs, prin menținerea la nesfârșit în funcție, fără a organiza concurs, a directorilor SGA Iași, Vaslui, Galați, directorului de exploatare, directorului economic, directorului de investiții, directorului resurse de apă, precum și a tuturor inginerilor șefi și a majorității șefilor de birou, incălcând legea și contractul colectiv de muncă. Înțelegem că se fac presiuni pentru a face la rândul lor presiuni pentru comiterea unor fapte penale la juridic, avize, investiții fonduri europene”, se arată în scrisoarea sindicaliștilor. Referindu-se la directorul ABA Prut Bârlad, Ion Păvăleanu, aceștia scriu că “speră să-și revină”.

 

Nicolae Trofin și Roxana Chiruță nu sunt pe placul unor colegi

Trofin și Chiruță, protejați

În scrisoarea sindicaliștilor este atins și subiectul șefului Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași, Nicolae Trofin, dat afară în trecut și reangajat, dar și a unei secretare din cadrul instituției, Roxana Chiruță. Sindicaliștii acuză comportamentul celor doi ”campioni” pe țară la concedii medicale, spunând că au un comportament lipsit de respect și arogant față de ceilalți angajați.

Despre Roxana Chiruță, sindialiștii spun că, de mai bine de 3 luni, aceasta nu vine la serviciu și ar fi protejată de Nicolae Trofin și de actualul director Păvăleanu. Surse din cadrul instituției ne-au explicat că absențele nemotivate la care se referă sindicaliștii ar fi cele totalizate în anii 2016 și 2017 și, deși acestea ar fi înregistrate în evidențele instituției, conducerea nu ar fi luat nici o măsură.

 

Citește și CARTEA RECORDURILOR: doi oameni de la Ape Prut, în concediu medical de 5 ani!

 

Colegi de suferință

Nicolae Trofin a fost demis în mai 2017 după ce, în perioada 22 august-31 august 2016, a lipsit de la serviciu, fără ca, până la data de 20 octombrie, să prezinte vreun document justificativ. În decizia de desfacere a contractului de muncă se precizează că „din anul 2012 până în 2016, v-aţi aflat în incapacitate temporară de muncă un număr de 825 de zile lucrătoare, aţi prezentat un număr de 93 certificate de concediu medical şi nu aţi respectat niciodată obligaţia prevăzută de Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 60/2006 -  anunţarea angajatorului cu privire la apariţia incapacităţii temporare de muncă“.

Demiterea a fost urmare a unei dezvăluiri REPORTER DE IAȘI conform căreia Trofin s-a aflat în ultimii ani într-un concediu medical aproape permanent. În aceeaşi situaţie şi în aceeaşi perioadă a fost în concediu medical şi o subordonată de-a lui Trofin, Roxana Chiruţă, lidera Sindicatului Independent Dreptate şi Adevăr. La un moment dat, timp de vreun an, amândoi au suferit de aceeaşi boală: tuberculoză.

 

Despre directorul Păvăleanu venit de la Neamț s-a spus că este omul baronului PSD din județ, Ionel Arsene

Trofin, reangajat în 2018

Nicolae Trofin a revenit pe funcția de director la Sistemul de Gospodărire a Apelor Iaşi în luna februarie. Primise anterior câştig de cauză în instanţă în procesul intentat în urma demiterii sale din luna mai a anului trecut.

Pe 9 februarie, instanţa a decis ca unitatea să-l reintegreze pe Trofin pe postul deţinut anterior desfacerii contractului de muncă. De asemenea, sentința i-a dat și dreptul de a primi salariile pentru perioada în care nu a lucrat. ABA a depus apel, următorul termen al procesului fiind programat pe 4 octombrie.

Nicolae Trofin a avut sau are încă o sumedenie de procese deschise la instanţele din ţară, cele mai multe cu angajatorul.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30